Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ETF AIRWAYS OJAČAO FLOTU

U Zračnu luku F. Tuđman sletio drugi Boeing Enterprise

21.06.2021.
u 12:18

Osnivači aviokompanije su financijaši Zdenko Adrović, Velimir Šonje i Ratko Bajakić

Nakon što je potkraj svibnja ETF Airways u Puli predstavio svoj prvi zrakoplov Boeing 737-800 sa 189 mjesta, koji nosi ime Voyager, ta nova hrvatska aviokompanija potkraj prošlog tjedna pojačala je svoju flotu drugim zrakoplovom, također Boeingom 737-800 – Enterprise.

Tako je od petka Enterprise parkiran u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, a u ETF-u očekuju angažman tog zrakoplova u čarterskim poslovima širom EU tijekom ljeta jer se, kako navode, tržište napokon oporavlja.

Stiže i treći avion

Jedan od osnivača ETF Airwaysa i zamjenik predsjednika nadzornog odbora te aviokompanije Velimir Šonje kaže da su zasad prilično zadovoljni zaposlenošću svog prvog zrakoplova. Kaže da imaju ugovor s partnerima iz Prištine i da je Voyager svakodnevno u zraku te da povezuje glavni grad Kosova s najmanje šest destinacija u Europi od Njemačke i Švicarske do Skandinavije.

– Dnevno imamo od jedne do tri rotacije i možemo reći da je avion u fazi visokog iskorištenja. Zadovoljni smo početkom rada kompanije – kaže Šonje. Prema njegovim riječima, Enterprise će idućih dana sigurno biti u Zagrebu gdje će mu biti baza. Šonje ističe da je već počela prodaja čarterskih letova za ljeto i plan je da taj drugi avion barem tijekom ljetnih mjeseci ne ide u trajni najam nego se koristi upravo za čarterske letove.

– No to ne znači da će ti letovi nužno biti vezani isključivo za Hrvatsku. Naprotiv, ugovori koje smo dosad sklopili su uglavnom izvan Hrvatske, primjerice, za letove Francuska – Grčka gdje ima dosta potražnje – objašnjava Šonje i dodaje da se situacija s drugim avionom ETF-a još razvija te da će o tome moći nešto više reći za desetak dana.

Pitali smo ga i jesu li imena zrakoplova inspirirana “Zvjezdanim stazama” i tko je ljubitelj tog kultnog serijala, na što nam je odgovorio da je to očito te da je predsjednik uprave ETF-a Stjepan Bedić krstio avione.

Prema prvom planu, treći zrakoplov u flotu ETF-a trebao bi stići sljedeće godine, no Šonje kaže da zasad ne može reći kada bi točno trebao biti priključen floti. ETF Airways osnovan je 17. studenoga prošle godine u Zagrebu.

Osnivači te aviokompanije iskusni su ljudi iz avijacije, ali i poznati hrvatski biznismeni poput Zdenka Adrovića, bivšeg predsjednika uprave RBA i sadašnjeg direktora Hrvatske udruge banaka, Velimira Šonje, bivšeg člana uprave RBA i osnivača tvrtke Arhivanalitika, te Ratka Bajakića iz ICF grupe. Adrović, Šonje i Bajakić kao najveći investitori čine nadzorni odbor ETF-a čiji temeljni kapital iznosi nešto više od 7,5 milijuna kuna.

Neće otvarati svoje linije

Upravu ETF-a čine piloti s bogatim iskustvom u avijaciji Stjepan Bedić, Marko Banković i Dragan Stefanovski. ETF unajmljuje zrakoplove od najveće svjetske kompanije za najam aviona AerCapa koja u svom portfelju ima više od tisuću zrakoplova. U ETF-u namjeravaju raditi na cijelom tržištu Europske unije, a za to su potrebne kapacitete procijenili na sedam zrakoplova do 2026.

U ETF Airwaysu ističu da neće otvarati vlastite linije, nego će raditi kao čarterska aviokompanija i kompanija koja iznajmljuje zrakoplove i posade drugim avioprijevoznicima, uz fokus na tržišta jugoistočne Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije