Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U srpnju 130.000 putnika više nego lani

Prošle godine je kroz sedam hrvatskih zračnih luka prošlo 9,5 milijuna putnika, a ove godine će premašiti brojku od 10 milijuna
19. kolovoza 2018. u 19:51 4 komentara 396 prikaza
Zračna luka Split
Foto: IC/PIXSELL

Iako u dva udarna turistička mjeseca ove godine, srpnju i kolovozu, Hrvatska ne bilježi rast dolazaka turista, domaće zračne luke i u srpnju imale su gotovo 130.000 putnika više nego u istom mjesecu lani. Ukupno je kroz sedam hrvatskih zračnih luka – Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Zagreb i Osijek – u spnju prošlo 1,88 milijuna putnika, što je sedam posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Zračna luka Split Pozitivne brojke Porast broja putnika u zračnim lukama za skoro 12 posto

Pri tome je rast zabilježilo njih šest, a zadarski aerodrom ima blagi pad od 0,46 posto. Zračna luka Split i ove godine ruši sve rekorde pa je tako kroz nju u srpnju prošlo čak 695.506 putnika, što je 38.450 putnika više nego lanjskog srpnja. Nakon što je 2016. ta zračna luka prvi put u svojoj povijesti u jednoj godini imala više od dva milijuna putnika, ove godine će premašiti brojku i od tri milijuna. Na drugome mjestu, prema podacima za srpanj, dubrovački je aerodrom s 474.643 putnika, sedam posto više nego u srpnju 2017.

Najveći rast broja putnika u srpnju je zabilježila Zračna luka Rijeka, i to gotovo 30 posto, a slijede Zračna luka Osijek s rastom od 17 posto te pulski aerodrom koji je imao 12 posto više putnika u srpnju u odnosu na lanjski sedmi mjesec. Zračna luka Franjo Tuđman bilježi pak rast od osam posto.

Trajektna luka Split odlični rezultati Ovog vikenda u splitskoj Trajektnoj i Zračnoj luci rekordnih 137.000 putnika

U razdoblju od siječnja do srpnja ove godine kroz sedam hrvatskih zračnih luka prošlo je 5,77 milijuna putnika, što je gotovo 600.000 putnika više nego u istom razdoblju lani. ZL Franjo Tuđman je pri tome imala najveći promet, i to 1,85 milijuna putnika, što je gotovo 10 posto više nego lani.

Dolazak novih avioprijevoznika i otvaranje novih linija ove je godine pak najviše utjecalo na rast prometa u ZL Osijek kroz koju je u prvih sedam mjeseci prošlo 37.945 putnika, što je rast od 97 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. Kroz sedam hrvatskih zračnih luka lani je prošlo ukupno nešto više od 9,5 milijuna putnika, a ove će ih godine biti više od deset milijuna.

>> Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima