Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Zagorju konačno sklonište za napuštene životinje

Površina objekta bit će 305 četvornih metara, a imat će ambulantu, prijam, prostor za liječenje, tuš, čekaonicu, a na parceli će biti i mali zeleni otoci za životinje
05. prosinca 2012. u 18:30 0 komentara 1167 prikaza
Azil
Foto: Projekcija

Već iduće godine Zagorje će se moći ponositi skloništem za napuštene životinje, prvim u županiji i jednim od rijetkih u Hrvatskoj. Inicijativu za gradnju skloništa pokrenula je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica još prije pet godina, no dugo se tražilo pogodno zemljište, a pronađeno je prije dvije i pol godine u Selnici na području općine Marija Bistrica. Veterinarska stanica kupila je zemljište, a izmjenom općinskog prostornog plana izvršena je i prenamjena zemljišta u ovu svrhu.

 Jedno od najljepših

 – Lokacija je odlična, zemljište je s tri strane omeđeno šumom kao prirodna zvučna barijera, u blizini je prometnice. Idejni i glavni projekt izradila je tvrtka Lotus Architecti d.o.o. iz Zlatara, a bit će jedno od najljepših u Hrvatskoj – kaže dr. vet. med. Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Investitor je Veterinarska stanica koja ima potporu županije, a projekt je vrijedan 1,3 milijuna kuna. Uloženo je 300 tisuća kuna vlastitih sredstava i podignut kredit od milijun kuna na deset godina pa je novac osigurani, ishođena je građevinska dozvola i sklonište će već iduće godine otvoriti svoja vrata.

– U početku ćemo moći prihvatiti 40 do 50 pasa. Svi psi bit će pregledani, desetak će dana biti u izolaciji, bolesne životinje bit će tretirane prema potrebi, a u skloništu će se obavljati i cijepljenje životinja, sterilizacija, kastracija te mikročipiranje.  Bit ćemo otvoreni prema udrugama i javnosti, očekujemo suradnju i pomoć oko udomljavanja, da ti psi budu adekvatno zbrinuti. Bilo bi dobro da se javi što više volontera koji bi pomogli, šetali sa psima i slično – kaže dr. vet. Jemeršić. Intencija im je da ne bude eutanazije pasa, da idu na cjeloživotno zbrinjavanje, a tu očekuju podršku udruga. To sklonište bit će županijskog karaktera. Nakon gradnje, kako kaže dr. Jemeršić, bit će im potrebna financijska potpora općina i gradova, koji i prema zakonu moraju imati riješeno pitanje zbrinjavanja napuštenih životinja. Arhitektica Maja Bručić objasnila je da je projekt napravljen na način da se sklonište integrira u okoliš i stopi u prirodnu cjelinu pa će biti napravljeno od prirodnih materijala, drva, stakla da bi bilo puno svjetla.

– Površina je objekta 305 kvadrata, a imat će ambulantu, prijem pasa, prostor za liječenje i operacije, tuš, čekaonicu, prostorije za upravu, kotlovnicu, a na parceli su osmišljeni i mali zeleni otoci za životinje. Kako će objekt biti napravljen modularno, prema potrebama moći će se i nadograđivati i širiti – kaže Maja Bručić.

 Nova zapošljavanja

 U skloništu će raditi kadar Veterinarske stanice, doktori veterine Jelena Kaić Šantek, Goran Domitran, Luka Levar, Nina Čajko Peštaj, a prema potrebi bit će zaposleni i novi djelatnici. Tako će napuštene životinje dobiti privremeni dom i novu priliku, a do sada su ih građani dovodili u veterinarske ambulante i stacionare pa ih se pokušavalo udomiti preko prijatelja, medija.

– I naši djelatnici doma imaju puno udomljenih pasa – kaže sa smiješkom dr. vet. med. Jemeršić dodajući da  Zagorci imaju sluha za tu problematiku te da se 70 do 80 posto napuštenih pasa uspješno udomljava.       

Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Advent Zagreb... ispunjen radošću – čak 43 dana čarolije koja će ispuniti sva srca
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.