Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIJEST ZA DOKTORANDE

U tijeku upisi na doktorski studij pravne znanosti u Hrvatskoj: 'Bavit će se umjetnom inteligencijom i klimatskim promjenama'

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
15.05.2024.
u 10:47

Studij se organizira svake dvije godine, a vodi ga profesorica Elizabeta Ivičević Karas

Osim što je jedan od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj koji postoji već skoro dva i pol stoljeća, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu može se pohvaliti i doktorskim studijem pravne znanosti. Organizira se svake dvije godine, a vodi ga profesorica Elizabeta Ivičević Karas koja je, inače, i prodekanica za znanost, inovacije, transfer znanja te cjeloživotno obrazovanje. Cijela priča oko ovog studija započela je još 2021. godine s jasnom vizijom: da osigura visoku razinu kvalitete, kao i usklađenost s najsuvremenijim trendovima pravnog obrazovanja na doktorskoj razini, poručuje profesorica Ivičević Karas.

Individualni pristup

– Naš novi doktorski studij traje tri godine, a omogućuje samostalno znanstveno istraživanje doktoranada već od prve godine studija – ističe. Studij je strukturiran tako da pruža sveobuhvatan i temeljit pristup, a sve je koncipirano na sljedeći način.

U prvom semestru polaznicima je na rasporedu predavanje iz obveznog predmeta Metodologija istraživanja u pravnim znanostima te provjera usvojenih znanja i vještina u obliku izlaganja na metodološkoj konferenciji na kojoj sudjeluju svi doktorandi i mentori, objašnjava profesorica. U drugom semestru, dodaje ona, doktorandi, naime, polažu doktorski ispit koji je također u funkciji konkretnog doktorskog istraživanja, a u trećem semestru slijedi formalna prijava i javna obrana teme doktorskog rada.

VEZANI ČLANCI:

– Daljnja nastava pretežito je konzultativnog tipa, u skladu s individualiziranim pristupom svakom doktorandu, a doktorandi rezultate svojih istraživanja izlažu na godišnjim doktorskim konferencijama u organizaciji Fakulteta. Valja istaknuti da se polaznicima nudi pristup bogatim istraživačkim resursima Fakulteta, posebice knjižnici i elektroničkim bazama podataka, kao i svi preduvjeti za učinkovito ostvarivanje cjelokupnog programa doktorskog istraživanja i osposobljavanje za daljnju radnu karijeru, bilo u akademskom ili u poslovnom okruženju – objašnjava profesorica Ivičević Karas.

Prva generacija broji 25 doktoranada koji trenutačno pohađaju četvrti semestar. Oni su, prema riječima profesorice, postavili visoke standarde istraživačkog rada na doktorskom studiju pravne znanosti jer rade na važnim i aktualnim temama.

02.05.2024., Zagreb - Pravni fakultet. Prica o upisu druge generacije polaznika na Doktorski studij Pravne znanosti. Elizabeta Ivicevic Karas, prodekanica za znanost, inovacije, transfer znanja i cjelozivotno obrazovanje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

– Njihova istraživanja obuhvaćaju važne i aktualne teme, koje odražavaju suvremene izazove i promjene unutar našeg društva kao što su primjena umjetne inteligencije, zaštita privatnosti, prilagodba sustava klimatskim promjenama. Sasvim opravdano očekujemo da će doktorski radovi prve generacije upisanih polaznika predstavljati vrlo vrijedan doprinos pravnoj znanosti, kao i doprinos razvoju našeg društva u cjelini – ističe profesorica pa dodaje kako to pokazuje širinu i dubinu njihova pristupa pravnim istraživanjima.

Svi zainteresirani za studiranje na ovom studiju mogu se prijaviti sve do ponedjeljka, 20. svibnja, no postoji nekoliko uvjeta. Kandidati moraju biti osobe koje su završile sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij prava, sveučilišni diplomski studij prava ili ekvivalentne studije u inozemstvu. Osim toga, zainteresirani bi trebali imati prosjek ocjena 3,5 ili biti u 20 posto najboljih studenata svoje generacije, poznavati engleski i još jedan svjetski jezik te zadovoljiti dodatne uvjete specificirane u natječaju. Sve dodatne informacije o uvjetima upisa na studij mogu se pronaći na službenoj stranici Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Studij važan za cijelo društvo

Važno je napomenuti da studij traje šest semestara, a svaki doktorand okvirnu temu svog doktorskog istraživanja predlaže već u prijavi na natječaj. Osim toga, školarina za cijeli studij iznosi 9556 eura.

FOTO: Zagreb trči sa srcem: Peto izdanje utrke Run for MD 2024. promiče svijest o mišićnoj distrofiji

1/2

 

Tijekom studija, doktorandi će izlagati rezultate svojih istraživanja na doktorskim konferencijama u organizaciji zagrebačkog Pravnog fakulteta. Posebna pažnja usmjerena je na povezivanje doktorskih istraživanja s potrebama tržišta rada, odnosno struke i prakse, kroz održavanje radionica doktoranada i vanjskih dionika. Ovaj studij, objašnjava profesorica Ivičević Karas, važan je za Fakultet, ali i za društvo u kojemu djeluje.

– Fakultet tradicionalno, na različite načine, surađuje s nizom ustanova i tijela javne vlasti, kao i s privatnim sektorom, čime osigurava praćenje potreba društva i tržišta rada te učinkovito planiranje istraživačkih aktivnosti i učinkovit prijenos znanja. I u programu doktorskog studija velika pažnja usmjerena je upravo na povezivanje doktorskih istraživanja s potrebama tržišta rada, odnosno struke i prakse, kao i s potrebama šire društvene zajednice. Tako je predviđeno redovito održavanje radionica doktoranada i vanjskih dionika, na kojima doktorandi i njihovi mentori dobivaju relevantne povratne informacije o tome kako bi konkretna doktorska istraživanja mogla dodatno pridonijeti razvoju struke i prakse – zaključuje profesorica Elizabeta Ivičević Karas. 

Komentara 1

DU
Deleted user
21:40 20.05.2024.

Klimatske promjene su najveća prevara odma poslije kovida. Globalisticki zlocinacki pokušaj porobljavljanja naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije