Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U JEDNOM GRADU

U Srbiji proglašena epidemija malih boginja, pozivaju građane na cijepljenje: 'Vrlo su opasne'

Ospice - visoko kontagiozna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
24.01.2023.
u 15:37

Bolest malih boginja prenosi se izravnim kontaktom, odnosno sekretom iz nosa, grla i kapljičnim putem izravno se prenosi na osobu koja je u blizini. Zato su ti bliski kontakti uvijek rizični i tako se prenosi bolest, objasnila je liječnica Maja Ristović

U Smedevu, gradu južno od glavnog grada Srbije Beograda, službeno je proglašena epidemija ospica, odnosno malih boginja. Trenutno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze, a uglavnom se radi o necijepljenim pacijentima ili je njihov cijepni status pak nepoznat.

Liječnica Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Maja Ristović upozorila je kako su male boginje vrlo opasne, a indeks zaraze je gotovo 100 posto, prenosi Nova.rs.

Baš zbog brojnih opasnosti, vlasti su pozvali sve koji nisu primili MMR cjepivo od 12 mjeseci do 18 godina da se cijepe. Jedan slučaj zaraze zabilježen je i kod trudnice koja je prebačena u Beograd, a njeno stanje je stabilno.

Ristović je pak upozorila kako male boginje mogu biti opasne kod osoba s oštećenim imunitetom.

- To su određene maligne bolesti, posebne, a mogu biti opasne i za žene koje su trudne. Nažalost, takve žene mogu odbaciti plod - upozorila je liječnica te naglasila kako je u ovakvoj situaciji potrebno provjeriti svoj cijepni status. Ako to nije moguće, onda se savjetuje provjera antitijela.

- Ako su antitijela negativna, onda se savjetuje cijepljenje. Naravno, radno medicinsko osoblje mora biti cijepljeno, posebno osobe koje su u kontaktu sa oboljelima. Ova bolest je vrlo, vrlo zarazna. Indeks zaraženosti je gotovo stopostotan - dodala je Ristović. 
Inače, naglasila je i kako su oboljeli najzarazniji 48 sati prije izbijanja boginja, kao i pet dana nakon. 

- Bolest malih boginja prenosi se izravnim kontaktom, odnosno sekretom iz nosa, grla i kapljičnim putem izravno se prenosi na osobu koja je u blizini. Zato su ti bliski kontakti uvijek rizični i tako se prenosi bolest - objasnila je, a svi zaraženi moraju biti u izolaciji.

- Ospice su vrlo tipične i mogu se razlikovati kod djece i odraslih. Ovu boginju vrlo lako prepoznajemo u klinici. Kod težeg oblika bolesti temperatura je odmah visoka, bolesnik je slab, ospice su vrlo obilne, bolesnici jako kašlju. Mi radiografski utvrdimo da takav pacijent ima upalu pluća i odmah ga hospitaliziramo - zaključila je liječnica.

>> VIDEO Bolje ih je jesti u manjim količinama: Ovih deset namirnica mogu vas učiniti nesretnima!

Ključne riječi

Komentara 3

TE
Templo
19:20 26.01.2023.

Koga briga?

ME
medvedgrad
17:25 24.01.2023.

Svako zlo tamo daleko.

LJ
ljeto90
16:23 24.01.2023.

Opet ide tlaka sada čekam u hr bili su skupa u davosu???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije