Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Planirani studij medicine u Puli nije dobio odobrenje Nacionalnog vijeća, no Sveučilište ne odustaje

To je projekt iza kojeg stoje Županija, Grad Pula, pulska bolnica i Sveučilište i koji će netko srušiti na sjednici na kojoj je samo dvoje medicinara – komentira rektor Barbieri
03. studenoga 2019. u 21:51 0 komentara 613 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Planirani studij medicine u Puli nije dobio odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj na čijoj je sjednici sredinom listopada, prema dostupnim informacijama, sa sedam glasova protiv odbijen program nove medicine pri Sveučilištu u Puli. Ideja da Pula pokrene svoj studij medicine odmah je naišla na otpor postojećih medicinskih fakulteta iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka, čiji su dekani, podsjetimo, prije godinu dana javno objavili zajednički zaključak zašto ne podržavaju pokretanje novih studija medicine.

Prosvjetni sindikati POVEĆANJE PLAĆA Sindikati nezadovoljni ponudom premijera – štrajkat će i fakulteti

Jer, izuzev Pule, isti su plan najavili i s Katoličkog sveučilišta, no prema neslužbenim informacijama, spomenuto Nacionalno vijeće ni njihov zahtjev nije prihvatilo. Međutim, ova odbijenica ne znači kraj priče koja je unijela pravi razdor u zdravstveno obrazovanje. Kako nam kaže pulski rektor prof. dr. sc. Alfio Barbieri, od pokretanja studija medicine u Puli neće odustati.

– Smatram da smo oštećeni, a pričekat ćemo da dobijemo službenu obavijest i zapisnik sa sjednice Nacionalnog vijeća na kojoj smo odbijeni. To je projekt koji se radi već četiri godine i u koji je uključena masa ljudi, znanstvenika, projekt iza kojeg stoje Županija, Grad Pula, pulska bolnica i Sveučilište i koji će netko srušiti na jednoj sjednici gdje je samo dvoje medicinara – komentira rektor Barbieri i podcrtava da Sveučilište u Puli još nije dobilo pisano obrazloženje na koje će bez sumnje reagirati.

Iz Nacionalnog vijeća nismo dobili odgovor, a na njihovu adresu uputili su nas i iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz koje su nam poručili da je prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju potrebno prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Novi studijski programi javnih sveučilišta, objasnili su iz Agencije, osnivaju se odlukom Senata na temelju prethodne procjene jedinice za unutarnji sustav osiguravanja i unapređivanja kvalitete.

Božo Pavičin EU- Vocational Skills Week 2019 Božo Pavičin- jedini naš predstavnik na najvećem svjetskom događaju o strukovnom obrazovanju

– S obzirom na to da studijski program medicine predstavlja reguliranu profesiju, Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodi  postupak utvrđivanja usklađenosti programa s minimalnim uvjetima osposobljavanja propisanih odredbama Direktive 2005/36/EZ i 2013/55/EU Europskog parlamenta i Vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija te Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. Navedeni je postupak u tijeku – odgovorili su iz Agencije. Prvotni plan bio je da se već ove godine na pulsku medicinu upiše prvih 60 studenata. Potporu su imali iz Hrvatske liječničke komore u kojoj su tada istaknuli da su u Puli argumentirano obrazložili potrebu za pokretanjem studija medicine. 

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.