Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALLOWEEN ILI HOLYWIN

U županijskoj palači vještice i vampiri, u crkvi molitveno bdjenje

Halloween
Foto: Varaždinska županija
1/3
31.10.2019.
u 09:31

Crkva ne krije da je protiv poganskog običaja uvezenog sa zapada

Kamo danas navečer, na proslavu Halloweena ili u crkvu na Holywin? Ta dilema postavljena je pred Varaždince koji u noći uoči Svih svetih mogu birati hoće li prihvatiti poziv Varaždinske županije da u atriju županijske palače feštaju uz vještice i vampire ili će u crkvu na skup u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Molitveno-slavljeničko bdjenje Holywin pod geslom "Svi smo mi 'deca' Božja" održat će se u crkvi Presvetog Trojstva, kamo su mladi uoči blagdana pozvani na "radosno zajedništvo, bdjenje i molitvu", uz misu, procesiju i glazbeni program. Današnjoj Hrvatskoj, napominju u Varaždinskoj biskupiji, potrebno je više no ikad novih svetaca. Crkva ne krije da je protiv poganskog običaja uvezenog sa zapada.

Nekoliko stotina metara dalje održavat će se manifestacija pod maskama "Halloween u atriju". Središnji element bit će buča, predstavit će se i OPG-ovi, obrtnici i udruge, a očekuju se i gosti iz 15 zemalja, najavljuje Natalija Martinčević ispred Turističke zajednice. Nudit će se štrukle od buče, kuhano bazgino vino iz kotla, jezivi punč i slična jela i pića.

Kristijan Petrović, idejni začetnik manifestacije, jedine u Hrvatskoj koju organizira neka županija, održat će i predavanje o vampirima istočne i srednje Europe. Uz napomenu da je neukost uvijek dobar teren nad kojim se može vladati, Petrović ističe da je Halloween, izvedenica od All Hallows Eve – Noć uoči Svih svetih, jedina proslava toga tipa koja je relativno netaknuta opstala još od razdoblja Kelta.

Što misli, odakle otpor proslavi Noći vještica?

– Smeta im zato što se proslavom Samhaina – Halloweena nudi teren za proslavu nečeg paganskog, nečeg što nije pod ingerencijom Crkve. Čak je 835. papa Grgur III. odlučio stati tom običaju na kraj, pa je proglasio 1. studeni danom Svih svetih, ali nije mu uspjelo. Po mitologiji radi se o noći kad se ovaj i "onaj" svijet preklapaju, pada veo i svašta dolazi k nama. S obzirom na to da je običaj živ i do dan danas, mnoge se okultističke ekipe tog dana skupe i rade razne prizive, na primjer spiritualisti, nekromanceri, demonolozi..., što Crkvi smeta. Najviše ih smeta to što je taj običaj zapravo namijenjen klincima, pa tako ovih dana nema škole u Irskoj i u većini država u Americi – komentira K. Petrović podjelu među pobornicima i protivnicima slavljenja Noći vještica.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
09:48 31.10.2019.

Ne sviđa mi se ideja Helloweena... zar nije dosta maskenbal?

RE
reborn
10:50 31.10.2019.

Jedni se druže sa svecima, a drugi sa vješticama - svaki sa svojima.

LU
luksa
12:42 31.10.2019.

Hajdmo uvesti još i neke anglosaksonske poganske običaje! Zašto, kad smo naše kao što su krijesovi za ivanje, jurjevo i slično zaboravili. Radi na odnarođivanju. punom parom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije