Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA STRADAVANJA VATROGASACA

U slučaju kornatske tragedije ne prihvaćaju se najbanalnije činjenice, zbog toga su pokrenute razne priče

30.08.2022.
u 07:01

Dio ljudi nikada nije prihvatio službeno objašnjenje o "izgaranju nehomogene smjese", rijetke, ali dokazane prirodne pojave, kao nepobitan uzrok ove nesreće. Ljudski je da svatko tumači svijet oko sebe shodno vlastitim stručnim, karakternim, emocionalnim i psihološkim kapacitetima. Teorije zavjere pratile su gotovo sve nesreće koje sam ekranizirao, one su jednostavno uobičajeni folklor svih velikih tragičnih društvenih situacija i tamo gdje postoje svi podaci, kamoli gdje su neki dijelovi nejasni. U slučaju kornatske nesreće doista se radilo o tome da je niz nesretnih okolnosti izazvao šokantno i posve besmisleno stradavanje trinaestorice ljudi.

Komentara 11

Avatar Platipus77
Platipus77
09:11 30.08.2022.

Za kornatsku tragediju kriva su dva faktora. Kriva procjena rizika što je rezultiralo slanjem neiskusnih vatrogasaca na ozbiljno požarište, te sama dinamika požara. Kornati i okolno područje, što znaju i svi jedriličari, poznati po nepredvidljivim vjetrovima i promjenama smjera. Zbog neiskustva, vatrogasci su bili "stjerani u kut", a vatra se naglo pojačala uslijed naleta jakog iznenadnog vjetra čiji je kisik djelovao kao raketno gorivo. Makija i nisko raslinje te sitne, zapaljive čestice s tla također su, zbog vjetra, podignute u vis što je djelovalo kao barut, te je takva vatra direktno, gotovo okomito usmjerena prema nesretnim vatrogascima od čega se je bilo nemoguće obraniti, niti su mogli biti spašeni, jer takav vatreni zapuh djeluje trenutno i intenzivno. Da bih to plastično objasnio, zamislite razliku između logorske vatre i one nastale autogenim varenjem.

DU
Deleted user
07:12 30.08.2022.

ima samo jedna istina...

DU
Deleted user
11:59 30.08.2022.

Cijela ta akcija je a priori bila tek toliko, da se zadovolji forma. Zamislite, Canadair je bio neuspješan u nekoliko naleta s po 6 m3 vode, dok ga nisu povukli na drugo požarište - a helikopter je iskrcao "krušku" s 800 L vode na dvadesetak vatrogasaca, koji su imali "brentače" 20 L odnosno OŠ izračun govori da su imali vode za 2x napuniti leđne prskalice. Zato se i nisu spuštali nego ostali na vrhu, marendati... Tu ih je zahvatila strašna sudbina, što je i objasnio portugalski stručnjak za eruptivne požare, na žalost... Bio sam na tom otoku i nevjerojatno je težak za kretanje, te kamene stijene su toliko nezgrapno visoke da se traži velika energija čak i za hodanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?