Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PJEVALI PRED VLADOM

Učiteljski bećarac: 'E, naš Plenki, koja je strahota pjevat vama i to bez prostota'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
23.10.2019.
u 11:15

Koeficijent nam osta' mali, na dnu bili, na dnu i ostali, pjevaju prosvjednici na Markovu trgu

Sindikati su se danas okupili na Trgu sv. Marka, gdje su organizirali sindikalno-prosvjedni-kulturno-umjetnički program. Mihalinec je najavio da će sutra štrajkati Osječko- baranjska, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija.

11.13 – Prosvjednici su poručili da će pjevati sve dok se ne ispune zahtjevi i ponovo su zapjevali.

"Premijeru, otvori prozore da poslušaš što ti uče zbore. Koeficijent nam osta' mali, na dnu bili, na dnu i ostali. E, naš Plenki, koja je strahota pjevat' vama i to bez prostota. Volim učit' volim podučavat', al' se ne dam od vas ponižavat'. Šta li misli učiteljka vaša, kad se njeno đače tak' ponaša. Premijeru, moram te pitati, ili ne znaš ili ne želiš znati", stihovi su jednog od bećarca.

Video: Učiteljski bećarac na Trgu sv. Marka (Snimila Tea Romić)

11.00 – Sindikati su stigli na Markov trg i počeli pjevati bećarce. "Ispraznih riječi dosta je svima, neka se malo stolica klima", riječi su jedne od pjesama.

"Ovi ljudi došli su prenijeti poruku svojih kolega. Danas premijeru šaljemo nekoliko važnih poruka. Premijeru, prestanite podvaljivati narodu. Povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje plaća", kazao je Branimir Mihalinec.

"Ignorirajući nas, nećete riješiti problem. Dolazit ćemo ovdje dok se koeficijenti ne riješe", dodao je.

1/11

10.45 – Ministrica Blaženka Divjak kazala je ispred Vlade da se dijalog mora otvoriti što prije.

"Još se radi na tome što se tiče proračuna. Ja mislim da jako važno da se oko ove teme otvori dijalog. Tema koeficijenata mora biti imperativ. Dijalog se mora otvoriti što prije", kazala je ministrica Blaženka Divjak ispred Vlade.

"Kada ima dobre volje, ima i načina da se dođe ne samo do dijaloga već i do rješenja", kazala je i dodala je da je situacija ozbiljna.

10.24 – Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova okupilo se u srijedu kod HNK, odakle su "oboružani" zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg, gdje će Vladi prirediti kulturno-prosvjedni nastup. Prosvjednici uvježbavaju bećarce, a riječi su prilagodili borbi za svoje plaće..

Prosvjed će biti obilježen nastupom sindikalnog band aida ''Škola za život'' koji će za premijera i Vladu izvoditi domaće uspješnice izmijenjenog teksta.

"Vlada nema ni jedan argument za zabranu štrajka. Mi ćemo poštovati odluku suda ako do toga dođe", kazao je jučer na konferenciji za medije Branimir Mihalinec. "Dijaloga nema. To je najbitnije. Imamo medijski dijalog. Zato je važno da ste tu. Vlada ignorira situaciju u našim školama. Ne znam kada će biti dijaloga", kazala je Sanja Šprem.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je nakon koalicijskog sastanka kazao da je šest posto povećanja maksimum koliko mogu ponuditi sindikatima.

Danas štrajkaju škole u Istarskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. 

Video: Sindikati o izjavi premijera o povišici plaće

Komentara 149

ST
stefj
09:47 23.10.2019.

Eh, to je tako, kada nemaš puno obaveza na poslu, onda možeš pripremati ovakve performanse, da sad to ne nazovem pravim imenom... No, na kraju se sve svodi na jedno, a to je da sindikati imaju jednostavan stav - nije nas briga kome ćete, kako i koliko uzeti, samo morate uzeti i dati nama. Naravno da će tu prvo stradati privatni sektor i građani ili ako će se zaduživati, onda unuci i praunuci. I to je to, to je srž zahtjeva... Sve je kod nas podređeno uhljebima, radi njih smo na dnu EU-a, radi njih se sve upropaštava... Da ponovim kako to izgleda u privatnom sektoru i to u Zagrebu koji još dobro stoji, a koja je to katastrofa u Slavoniji ili Lici, nije teško zamisliti. Uglavnom, samo u mojoj okolini dvije obitelji su odselili s djecom, dobrostojeće obitelji, ali jednostavno ne vide budućnost ovdje. Susjeda zatvara obrt (kozmetičarka) ide u ilegalu, kolega zatvara paušalni obrt odlazi u Berlin, kolega profesor na FER-u kaže da mu oko 70% studenata ode van nakon fakulteta i sl... Kod javnih bilježnika stoje tisuće zahtjeva za zatvaranje poduzeća i samo se čekaju upute vlade na koji način će biti moguće ugasiti firmu. Čim tumačenje dođe zatvorit će se 30-40.000 poduzeća... To je ta devastacija, samo da bi se udovoljilo državnim i javnim strukturama, to je to zašto ne možemo s dna EU-a...

MI
mica1111
10:37 23.10.2019.

Danas su očito perfomansi u modi.Kako ih nije sram.Djeca po ulicama i kafićima.Užas.

Avatar southman
southman
11:05 23.10.2019.

Evo novih kandidata za Talent show ! Maja će im dati Zlatni gumb !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije