Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U tri godine kvadrat novog stana skuplji za 300 eura

Goran Buturac: Sve je teže osigurati stanovanje u atraktivnim dijelovima poput priobalnih gradova i urbanih središta
15. svibnja 2019. u 23:34 10 komentara 6557 prikaza
Stambeno naselje u Varaždinu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Posljednjih godinu dana cijene novih stanova u Zagrebu poskupjele su približno stotinu eura po kvadratu, a u odnosu na prosječne cijene novih stanova iz 2016. godine četvorni metar stana u Zagrebu skuplji je približno 300 eura! Manje je to od dojma i cijena koje po oglasnicima traže vlasnici nekretnina.

Pula Muke podstanara 'Za minijaturne stanove traže po 3000 kn, a za malo bolje uređene i do 6000!'

Državni zavod za statistiku navodi da je prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu tijekom prošle godine bila 12.749 kuna, odnosno 1722 eura. Slične su cijene kvadrata bile 2010. godine, a najjeftinije su se stanovi prodavali 2016., kad je kvadrat bio nešto više od 10.000 kuna.

Većina ima prosječnu plaću

Nakon 2016. godine počelo je poskupljenje nekretnina koje se povezuje s početkom državnih subvencija za stanove i većim interesom turista za boravak u Zagrebu, zbog čega je živnuo i najam. Prema službenim statističkim podacima, cijene rastu i drugdje u Hrvatskoj, ali blaže nego u Zagrebu, s time što više poskupljuju rabljeni od novih stanova. No, ta je statistika ipak manjkava jer se u isti koš trpaju kontinentalni dijelovi zemlje gdje se nekretnine prodaju u bescijenje s Jadranom ili Zagrebom gdje tržište raste i gdje postoji interes za kupnju.

Goran Buturac | Autor : Grgur Zucko/Pixsell Foto: Grgur Zucko/Pixsell Gospodarska i demografska kretanja Hrvatsku zadnjih godina obilježeva spor gospodarski rast, slab rast zaposlenosti i plaća. Dok s druge strane svjedočimo procesu iseljavanja, poglavito mladih ljudi, koji je dinamiziran ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kaže Goran Buturac     

– Niži rast cijena novih stanova od dojma koji prevladava je uobičajen i očekivan s obzirom na to da službeni podaci DZS-a govore o prosječnim cijenama, dok se dojmovi građana temelje na njihovim očekivanjima o cijenama onih lokacija koje su njima odgovarajuće i privlačne za obitavanje. Ne treba pritom smetnuti s uma da većina zaposlenih (oko 70%) prima prosječnu plaću ili manje od toga i da im je sve teže osigurati stanovanje u atraktivnijim dijelovima Hrvatske kao što su pojedini priobalni gradovi te atraktivnije lokacije u velikim urbanim središtima kao što je to Zagreb – komentira Goran Buturac, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb, stručnjak za tržište nekretnina.

Polje Ministarstvo: Pravodobno će biti podnesen zahtjev za produženje moratorija na prodaju zemljišta strancima

Generalno gledano, u Hrvatskoj se danas gradi manje nego što se gradilo prije desetak godina, pa je tako 2017. godine sagrađeno oko 8500 stanova (uključujući i privatne kuće) što je tri i pol puta manje nego rekordne 2008. Premda se i on počeo oporavljati od 2015., građevinski sektor još je u zaostatku za 2008. godinom oko 40 posto, a tijekom osmogodišnje recesije građevinari su izgubili 50.000 radnih mjesta.

Stanovi s tri i više soba

– Kad govorimo o kretanju tržišta nekretnina u zadnjih dvadesetak godina, uz heterogenost u pogledu dinamike gradnje novih nekretnina i kretanja cijena, može se reći da je oporavak u prosjeku relativno spor i da je uvelike određen ne samo ukupnim gospodarskim kretanjima u zemlji, već i demografskim kretanjima. S jedne strane Hrvatsku zadnjih godina obilježeva spor gospodarski rast, slab rast zaposlenosti i plaća te još uvijek relativno pesimistična očekivanja stanovništva. Dok s druge strane svjedočimo procesu iseljavanja, poglavito mladih ljudi, koji je dinamiziran ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao i negativnom prirodnom prirastu što sve zajedno usporava dinamiku oporavka tržišta nekretnina – ističe Buturac.

Promijenile su se preferencije ili materijalni status kupaca te se više kupuju veći stanova s tri i više soba od malih jednosobnih stanova. Primjerice, u 2017. gradnja zgrada s tri i više stanova porasla je oko 8 posto. Istodobno, gradnja zgrada s jednim stanom smanjila se za oko 9 posto.

Zbog olujnog vjetra pao limeni krov sa zgrade u Ježevskoj ulici

Korisno
Šetnjom protiv kilograma: Stručnjakinja otkrila 8 savjeta za lakše mršavljenje 'u hodu'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • Avatar Voljeni Maršal Tito Pajcek
  Voljeni Maršal Tito Pajcek:

  Koje je mjerilo cijene. Prodajna cijena ili cijena u oglasniku?

 • serđo12:

  Jos par mjeseci ce rasti ,a onda će godinama padati zbog losih uvjeta kredita ,skupih građevinara i prevelikih komunalnih naknada !

 • chupakabra:

  dokle ima onih koji će kupiti kvadrat stana za 2000 eura u ovom prekrasnom kutku svijeta gdje sve cvate, zdravstvo je divno a školovanje u školi preko puta zgrade konkurentno ko oxford, samo neka dižu cijene. kada shvate kolka je ... prikaži još! građecincima marža na gradnju, onda budu za jedno 20 godina progledali. ali neko mora živjeti bolje a neko mora to financirati zato građevinari, agenti za nekretnine, itd.. naprijed!!!