Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretražili 18 smart shopova

U većini oduzetih 'osvježivača zraka' sintetički kanabis

19.02.2015., Zagreb - Na ulazu u zgradu Petrinjska 4 policija cuva prostor zapecacen i obiljezen policijskom trakom.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.03.2015.
u 22:45

Dječak iz Zagreba nije prva žrtva, lani je u Hrvatskoj preminuo i odrasli muškarac

Dječak koji je prošli mjesec preminuo usred Zagreba nakon konzumacije sintetičkog kanabisa pod nazivom Galaxy nije prva žrtva te nove droge jer je prošle godine upravo od Galaxyja u Hrvatskoj preminuo i jedan odrasli muškarac. Njegova je smrt evidentirana kao trovanje u izvješću Centra za kontrolu otrovanja, a u Vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe droga za njega nisu znali.

Podsjetimo, 15-godišnjak je umro nakon što je smotao i popušio mješavinu kupljenu u smart shopu u centru metropole registriranu i prodavanu kao "osvježivač zraka". Upravo je takav plasman i prodaja novih droga problem kojem država pokušava doskočiti stavljanjem skupina kemijskih spojeva u zakonsku regulativu umjesto pojedinačnih tvari kao što je to bilo dosad.

Misle da su droge sigurne

– Time je čitav niz prije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost. Protiv prodavača takvih kemijskih spojeva bit će podizane prekršajne prijave. Rastu legalnih tržišta novih droga djelomično su doprinijele specijalizirane trgovine, tzv. smart/head shopovi u urbanim središtima i internetska prodaja koji su iskoristili raskorake u kontroli droga te njihova masovna i inovativna proizvodnja u Indiji i Kini, uz iznimno brzu distribuciju diljem svijeta. Snažnim marketingom na internetu i u tzv. smart shopovima radi se stalni pritisak na mlade koji sve češće posežu za tim tvarima misleći da su sigurne za uporabu zbog legalnog statusa većine novih droga.

No realnost je drugačija. U inozemstvu se često bilježe slučajevi trovanja, nerijetko i sa smrtnim ishodom, objasnili su u spomenutom Vladinu uredu na čiju su inicijativu prošli mjesec sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, MUP i Carina napravili izvide u 18 smart shopova u 12 gradova.

Uzeto je 600 proizvoda, 33 uzorka poslana su na analizu, a dosad je dovršeno ispitivanje njih 18. U većini obrađenih uzoraka, konkretno njih 13, pronađene su psihoaktivne tvari.

Stalno novi spojevi

– Zaseban nadzor izvršen je u još jednom objektu u Zagrebu i tada su uzeta tri uzorka tzv. osvježivača prostora i u sva tri pronađene su psihoaktivne tvari – odgovorili su iz Ministarstva zdravlja dodajući kako su uzeti uzroci deklarirani kao osvježivači prostora, soli za kupanje, mirisna ulja, botanički suplementi... Izniman problem kod takvih droga jest konstantno plasiranje novih spojeva na tržište.

>> Prijava vlasnici trgovine koja prodaje opasni osvježivač zraka

Komentara 3

DJ
djurex
01:22 28.03.2015.

Treba svakako napomenuti da je prodaja sintetickog kanabisa dozvoljena zakonima i pravilima eu jer je patent korporacije imaju zaradu s toga..u cilju toga se i dalje zabranjiva prirodni kanabis kao nesto stetno..stetno je njima jer ga ja mogu posadit doma i imati vrhunski proizvod a ne kupovati eu otrove.. Takav je alucaj i sa vecinom hrane a posebno biljnih pripravaka.. Ne pise novine nesto puno da vise nema sanse da se prodaju prirodni lijekovi ni pod razno..

MX
Mister X
01:35 28.03.2015.

Teško bolesni od asme Dječak koji je prošli mjesec preminuo usred Zagreba nakon konzumacije Galaxy pomješanoga sa cigaretama .. Psiho aktivne tvari ( ?!) koji koncentrat i kome škodi kakva saznanaja ima RH u vezi toga ? Dragi moji novinarinari nemam ništa protiv uzmite hranu koja je u prodaji i dajte na analizu da vidimo dali je sve po zakonu i dali nasa truju po polaganom sistemu... Tu se isto pokažite da možete pomoči masi ne samo pojedinim dečkima koji eto misle da znaju što je dobro za njih !

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:26 28.03.2015.

ovo je primjer medijske manipulacije i države kojom rukovode kaotično nesposobni i podobni. mediji neće istražiti kakva osoba je bila ta žrtva - a država neće kažnjavati narkomane niti se truditi sankcionirati njih a ne one koji posluju i žive od prodaje robe koja je neopasna ali se može zloupotrijebiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije