Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 MJESECI OD POPLAVE

Ubija nas to čekanje, svi se samo želimo vratiti u svoj dom

Pavelić i majka
Foto: Branimir Bradarić
1/3
20.03.2015.
u 21:30

U vukovarskom hostelu i dalje živi 60-ak mještana pogođenih područja

Kada je poplavljena županjska Posavina, mogla su se čuti i nadanja kako će štete brzo biti sanirane, a život normaliziran. No, deset mjeseci od probijanja nasipa, kraj obnove još nije na vidiku. Radi se na sve strane, ali su brojni mještani i dalje prinuđeni živjeti izvan svojih domova. Ubrzo će se navršiti i deset mjeseci otkako mještani Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca žive u vukovarskom hostelu.

Od sela 80 kilometara

– Ubija nas to čekanje, a nitko nam ništa ne govori. Vrijeme provodimo sjedeći, šetajući i razgovarajući. Nema nam druge dok nam ne obnove kuće, a kada će to biti, nitko ne zna – kaže Damir Pavelić iz Gunje.

U hostelu je na početku bilo smješteno više od 150 osoba, a sada ih je šezdesetak. Zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva. Velik je problem i to što je Gunja od Vukovara udaljena više od 80 kilometara, pa se ne može svaki dan do sela i kuće.

– Svi se maksimalno trude, ali dom je dom. Jedva čekam da se vratim. No, u Gunji nema posla i bojim se da će većina mladih vrlo brzo otići – ističe Pavelić.

Jedna od rijetkih mlađih osoba u hostelu je Adnan Bekteš, koji je u sobici od 15 kvadrata smješten sa suprugom i dvoipogodišnjim sinom. Kada god mogu, šeću Vukovarom.

– Malenom je ova sobica pravi zatvor. Želi se igrati pa smo često na igralištu... Do kraja ožujka trebali bismo se vratiti u svoj dom pa će sve biti drukčije – kaže Adnan koji je u međuvremenu ostao i bez posla. O tome hoće li pronaći novi ovisi i odluka ostaje li u Gunji. Nešto novca što je imao potrošio je na obnovu kuće jer, kaže, ono što je davala država nije dovoljno.

Na suhom i toplom

Kuća Ružice Durić uskoro će biti srušena, pa se ona nada da će ubrzo početi i radovi na novoj.

– No, rečeno mi je da ne računam da ću se vratiti prije rujna – kaže Ružica, koja je zadovoljna smještajem u hostelu.

– Imamo tu tri obroka, na suhom smo i toplom. Vrijeme provodimo kako tko želi, a svi se nadamo da ćemo se što prije vratiti svojim kućama – ističe R. Durić.

>> Za poplavljena područja iz proračuna će se isplatiti 14 milijuna kuna 

>> 'Balkanu prijete poplave i najkišovitije proljeće svih vremena'

Komentara 1

MO
mbolic@optinet
06:59 21.03.2015.

tesko je tim ljudima,covjek ode od. kuce nekoliko dana pa jedva ceka povratak,a k.ako oni toliko mjeseci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije