Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U trgovinskom ratu koji je objavio Trump, pobijedit će Kina i EU

U simulaciji je Europska središnja banka predvidjela da SAD uvede 10-postotne carine na uvoz te da trgovinski partneri učine isto
28. rujna 2018. u 22:12 6 komentara 533 prikaza
Foto: REUTERS

Ako međunarodni trgovinski rat, u čiji bubanj najsnažnije udara administracija Donalda Trumpa, eskalira, najviše će profitirati Kina, a izgubiti SAD. Ovo iznenađujuće predviđanje dala je Europska središnja banka (ECB) u srijedu.

Kina Analiza Kina će dobiti 90 milijuna novih radnih mjesta, ali nema prostora za opuštanje

Kineska kompenzacija

U simulaciji je ECB predvidio situaciju u kojoj SAD uvodi 10-postotne carine na sav svoj uvoz, a i svi njeni trgovinski partneri učine to isto. Istraživanje je pokazalo da bi Kina kompenzirala svoje gubitke na drugim tržištima, dok bi udarac na američke investicije smanjio ekonomsku aktivnost u toj zemlji dva posto u prvoj godini uvođenja carina iako bi efekti izblijedjeli tijekom vremena kako bi SAD prilagodio svoju proizvodnju.

Zanimljivo, globalni bi trgovinski rat, ako je vjerovati ovom istraživanju ECB-a, utjecao na smanjenje globalnog BDP-a od gotovo jedan posto, a međunarodne trgovine gotovo tri. Pa ipak, kinesko bi gospodarstvo raslo za oko trećinu postotnog poena. Kineski bi proizvodi na drugim tržištima osvojili veći dio tržišta. Isto tako, ECB govori da bi povjerenje sudionika na tržištu palo diljem svijeta, od Kine, preko SAD-a te globalno.

“Kvalitativno su rezultati neosporni: gospodarstvo koje uvodi carine, što zatim uzrokuje mjere odmazde druge strane, očito lošije prolazi. Standard u toj ekonomiji pada i poslovi se gube”, napisali su ekonomisti ove institucije Allan Gloe Dizioli i Bjoern van Roye u istraživanju.

Donald Trump Trump protiv svih ‘Globalizam ide u povijest, vrijeme je za patriotizam’

Studija također dodaje da će protekcionističke mjere imati samo marginalan utjecaj na globalnu ekonomsku aktivnost jer proizvodi, na koje se udaraju carine, predstavljaju mali dio globalne trgovine.

Europska bi gospodarstva, kaže studija, također mogla malo profitirati, ali to ovisi o tomu hoće li dovoljno dobro moći supstituirati uvoz s drugih tržišta.

“Katastrofa za ekonomije”

Od ponedjeljka je SAD uveo 10-postotne carine na uvoz kineske robe od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila svojim carinama na 60 milijardi dolara američke robe. Tvrtka Oxford Economics, koja se bavi gospodarskim procjenama i analizama već je izračunala da će taj postupak smanjiti američko gospodarstvo za 0,4 posto.

Donald Trump izraz potpore Izraelsko-palestinski sukob: Trump prvi puta za rješenje s dvije države

Američki je predsjednik uveo carine na aluminij i čelik Europi, Kanadi i Meksiku, a od velikih je bilateralnih sporazuma sklopio tek jedan nedavni s Meksikom.

Američko gospodarstvo trenutačno raste visokim stopama, ali zbog trgovinskih ratova isto tako i raste zabrinutost na tržištima. Zato su neki analitičari stope rasta gospodarstva povezali s poreznom reformom koju je poduzela Trumpova administracija, a ne trgovinskom politikom. Ne čudi da je među njima i glasoviti liberalni ekonomist Arthur Laffer, najpoznatiji po teorijama da smanjenje poreza vodi gospodarskom rastu, koji je upozorio još u srpnju da bi trgovinski rat mogao sve to poništiti.

– Ako se ti odnosi pretvore u pravi trgovinski rat, bila bi to katastrofa za SAD i globalno gospodarstvo – rekao je Laffer, inače blizak Republikanskoj stranci iz koje dolazi i Trump.

>> Pogledajte mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • zimerman:

    Pobijedit ce Trump a poslije toga ćete imati još jedan razlog da ga mrzite

  • Tihi:

    U trgovinskom ratu koji je objavio Trump, pobijedit će" Kina i EU," vjeruju siromasi i bezveznjaci i oni koji veze nemaju . U trgovinskom ratu natradat če rjaa , narod , građani mi svi mali ljudi čemo to skupo platiti ... prikaži još!ti . A sav novac ide samo za naoružanje i to je največe sranje.

  • Ana33:

    Neznalice iz tzv Eu... Kako može izgubiti onaj koji manje izvozi u Kinu i EU?! Kina izvozi u SAD skoro duplo više... isto tako i EU u SAD. Različitim "smicalicama" Kinezi sprječavaju Amerikancima i Europljanima da uvoze u Kinu! Sada ... prikaži još! im Amerikanci uzvraćaju!