Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preddiplomski stručni studij

U Vinkovcima se otvara studij drvne tehnologije, mjesta za 40 studenata

Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
14.12.2019.
u 22:00

U planu je i dislocirani studij automatike i informatike

Od iduće akademske godine u Vinkovcima će s radom početi dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije na koji će prve godine biti upisano 40 studenata. Sporazum o početku rada dislociranog studija jučer su potpisali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, prodekan Šumarskog fakulteta Stjepan Pervan, vinkovačka dogradonačelnica Kata Krešić i direktor Centra kompetencija za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

– Ovo je povijesni događaj za Vinkovce i ovu regiju. Otvaranjem dislociranog stručnog studija u Vinkovcima omogućit ćemo da se u ovom kraju zadrže mladi ljudi, da dobiju mogućnost dodatnog školovanja, ali i da se suradnjom s industrijom i jedinicama lokalne samouprave drvna sirovina tu i zadrži te u konačnici donese i korist – rekao je Pervan.

Dodaje i kako je već velik interes za studiranje na tom studiju, odnosno da im se već javili iz nekoliko većih tvrtki iz Slavonije koje su “rezervirale” 25 mjesta. U popunjavanju kvote računaju i na strukovne škole i gimnazije s područja Slavonije. Nastavni kadar osigurat će Šumarski fakultet i njegov Drvni odsjek koji, kako je rekao, imaju 45 nastavnika u različitom statusu.

– Tijekom prve godine studija studenti će učiti o osnovnim tehničkim znanjima kako bi jednog dana postali inženjeri. Na drugoj godini stjecat će znanja o procesnim tehnologijama, a tijekom treće slijedi nadogradnja poput konstruiranja namještaja, uređenja interijera te stjecanje znanja iz novih tehnologija – kazao je Pervan.

Troškove novog studija u jednakim omjerima pokrivat će Vukovarsko-srijemska županija i grad Vinkovci, s time da će dio novca osiguravati drvoprerađivačke i druge tvrtke iz drvne industrije.

– Na ovim prostorima leži najbolja i najkvalitetnija drvna sirovina u Hrvatskoj tako da je pokretanje drvnotehnološkog studija bilo logično. Nama je cilj da najveći dio te sirovine ostane u županiji, a ovo je jedan od načina. Ovaj projekt ima i gospodarski i demografski značaj – istaknuo je Galić.

Prema njegovim riječima, planira se da u Vinkovcima, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike iz Osijeka, bude pokrenut i dislocirani studij automatike i informatike. Radi se i na pokretanju trogodišnjeg dislociranog studija osječkoga Poljoprivrednog fakulteta.

Novi studijski programi najavljuju se i na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke gdje već postoje studiji fizioterapije, trgovine i upravnog prava.

– Planiramo već iduće akademske godine pokrenuti studij informatike, za koji je velik interes. Radimo i na pokretanju studija primaljstva, što trenutačno imamo samo u Rijeci i Splitu. Vjerujemo da će i za taj studij biti puno zainteresiranih – rekao je dekan Željko Sudarić.

Komentara 1

BA
Barbasmora
22:18 14.12.2019.

A kako to da nije bilo Kolinde kad su imali kamere!?!? Nadajmo se da sve ok sa nasom kraljicom. Ima dosta posla ovih dana....reklamira samu sebe...i moramo posteno priznat da je to izuzetno tesko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije