Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Epidemija svraba i ove godine: Broj oboljelih u Hrvatskoj iz godine u godinu raste

Važno je napomenuti da svrab ne može proći sam od sebe, već ga je nužno liječiti. Zaraza ima razdoblje inkubacije od dva do osam tjedana, pa je nužan veliki oprez.
21. svibnja 2019. u 12:43 2 komentara 1176 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Treću godinu zaredom u Sisku se pojavila epidemija svraba. Prije dva mjeseca svrab se pojavio u jednom sisačkom vrtiću nakon čega se proširio u druge ustanove, uključujući i Dom za starije i nemoćne te škole. Do sada je nekoliko desetaka oboljelih, a mnogi su morali korisititi preparate i mazati djecu kao dio sustavne terapije. No, očito da svi ne poduzimaju sve potrebno, pa se svrab treću godinu vraća.

Mjerenja razine šećera NEMA SIGURNE TERAPIJE Nova epidemija u Hrvatskoj: Ova bolest zahvaća trećinu naše populacije

- Važno je napomenuti da svrab ne može proći sam od sebe, već ga je nužno liječiti. Zaraza ima razdoblje inkubacije od dva do osam tjedana, pa je nužan veliki oprez. Uz samo korištenje karbicidnih preparata koje prepisujemo, mora se sve potrebno napraviti i kod kuće jer uzročnik preživljava do 72 sata izvan tijela čovjeka. Kuća se mora kompletno generalno očistiti, a sva odjeća oprati na temperaturama iznad 60 stupnjeva kako bi se ubio svrabac ukoliko ga ima – ističe dr. Sonja Pajter, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Roditelji su zabrinuti s obzirom da inkubacija traje i do 60 dana

- Mole se roditelji da prate pojavljuje li se kod njihove djece pojačan svrbež ili čak osip sa svrbežom. U tom slučaju se obavezno moraju javiti svojim obiteljskim liječnicima na pregled djeteta, a ukoliko po obavljenom pregledu se utvrdi postojanja bolesti obavezno to javiti u ustanovu kako bi se u školi poduzele daljnje mjere zaštite djece – apeliraju i ove godine iz Zavoda za javno zdravstvo prema Siščanima, ali i svim stanovnicima Hrvatske jer se svrab na velika vrata očito vraća.

Tako se u ožujku slična epidemija se pojavila na šibenskom pdoručju, a iako je dojam kako je riječ o nekoj bolesti iz prošlosti broj oboljelih od 2007. konstantno raste. 

Svrab ZARAZNA KOŽNA BOLEST Učenike i umirovljenike poharao svrab

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo najveći broj oboljelih, 3500, zabilježeno je ratne 1993. godine te je taj broj konstantno padao do 2007. kada je bilo prijavljeno oko 600 slučajeva ove bolesti koje uzrokuje parazit. Od tada ta brojka raste, te je rast intenziviran posljednjih godina. Tako je 2015. broj oboljelih bio 1.450, 2016. 2170, 2017. 2224, a 2018. je također bila godina s mnogim epidemijama i pojedinačnim oboljenjima.

Prema istim podacima najviše je oboljelih u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj županiji, a najmanje u Varaždinskoj i Koprivničko križevačkoj županiji.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • neboiznadzagreba:

    Dakle, iz godine u godinu, sve smo siromašniji, deblji i svrabljiviji, iz čega bi proizašlo da je glas za HDZ i SDP glas za siromaštvo, debljinu i svrab. Uzdravlje!

  • Polde M.:

    Nismo siromašniji, ali je novi naraštaj roditelja očito nesposobniji i ljeniji shvatiti da higijena nije dvaput dnevno se tuširati i triput prati zube nego i higijena doma, a osobito važnost pranja rublja i posteljine na visokoj temperaturi.