Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

'Balkanu prijete poplave i najkišovitije proljeće svih vremena'

AccuWeather
Foto: AccuWeather
1/2
19.02.2015.
u 15:02

Kako temperature budu postajale umjerenije, tako će se snijeg topiti

Američka meteorološka stranica AccuWeather danas je objavila proljetnu vremensku prognozu za Europu prema kojoj našem području prijeti najkišovitije proljeće svih vremena, ali i poplave. Što se poplava tiče, najugroženija su područja od južne i središnje Italije pa sve do istoka Balkana, što obuhvaća i Hrvatsku.

Vlažna zima rezultirala je velikim količinama snijega na višim područjima. Kako temperature budu postajale umjerenije, tako će se snijeg topiti.

– Kombinacija snijega koji se topi na dinarskim Alpama i Karpatima dovest će do riječnih poplava – rekao je meteorolog Tyler Roys.

S rastom temperatura krajem proljeća i početkom ljeta, prijetnja od poplava prerast će u opasnost od lokaliziranih teških vremenskih nepogoda koje će se širiti iz Rumunjske prema Bugarskoj. Pri kraju travnja i početkom svibnja bit će moguć čak i izolirani tornado, piše AccuWeather.

>> U kopnenom dijelu Hrvatske pada snijeg

>> Prognoza Zorana Vakule: U gorju do petka ujutro snježni pokrivač deblji i od 50 cm

Komentara 66

Avatar JustinCase69
JustinCase69
16:08 19.02.2015.

opet plaše ljude..

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:11 19.02.2015.

Balkan je planina duž cijele Bugarske, dužine preko 500 km, a proteže se od krajnje zapadne bugarske granice do krajnje istočne, odnosno od bugarsko srpske granice do Crnog mora. Planina Balkan nalazi se gotovo po sredini Bugarske "dijeleći" je na sjevernu i južnu. Manjim dijelom planina Balkan nalazi se u istočnoj Srbiji, uz samu granicu s Bugarskom. Pojam "balkanski poluotok" u zemljopisnom smislu ne postoji jer se planina Balkan nalazi na dijelu kopna koji ne posjeduje nikakve odlike poluotoka, poput recimo, apeninskog, pirinejskog ili kod nas u Hrvatskoj istarskog poluotoka. Za razliku od Bugarske, Grčka se nalazi na poluotoku, zajedno s većim dijelom Albanije i dijelom južne Makedonije. Najisturenija istočna točka Hrvtske (Ilok) od Bugarske planine Balkan udaljena je 300 km. U zemljopisnom smislu Hrvatskoj su dvostruko bliže austrijsko talijanske Alpe nego Bugarski Balkan. Balkan je prije svega politički pojam, izmišljen za prostor bivše Jugoslavije, ali nema uporište u zemljopisu, a sve manje i u politici iako se sustavno Hrvatsku pokušava zaustaviti da odmakne od nasljeđa i mentaliteta bivše Jugoslavije kojoj je zapravo "Balakan", odnosno "zapadni Balkan", odnosno "Regija" , odnosno "ovi prostori" - tek nadomjestak.

ZG
zg223
17:18 19.02.2015.

sad kad su objavili glupost stoljeca znam da ce biti super vrijeme.pa nisu sposobni za 3 dana napravit prognozu a kamoli za cijelo proljece..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije