Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećati sigurnost

U vlakove bi uskoro mogli ulaziti kroz rendgensku kontrolu

A Belgian police officer stands guard on a platform at the Thalys high-speed train terminal at Brussels Midi/Zuid railway station, August 22, 2015. A machine gun-toting attacker wounded three people on a high-speed train in France on Friday before being o
Foto: Reuters/PIXSELL
27.08.2015.
u 22:00

Pojačane mjere traže se nakon prošlotjednog napada Ayouba El Khazzanija na liniji između Amsterdama i Pariza

Željeznički kolodvori po čitavom EU mogli bi biti opremljeni detektorima metala i ogradama oko perona s kojih polaze međunarodni vlakovi odluče li države članice da, nakon pokušaja terorističkog napada u brzom vlaku Amsterdam – Pariz prošloga tjedna, na željeznicama uvedu sigurnosne mjere slične onima kakve postoje u zračnim lukama. Ministri unutarnjih poslova i ministri prometa iz Francuske i 8 susjednih zemalja u subotu će na hitno sazvanom sastanku u Parizu raspravljati o tome kako pojačati sigurnost u vlakovima.

– Sigurnosne provjere pri ukrcaju na vlak dopuštene su kao i pri ukrcaju na zrakoplov – rekla je glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud dodavši kako je sigurnost u nadležnosti nacionalnih vlasti, a ne institucija EU. No kontrola putnika i prtljage pri ukrcaju na vlakove značila bi da peroni s kojih polaze kontrolirani vlakovi moraju biti ograđeni ogradom kako netko tko nije provjeren ne bi do vlaka došao hodajući po tračnicama. Direktor francuske željeznice SNCF Guillaume Pepy izjavio je novinarima francuske televizije da bi uvođenje sigurnosnih provjera putnika i prtljage na ukrcaju na vlak bilo 20 puta skuplja investicija nego instaliranje takve iste opreme u zračne luke.

Zbog toga i neslužbeni izvori iz Europske komisije kažu kako je teško vjerovati da će, s aspekta sigurnosnih provjera, putovanje vlakom u EU postati slično putovanju zrakoplovom. Procjenjuje se da vlakovima dnevno putuje oko 40 milijuna Europljana, a na željezničkim kolodvorima u mnogim velikim gradovima velika je gužva i bez rendgenskih uređaja za kontrolu putničke prljage. Ipak, europska povjerenica za promet Violeta Bulc zatražila je od prometnih stručnjaka da analiziraju što se može učiniti kako bi opasnost od terorističkih napada sličnih prošlotjednom pokušaju bila umanjena.

>> Naoružani napadač ranio tri osobe u brzom vlaku koji je putovao iz Amsterdama u Pariz

Komentara 3

Avatar Baroudeur
Baroudeur
09:34 28.08.2015.

Nisam uvjeren da ce te mjere vidjeti dan, jer onda dode red na trajekte pa autobuse, pa crkve, pa bolnice, kina itd. Jednostavno nemoguce.

Avatar Lutkica
Lutkica
12:37 28.08.2015.

so God help Europe

NE
Nepokolebljiv
20:00 28.08.2015.

Puno jeftinije i sigurnije dozvoliti narodu samozastitu! Tko je sposoban neka nosi 45cal u dzepu ili torbici. Otkada su prije 25 godina u nekim drzavama Amerike (u vecini) dozvolili civilima nosenje oruzja u tim je drzavama kriminal pao na pola a oruzani kriminal na ispod 40% onoga ranije. Kada kriminalci i teroristi nisu jedini koji su naoruzani kukavice ne napadaju samo tako. Za sada jos uvijek uspiju ubiti tamo gdje je oruzje zabranjeno: kino dvorane, skole i fakulteti, bolnice ... ! Tamo gdje oruzje dozvoljeno postenim gradanima nasumce ubijanja vise nema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije