Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postaje grad spomenika

U vukovarskom proračunu 100.000 eura za gradnju novih spomenika. Je li ih je dosta?

Vukovar: Postavljanje spomenika Kati Šoljić i njenih sinova
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
01.03.2024.
u 14:40

Milaković: Bolje je ulagati u život, gospodarstvo, mlade; Penava: Spomenici čuvaju memorije, oplemenjuju javni prostor

Proteklih godina na području Vukovara postavljeno je na desetke spomenika i spomen-ploča koji podsjećaju na Domovinski rat i stradanja branitelja i civila. Isto tako u više navrata mogle su se čuti i zamjerke kako se od grada pravi "grad spomenik", ali i da se vrlo često radi neplanski. Ta tema pokrenuta je i na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj je postavljeno pitanje: "Je li dosta spomenika u Vukovaru?"

Pitanje je postavio Srđan Milaković (DSS), prijašnji zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekavši kako su i do sada postojale određene zamjerke građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kada je u pitanju postavljanje spomenika u Vukovaru.

Osnovano i povjerenstvo

– Jedan smjer bio je o potrebi manje gradnje spomenika s obzirom na njihov broj u Vukovaru, a drugi se odnosio na smislenosti pojedinih spomenika i troškova za njihovu gradnju. I mlađi ljudi ne vide smisao ovakve daljnje gradnje spomenika i mišljenja su da je bolje ulagati u život, gospodarstvo, mlade, odnosno ono što uljepšava i obogaćuje život – rekao je Milaković. Povod je zapravo bila točka dnevnoga reda Gradskog vijeća kojom je u gradskom proračunu osigurano 100.000 eura za financiranje gradnje spomen-obilježja na području Vukovara.

Komentirajući ovo pitanje, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako uvažava svačije mišljenje te da je nekome i jedan spomenik previše, a opet i da nekima ne bi bilo dovoljno da na svakoj kući bude kakav spomenik.

POVEZANI ČLANCI:

– Spomenici čuvaju memorije i uspomene, obilježavaju razne događaje, podsjećaju na neke ljude, a u isto vrijeme i oplemenjuju javni prostor te i tu imaju svoju ulogu. Međutim, i sami se suočavamo s raznim mišljenjima i inicijativama koje dolaze od građana, branitelja, udruga kao i drugih pravnih osoba – rekao je Penava.

Ukazao je i na razne donacije spomen-ploča i spomenika od strane tvrtki i udruga rekavši kako se radi o njihovoj dobroj volji te da je nezahvalno takvo što i odbiti. Pri tome je najgore ako spomenik nema smisao i bude ruglo te da se tako umjesto nečega dobrog u konačnici dobiva nešto loše.

– Upravo zbog toga osnovali smo povjerenstvo koje će voditi brigu o tim pitanjima, ali i voditi dugoročnu strategiju kojom ćemo oplemenjivati prostor. Ni sam ne želim da mi djeca šetaju gradom spomenika i ulicama prepunim lampaša. Želimo grad budućnosti koji je neopterećen prošlošću, ali i koji ne zaboravlja sve što se događalo u prošlosti i uvažava činjenicu da je Vukovar simbol Domovinskog rata – rekao je Penava.

I branitelju previše

Poznati vukovarski branitelj Damir Maduna smatra kako je već sad u Vukovaru previše spomenika i da ne trebaju novi.

>> FOTO Ovo su spomenici Franji Tuđmanu u Hrvatskoj. Koji od njih ga najbolje predstavlja?

Vukovar: Postavljanje spomenika Kati Šoljić i njenih sinova
1/37

– Govorim to već godinama, a mogu misliti kako misle drugi građani i posjetitelji grada ako to meni kao branitelju već ide na živce. Primjera radi, u krugu oko moje kuće, na manje od kilometra, je 4-5 spomenika. Previše je to. Bolje da taj novac ulože u mlade, neke gospodarske projekte, da se napuni socijalna samoposluga ili slično, a ne da te novce bacimo u beton – rekao je Maduna.

Komentara 1

Avatar argus1000
argus1000
15:37 01.03.2024.

Javili se pravi kritizirati. Prvi Milaković koji mrzi i slovo "h" u abecedi a jedino mu odgovara plaća koju dobija(u Otađbini bi mu ta suma bila misaona imenica) a drugi Maduna, propali kandidat na mjesto gradonačelnika pa sad pljucka po svemu, liječi svoje frustracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije