Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa s hrvatima

U Zagrebu su ga očarali mladi i molitvena šutnja

papa u hrvatskoj,papa benedikt xvi.,portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
12.02.2013.
u 08:23

"Fascinirala ga je tišina. Rekao je da je mogao čuti kako ptičice pjevaju usred grada"

Papa Benedikt XVI. bio je oduševljen dočekom u Zagrebu 2011. (premda mu to nije bio prvi susret sa Zagrebom, gdje je dolazio kao prefekt Kongregacije za nauk vjere), a njegova pratnja nije mogla vjerovati da se takvo što može uopće organizirati. Papu su najviše impresionirali mladi, posebice molitvena šutnja na Trgu bana Jelačića tijekom subotnjeg bdijenja. Duboko ga je to povezalo s našim narodom, čiji je veliki zagovornik ulaska u EU.

>> Novi papa do Uskrsa – procedura izbora počinje 1. ožujka

– Fascinirala ga je tišina. Rekao je da je mogao čuti kako ptičice pjevaju usred grada. Jednostavno je bio oduševljen – rekli su nam tada iz crkvenog odbora za pripremu dočeka.

A uz samog Svetog Oca dočekom u Hrvatskoj najviše je fasciniran bio njegov glasnogovornik o. Federico Lombardi, koji doslovce nije mogao doći k sebi cijelo vrijeme. Obično kada Benedikt XVI. pohodi mjesta na kojima je bio Ivan Pavao II., broj ljudi je prepolovljen ili sveden na trećinu, pa je papa navikao na manje zanimanje nego za njegova prethodnika Ivana Pavla II., no to mu se u Zagrebu nije dogodilo.

– Iz papine pratnje očekivali su da će se na hipodromu okupiti oko 50.000 vjernika, a maksimalno 100.000. No, kada su se popeli do oltara, zanijemjeli su kada su ugledali pravo more ljudi, gotovo 400.000 vjernika, koji su strpljivo čekali početak mise – prisjetili su se papina posjeta na Kaptolu.

– Također, imali smo vrhunsko ozvučenje, koje je oduševilo papu glazbenika, jer je poznato da na crkvenim svečanostima redovito ima problema s ozvučenjem. Taj put uzeli smo najbolje i kada je zapjevao zbor, papa je mislio da pjeva cijela Hrvatska – kažu u Crkvi.

Papa Benedikt XVI. dobio je i mnogo darova, no dva su ga posebno dirnula. Bili su to darovi kardinala Josipa Bozanića, slika dragim kamenjem okrunjene Majke Božje od Kamenitih vrata i ključevi grada Zagreba, koje je papina pratnja odmah ponijela u zrakoplov, premda je običaj da se darovi voze mjesec dana kasnije automobilom u Rim, što kazuje da im je posjet Zagrebu bio i te kako drag.

>> Sve o papinom odlasku pročitajte u našem specijalu

Komentara 4

OB
-obrisani-
09:02 12.02.2013.

U danima kada se prisjećamo s tugom u srcima smrti blaženog Kardinala Stepinca i ova vijest o Sv.Ocu vjernike je rastužila.Hvala Benediktu na nezaboravnoj veličanstvenoj posjeti koja je ulijevala nadu u Hrvatsku kada se jednoglasno pjevalo Zagrebom Papa mi te volimo!

CV
crna vrana
10:28 12.02.2013.

Katolička mladež koja je s Benediktom sudjelovala u molitvi večernje (najdostojanstvenijoj molitvi za njegova posjeta) na Jelačić placu u Zagrebu je budućnost Hrvatske. Prisjetimo se, također, da je jedan narcis prethodno odbio , ali na koncu ipak pristao nazočiti Benediktovomvom susretu s hrvatskim kulturnjacima i politčkim predstavnicima u HNK-u. Taj nas narcis i danas obasiplje svojim ispraznim lamentacijama. Sramoti sebe i Hrvatsku.

AU
autoritet
10:48 12.02.2013.

Drag mi je i jako poštujem Papu, al mi se svejedno ne sviđa zagovaranje EU-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije