Naslovnica Vijesti Hrvatska

U tri godine kvadrat novog stana skuplji za 300 eura

Goran Buturac: Sve je teže osigurati stanovanje u atraktivnim dijelovima poput priobalnih gradova i urbanih središta
15. svibnja 2019. u 23:34 12 komentara 6189 prikaza
Stambeno naselje u Varaždinu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Posljednjih godinu dana cijene novih stanova u Zagrebu poskupjele su približno stotinu eura po kvadratu, a u odnosu na prosječne cijene novih stanova iz 2016. godine četvorni metar stana u Zagrebu skuplji je približno 300 eura! Manje je to od dojma i cijena koje po oglasnicima traže vlasnici nekretnina.

Pula Muke podstanara 'Za minijaturne stanove traže po 3000 kn, a za malo bolje uređene i do 6000!'

Državni zavod za statistiku navodi da je prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu tijekom prošle godine bila 12.749 kuna, odnosno 1722 eura. Slične su cijene kvadrata bile 2010. godine, a najjeftinije su se stanovi prodavali 2016., kad je kvadrat bio nešto više od 10.000 kuna.

Većina ima prosječnu plaću

Nakon 2016. godine počelo je poskupljenje nekretnina koje se povezuje s početkom državnih subvencija za stanove i većim interesom turista za boravak u Zagrebu, zbog čega je živnuo i najam. Prema službenim statističkim podacima, cijene rastu i drugdje u Hrvatskoj, ali blaže nego u Zagrebu, s time što više poskupljuju rabljeni od novih stanova. No, ta je statistika ipak manjkava jer se u isti koš trpaju kontinentalni dijelovi zemlje gdje se nekretnine prodaju u bescijenje s Jadranom ili Zagrebom gdje tržište raste i gdje postoji interes za kupnju.

Goran Buturac | Autor : Grgur Zucko/Pixsell Foto: Grgur Zucko/Pixsell Gospodarska i demografska kretanja Hrvatsku zadnjih godina obilježeva spor gospodarski rast, slab rast zaposlenosti i plaća. Dok s druge strane svjedočimo procesu iseljavanja, poglavito mladih ljudi, koji je dinamiziran ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kaže Goran Buturac     

– Niži rast cijena novih stanova od dojma koji prevladava je uobičajen i očekivan s obzirom na to da službeni podaci DZS-a govore o prosječnim cijenama, dok se dojmovi građana temelje na njihovim očekivanjima o cijenama onih lokacija koje su njima odgovarajuće i privlačne za obitavanje. Ne treba pritom smetnuti s uma da većina zaposlenih (oko 70%) prima prosječnu plaću ili manje od toga i da im je sve teže osigurati stanovanje u atraktivnijim dijelovima Hrvatske kao što su pojedini priobalni gradovi te atraktivnije lokacije u velikim urbanim središtima kao što je to Zagreb – komentira Goran Buturac, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb, stručnjak za tržište nekretnina.

Polje Ministarstvo: Pravodobno će biti podnesen zahtjev za produženje moratorija na prodaju zemljišta strancima

Generalno gledano, u Hrvatskoj se danas gradi manje nego što se gradilo prije desetak godina, pa je tako 2017. godine sagrađeno oko 8500 stanova (uključujući i privatne kuće) što je tri i pol puta manje nego rekordne 2008. Premda se i on počeo oporavljati od 2015., građevinski sektor još je u zaostatku za 2008. godinom oko 40 posto, a tijekom osmogodišnje recesije građevinari su izgubili 50.000 radnih mjesta.

Stanovi s tri i više soba

– Kad govorimo o kretanju tržišta nekretnina u zadnjih dvadesetak godina, uz heterogenost u pogledu dinamike gradnje novih nekretnina i kretanja cijena, može se reći da je oporavak u prosjeku relativno spor i da je uvelike određen ne samo ukupnim gospodarskim kretanjima u zemlji, već i demografskim kretanjima. S jedne strane Hrvatsku zadnjih godina obilježeva spor gospodarski rast, slab rast zaposlenosti i plaća te još uvijek relativno pesimistična očekivanja stanovništva. Dok s druge strane svjedočimo procesu iseljavanja, poglavito mladih ljudi, koji je dinamiziran ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao i negativnom prirodnom prirastu što sve zajedno usporava dinamiku oporavka tržišta nekretnina – ističe Buturac.

Promijenile su se preferencije ili materijalni status kupaca te se više kupuju veći stanova s tri i više soba od malih jednosobnih stanova. Primjerice, u 2017. gradnja zgrada s tri i više stanova porasla je oko 8 posto. Istodobno, gradnja zgrada s jednim stanom smanjila se za oko 9 posto.

Zbog olujnog vjetra pao limeni krov sa zgrade u Ježevskoj ulici

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • serđo12:

  Jos par mjeseci ce rasti ,a onda će godinama padati zbog losih uvjeta kredita ,skupih građevinara i prevelikih komunalnih naknada !

 • Avatar Maršal Tito
  Maršal Tito:

  Koje je mjerilo cijene. Prodajna cijena ili cijena u oglasniku?

 • wwwcroxxx:

  Cijena porasla za stanove koji se ne mogu prodati već 10 godina? Vrlo hrabro i odvažno. Tako i treba. Sada ih nećete prodati niti u idućih 10 godina. Haha