Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjed u Vinkovcima zbog preraspodjele državnog zemljišta: Okupilo se više od 700 prosvjednika

Jedan od vođa prosvjeda Mario Magdić, inače zaposlenik PIK-a Vinkovci, rekao je kako temeljem odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu može dovesti do neograničene primjene diskrecijskog prava i arbitrarnog postupanja nadležnih tijela jedinica lokalne samouprave.
11. studenoga 2019. u 13:45 9 komentara 3421 prikaza
Prosvjed zbog preraspodjele državnog zemljišta
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko – srijemske županije – Kluba PIK-a Vinkovci danas je ispred sjedišta Vukovarsko –srijemske županije u Vinkovacima održan miran prosvjed kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo programom raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta. Više od 700 prosvjednika pri tome su kao konkretan primjer naveli zemljište na području Općine Markušica.

Energetski učinkovita zgrada U Vinkovcima se gradi knjižnica od 50 milijuna kuna

Jedan od vođa prosvjeda Mario Magdić, inače zaposlenik PIK-a Vinkovci, rekao je kako temeljem odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu može dovesti do neograničene primjene diskrecijskog prava i arbitrarnog postupanja nadležnih tijela jedinica lokalne samouprave. Kao rezultat toga, kako je rekao Magdić, može doći do štetnih učinka na razvoj poljoprivredne djelatnosti u Republici Hrvatskoj u cjelini.

Prosvjed zbog preraspodjele državnog zemljišta | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Donošenjem Zakona po prvi puta zakonski je omogućeno da o sudbini nekog poljoprivrednoga proizvođača, njegovim ulaganjima i brojnim zaposlenima ne odlučuje tržište, nego lokalni načelnici ili gradonačelnici i članovi lokalnih vijeća u jedinicama lokalne samouprave. Ne mali broj ljudi koji su članovi tijela lokalne samouprave izravno se bave poljoprivredom i imaju interes za zakup poljoprivrednog zemljišta u koje su dosadašnji zakupnici ulagali i povećali njegovu vrijednost. To je izvor značajnog sukoba interesa. Na ovaj način direktno je ugroženo preko 100 radnih mjesta u Markušici, a indirektno i njih gotovo 2.000, ako u obzir uzmemo sve one sustave koji su vezani uz tu zemlju, rekao je Magdić.

Prosvjednici su podsjetili kako je primjenjujući odredbe Zakona Općina Markušica raspisala Javni natječaj za zakup poljoprivrednoga zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi se o zemljištu čiju većinu, po Ugovoru o koncesiji iz 1999. godine, obrađuje PIK-Vinkovci koji su proteklih godina na tom zemljištu uložili značajna sredstva što u preraspodjeli nije uzeto u obzir. Tako je samo u razminiranje i uređenje više od 1.000 hektara zemljišta u Markušici PIK Vinkovci  izdvojio milijun kuna, u navodnjavanje dodatnih 4,5 milijuna, a u gradnju farme rasplodnih krmača preko 50 milijuna kuna.

RANILI MLADIĆA Neredi u Hong Kongu ne jenjavaju, policija puca pravim mecima

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko – srijemske županije Andrija Matić rekao je u izjavi novinarima kako je Županija prije desetak dana izvijestila Ministarstvo poljoprivrede o ovom problemu. Rezultat toga je da su dobili zadaću utvrditi sve manjkavosti i propuste ovog postupka ali i sve negativnosti koje iz istog mogu proizaći.

-Općina Markušica je, kada je raspisivala natječaj, morala definirati da ono poljoprivredno zemljište koje je u okviru sustava navodnjavanja ne može se preraspodjeljivati kao i obično zemljište. Moralo se odrediti koja proizvodnja je tu moguća, a to nije učinjeno. To znači da sada bilo koji natjecatelj može doći u posjed zemljišta koje je opskrbljeno sustavom navodnjavanja i koje su uložena značajna sredstva. Nadalje, po tom natječaju proizvodne se parcele usitnjavaju i tako nešto se protivi samom Programu raspolaganja tako da osnove za poništenje natječaja ima, rekao je Matić.

Načelnik Općine Markušica Budimir Drača rekao je kako se PIK Vinkovci nije javio na raspisani natječaj kao i da je cijeli natječaj proveden sukladno zakonima.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Erkula@:

    Mjestani opcine Markusice imaju prioritet na natjecaju i maksimum zakupa je 25 hektara a kako se meni cini ovdje vecini smeta samo sto tu zive Srbi a ti isti ispunjavaju sve uvjete vezane za natjecaj

  • bruna_bruna:

    U Markušici živi 90% Srba i sad očekujete da Pik Vinkovci dobije odobrenje za nastavak proizvodnje.Svašta i od vas

  • MarkoMaras:

    Može se presjeći gordijski čvor tako da se proda sva državna i općinska zemlja. Nakon toga više neće biti nikakvih nepravda jer će odlučivati samo tržište.