Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELO I U IRANU

U Teheranu tisuće prosvjednika, nemiri i u Bahrainu i Jemenu

Iran
14.02.2011.
u 21:32

Analizirajući "panarapski pokret mladih", New York Times piše kako su posebna inspiracija egipatskim organizatorima prosvjeda bili aktivisti "Otpora", organizacije koja je srušila Slobodana Miloševića

Iako su se prije nekoliko dana prilikom obilježavanja godišnjice Iranske revolucije glavni iranski vođe naslađivali situacijom u Egiptu i opisivali je kao rađanje "novog Bliskog istoka", egipatski sindrom proširio se danas i na Iran.

Prema izvještavanju Al Jazeere, iranska policija danas se gumenim mecima i suzavcem obračunavala s prosvjednicima koji su uspoređivali srušene predsjednike Tunisa i Egipta Ben Alija i Hosnija Mubaraka s iranskim omraženim vođama Hameneiem i Ahmadinejadom. Tisuće pripadnika snaga sigurnosti raspoređene su Teheranom, kako bi spriječili desetke tisuća prosvjednika da se stacioniraju na središnjem trgu Azadi. Mir Hossein Mousavi, koji je bio jedna od središnjih figura tijekom iranskih prosvjeda 2009. godine, pod nadzorom je policije u svom domu, a sve su mu telefonske linije odsječene.

Prosvjedi se šire Perzijskim zaljevom. Osim u Iranu manji prosvjedi održani su danas i u Bahrainu i Jemenu. U Bahrainu je, prema pisanju zapadnih agencija, najmanje jedna osoba poginula.

Francuska vlada pozvala je danas vlasti u Alžiru da dopuste mirne prosvjede u toj zemlji.

Panarapski pokret mladih

Nedjeljni New York Times u opširnom članku o arapskim revolucijama rasčlanjuje "panarapski pokret mladih" koji je srušio diktature u Tunisu i Egiptu i stvorio novu političku snagu u arapskom svijetu. Mladi aktivisti Tunisa i Egipta surađivali su unazad zadnje dvije godine, a pokret preko Facebooka tek je finalni dio te suradnje, piše NYT. Svoja iskustva planiraju podijeliti i s aktivistima Irana, Libije, Alžira i Maroka.

Egipatski pokret otpora spremao se godinama. Ahmed Maher, 30-godišnji vođa egipatskog pokreta "6. travnja", opisuje kako ga je tijekom proučavanja nenasilnih oblika borbe posebno inspirirao srbijanski pokret "Otpor" koji je s vlasti svrgnuo Slobodana Miloševića - po njima su čak oblikovali svoj logo, a neki od egipatskih aktivista uputili su se do Beograda ne bli s pripadnicima "Otpora" razmjenili iskustva. Uz "Otpor", presudna je bila i suradnja s katarskom grupom "Akademija promjena" u koju su uključeni mladi porijeklom iz Egipta.

Marketing

Potom su, prije otprilike godine dana, dobili strateškog partnera, Waela Ghonima, 31-godišnjeg djelatnika Googlea. On nije imao nikakvog političkog iskustva, ali im je ponudio svoje usluge marketinškog stručnjaka, a kao rezultat proizišla je Facebook grupa pod imenom "Svi smo mi Ali Khalid Said". Nazvana je po mladom Egipčaninu kojeg je nasmrt pretukla policija. Stranu je punio video snimkama i novinskim člancima o policijskom nasilju i slao jednostavnu poruku: "Ovo je vaša zemlja, članovi vlade žive od vašeg novca". Na taj je način okupio stotine tisuća poklonika. U međuvremenu su im se priklonili i pristaše ElBaradija. Na valu tuniskih uspjeha, za svoj prvi masovni prosvjed izabrali su 25.siječnja, inače Dan policije, tijekom kojeg se slavi oslobođenje od britanskih vlasti, a ostalo je povijest.

Komentara 759

OB
-obrisani-
02:10 15.02.2011.

kako misliš zadržati srednju Bosnu i Žepče ? Isto kao i Posavinu ? vi ste Hercegovci poseban drek, samo vlastitoj guzici

OB
-obrisani-
02:20 15.02.2011.

pa, je li guslate uveče uz vatricu ?

OB
-obrisani-
02:04 15.02.2011.

samo se ti tješi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije