Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U splitskom Hodu za život nekoliko tisuća sudionika

Nakon što je povorka u 11 sati s Rive, preko Zapadne obale, krenula na Zvončac tamo je započeo zabavni program u kojem je sudjelovala i grupa istog naziva kao i građanska inicijativa - Hod za život.
25. svibnja 2019. u 12:54 4 komentara 581 prikaza
Hod za život u Splitu
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo je u trećem po redu splitskom Hodu za život koji je u subotu ujutro započeo okupljanjem na Rivi, nakon čega se povorka uputila preko Zapadne obale do Zvončaca gdje je u tijeku zabavni program.

Policija privela prosvjednike koji su ometali Hod za život DVIJE POVORKE U RIJECI Aktivisti prepriječili put sudionicima Hoda za život, policija ih privela

Okupljeni su nosili transparente "Biraj život! I tvoja mama ga je izabrala!", "Ona može izvanredne stvari ..... jer joj je dopušteno da se rodi - Jednakost za sve žene od trenutka začeća", "Bez prava na život sva ostala prava su beznačajna. Život biraj", "Ja nisam nakupina stanica!", "Koliko košta pobačaj? Jedan ljudski život", "Život započinje začećem", "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj-nerođenu djecu", "Ljudska prava kreću kad ljudski život počne", "Trudna si, trebaš pomoć, javi nam se", "40 dana za život".

Nakon što je povorka u 11 sati s Rive, preko Zapadne obale, krenula na Zvončac tamo je započeo zabavni program u kojem je sudjelovala i grupa istog naziva kao i građanska inicijativa - Hod za život. 

Organizatori su poručili kako šalju poruku ohrabrenja trudnicama, majkama, obiteljima, nemoćnima, napuštenima i bolesnima, ali i da su u povorci prvenstveno zbog nerođene djece "jer su oni najugroženija skupina u Hrvatskoj".

Ističu i kako "znanost potvrđuje da začećem počinje ljudski život" te ih boli jer im se oduzima neotuđivo pravo na život.  Boli ih,kažu, i jer imamo zakone koji to dopuštaju, žele zakone koji će čovjeka zaštititi, a ne osuditi, te da se bezuvjetno zaštiti ljudski život od začeća do prirodne smrti.

AKTIVIZAM Dva mimohoda: ‘Nisam izbor, nego dijete’ vs. ‘Ne damo prava i slobodu’

Član Građanske inicijative i sudionik u organizaciji Hoda za život Miro Vuković je rekao kako se trude prenijeti poruku da život počinje od začeća i da je svaki život vrijedan, te da uistinu žele pružiti podršku svakoj majci, ocu i obitelji da prihvate život kao jedan veliki dar.

"Društvo mora shvatiti kolika je odgovornost na jednoj trudnoj majci i koliki je blagoslov imati mogućnost biti majka, te koliko žena želi biti majka, ali nemaju tu mogućnost. Potrebno je povećati rodiljske naknade. Pružimo ženama mogućnost da slobodno imaju djecu, da se ne moraju bojati za svoja radna mjesta. Mislim da je strašno u 21. stoljeću da se jedna žena koja ima želju imati više djece mora brinuti hoće li tu djecu moći odgojiti i osigurati im egzistenciju", kazao je Vuković.

Hod za život kod predsjednice NA PANTOVČAKU Predsjednica primila predstavnike Hoda za život

Jedan od sudionika povorke je i Neven Nikšić koji  je rekao kako "bez prava na život nema niti jednog drugog prava" stoga je, kaže, tu "da podupre one koji ne mogu sami reći ništa za sebe".

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje