Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA EUROPOLA

U tri mjeseca razotkrili 3833 novčane mule i spasili 12,9 milijuna eura!

policija Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.12.2019.
u 13:11

Jedan od načina su već spomenute romantične prevare, dok je drugi način regrutiranja preko oglasa za brzo bogaćenje.

Upoznali ste nekog preko interneta. Svidjeli ste se jedno drugom. Počeli ste komunicirati. I dok ste se okrenuli, shvatili ste da se emocionalno povezani s osobom koju nikada niste vidjeli. A onda vam je ta osoba rekla da je upala u velike novčane probleme.

Nakon mjeseci komuniciranja, osjetili ste potrebu da joj pomognete. No niste znali kako. Ali kako svaki problem ima rješenje, imao ga je i vaš. Rečeno vam je da otvorite bankovni račun preko kojeg će te vi toj osobi, a ako zatreba i ona vama, uplaćivati novac. Učinili ste to, ništa ne sumnjajući. I vjerojatno sve dok vam policija nije pokucala na vrata, niste znali da ste žrtva sofisticirane prevare. Odnosno da ste postali novčana mula, koja se na udaru istražitelja našla zbog sumnje da je sudjelovala u pranju novca.

Gore navedeno jedan je od scenarija kojim su se u 2019. često koristili razni kriminalci, a na koje je nedavno upozorio Europol. Naime, Europol, kao krovna europska policijska agencija, godinama upozorava na problem novčanih mula, odnosno osoba, koje često nisu svjesne da šaljući novac nekome zapravo sudjeluju u pranju novca. A da je to uistinu velik problem, pokazuju i rezultati nedavno okončane akcije u kojoj je sudjelovala 31 zemlja. Naime, policije 31 zemlje, uz pomoć Europola i Eurojusta u akciji koja je trajala od rujna do studenog 2019. razotkrile su 3833 novčane mule te 386 osoba koje su regrutirale novčane mule. Od tih 386 osoba, njih 228 je uhićeno, te je pokrenuto 1025 kriminalističkih istraga od kojih su mnoge još uvijek otvorene.

U razotkrivanju novčanih mula, policijama europskih zemalja i Europolu pomagao je i SAD te banke i novčane institucije. Konkretnije, 650 banka te 17 bankarskih i novčarskih institucija u ta tri mjeseca prijavilo je ukupno 7520 slučajeva pokušaja pranja novca, čime je spriječen gubitak 12,9 milijuna eura, dok je oštećeno bilo ukupno 4700 osoba. Tijekom akcije, podaci koji su nacionalne policije prikupile, provlačile su se kroz baze Europola i Eurojusta, kako bi se otkrile moguće povezanosti s nekim drugim slučajevima. Europol upozorava da je ove godine primijećeno da se novčane mule regrutiraju uglavnom preko interneta i društvenih mreža.

Jedan od načina su već spomenute romantične prevare, dok je drugi način regrutiranja preko oglasa za brzo bogaćenje. Ovom posljednjim, kažu u Europolu, kriminalci se posebno koriste kad su im meta mlađe osobe, koje se u pravilu služe društvenim mrežama, pa ih je lako i zavarati.

Ono što posebno treba imati na umu je činjenica da ljudi koji postanu novčane mule, čine kazneno djelo, čak i ako u tome ne sudjeluju svojevoljno, odnosno ako ne znaju da su dio prevarantske sheme koja se bavi pranjem novca.

Ključne riječi

Komentara 2

ĐU
Đubar
13:58 07.12.2019.

Ahahahhhaaaaaaaaa...

WI
wimneianania
14:52 07.12.2019.

A najveci kriminalci i gangsteri sto su opljackali citave drzave i narode im sjede gore u Briselu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije