Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIN NA ROBIJI

U zatvoru proveo 34 godine: Imao je alibi i nije bilo nikakvih dokaza, sada su ga pustili

Kaznionica u Lepoglavi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
16.03.2023.
u 16:26

Sidney Holms (57) pušten je iz zatvora na Floridi nakon 34 godine. Osuđen je zbog oružane pljačke dvije osobe iz 1988., usprkos vrlo sumnjivim dokazima, a ovog ponedjeljka sud je potvrdio njegovu nevinost i poništio kaznu od 400 godina zatvora.

Poslije provedene 34 godine u zatvoru Sidney Holms (57) je pušten iz zatvora na Floridi jer je utvrđeno kako je nevin. Prema navodima CNN-a Holms je osuđen radi oružane pljačke dvije osobe koja se dogodila u listopadu 1988. godine u okrugu Broward zapadno od Fort Lauderdalea. Kako prenosi CNN Holms je optužen da je bio vozač dvojice neidentificiranih muškaraca koji su počinili pljačku te je radi toga osuđen na 400 godina zatvora. Holms je uhićen 1998. godine da bi u travnju godinu dana kasnije bio i osuđen, a kazna mu je izrečena mjesec dana kasnije.

-Nikada nisam gubio nadu i uvijek sam znao da će ovaj dan doći. Jedva čekam da zagrlim svoju majku u slobodnom svijetu prvi put u više od 34 godine – rekao je Holms u izjavi Projekta nevinosti s Floride koji su radili na njegovom slučaju kada je saznao da će biti oslobođen. Navodi se kako je Holmes u studenom 2020. kontaktirao jedinicu za reviziju osuda državnog odvjetništva okruga Broward tvrdeći da je nevin za zločin iz 1988. godine koji mu se stavlja na teret. Ubrzo potom odjel za reviziju kao i Projekt nevinosti započeli su s ponovnom istragom Holmesova slučaja koji su došli do nalaza koji su, kako navode, "pobudili razumnu sumnju u njegovu krivnju".

Iz Projekta nevinosti pojašnjavaju kako je čudan splet okolnosti doveo do toga da Holms bude osumnjičen, a onda potom i optužen na kaznu zatvora. -Jedna od dviju žrtava opisala je automobil korišten u pljački kao smeđi Oldsmobile Cutlass sa tamno-smeđim gornjim dijelom i rupom u prtljažniku. Nekoliko tjedana kasnije žrtvin brat vidio je smeđi Cutlass kako se vozi cestom i prijavio broj registarske pločice vlastima. Taj je auto bio registriran na Holmesa – pojašnjavaju iz Projekta nevinosti.

Nije pomoglo ni to što je Holmes imao alibi, a da je njegov automobil imao neke ključne razlike od vozila počinitelja. Nije bilo niti fizičkih niti bilo kakvih drugih dokaza kao niti bilo kakvih potkrepljujućih svjedoka koji bi Holmesa povezivali sa zločinom. Sve vrijeme Homles je tvrdio da je nevin ali njegove tvrdnje nitko tada nije slušao. -Homesa je pak identificirala jedna od žrtava u drugom nizu fotografija unatoč tome što nije identificiran tijekom početnog niza - navodi se u izjavi odvjetnika.

Nakon donošenja odluke da se Holmesa pusti na slobodu državno odvjetništvo je prenijelo kako su na temelju nedavnog pregleda slučaja tužitelji utvrdili da je Holmes imao prihvatljivu tvrdnju o nevinosti zbog toga kako je postao osumnjičenik i zbog nesigurne identifikacije očevidaca koja je bila glavni dokaz protiv njega na suđenju. -Ured državnog odvjetnika Broward ne bi optužio Holmesa da je slučaj predstavljen danas –stoji u izvješću odjela za reviziju osuda u ovome slučaju. Rezultat istrage je da je sudac u ponedjeljak, ovoga tjedna, odobrio zahtjev državnog odvjetništva i Projekta nevinosti za poništenje Holmesove kazne i osude, a tužitelji su odbacili optužbu. Istoga dana Holmes je izašao iz pritvorske ustanove okruga Broward.

VIDEO: Detalji stravičnog ubojstva u Njemačkoj: TikTok svađa pretvorila djevojčice u ubojice?

Komentara 3

Avatar jeremija1
jeremija1
18:14 16.03.2023.

i onda se čude kad neki rokne suca...

BO
BorderGuard
20:54 16.03.2023.

To je nista prema hrvatskim pljackaskim zakonima.,,

OT
otrovnijezik
19:06 16.03.2023.

A odšteta od države? To sigurno nije propisano demokratskim zakonom jer oni ne mogu pogriješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije