Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

U Sloveniju do jutros ušlo 218.000 migranata, nastavlja se postavljanje žice

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.11.2015.
u 11:41

Nastavlja se i postavljanje žičane ograde za "usmjeravanje" izbjegličkog toka nakon što je od početka prošlog tjedna do sada postavljeno oko 20 kilometara "tehničkih prepreka" čiji je cilj, prema navodima slovenske vlade, regulirati i smanjiti izbjeglički val

U Sloveniju je od sredine prošlog mjeseca do ponedjeljka u 6 sati ušlo 218.000 migranata i izbjeglica, a priljev se nastavlja pa je u zemlju jutros, s dva vlaka iz Hrvatske, u Dobovu prebačeno 2007 ljudi, dok je oko 400 migranata ušlo je u 6 sati preko graničnog prijelaza Petišovci, objavila je slovenska policija.

Istodobno se nastavlja i postavljanje žičane ograde za "usmjeravanje" izbjegličkog toka nakon što je od početka prošlog tjedna do sada postavljeno oko 20 kilometara "tehničkih prepreka" čiji je cilj, prema navodima slovenske vlade, regulirati i smanjiti izbjeglički val te se pripremiti za situaciju kada bi Austrija i Njemačka za migrante i izbjeglice potpuno zatvorile svoje granice.

Slovenija namjerava postaviti ukupno 80 kilometara ograde na svojoj granici s Hrvatskom kako bi spriječila moguće razlijevanje migrantskog vala duž cijele granice, koja je i granica schengenskog prostora, a zatvaranje cijele granice, koja je duga 670 kilometara, sasvim je nerealno, kazao je tijekom vikenda u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik" državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic, koordinator za pitanja migrantske krize u vladi premijera Mire Cerara. Dodao je da zatvaranje cijele granice traži slovenska oporba, ali da to nije moguće izvesti iako je, kako dodaje, slovenska pozicija obrane Schengena teža od austrijske, jer Austrija na svojoj južnoj granici ima teško prohodne planine i doline koje je lakše kontrolirati.

– Mi ne postavljamo ogradu nego tehničke prepreke za reguliranje izbjegličkog vala. To bi bila ograda u pravom smislu riječi kad bi je postavili na svih 670 kilometara, kako predlaže oporba uz tvrdnju da bi se mogla postaviti u samo dva tjedna, no to nije realno – kazao je Šefic.

– Naša položaj vrlo je ranjiv. S Hrvatskom imamo granicu koja je duža od granice koju Mađarska ima i sa Srbijom i s Hrvatskom. Imamo vrlo otvorenu granicu, a čak i rijeke koje su na dijelu granice lako se mogu prijeći – kazao je Šefic.

Po njegovim se riječima slovenska vlada prošlog tjedna odlučila za postavljanje "tehničkih prepreka" bojeći se da će Hrvatska početi nekontrolirano slati veliki broj izbjeglica širom granice te da će Austrija i Njemačka ograničiti primanje izbjeglica ili svoje granice sasvim zatvoriti, a od drugih zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti očekuje da počnu smanjivati kvote koje šalju prema sjeveru i sjeverozapadu.

Što se tiče suradnje s državama na balkanskoj ruti, Šefic je rekao da je "optimist, ali da nije naivan".

– Nadam se da će se odnos Hrvatske nakon formiranja nove vlade promijeniti bez obzira na to tko je bude sastavio – kazao je Šefic dodavši da je Slovenija još sredinom listopada Hrvatskoj predlagala restrikcije u dnevnim kvotama koje bi ona bila sposobna primiti i prepustiti prema Austriji, ali da to nije bilo prihvaćeno pa se boji da bi se ta situacija opet mogla ponoviti, a izbjeglice biti upućivane širom schengenske granice, a ne samo na dogovorene točke.

Tehničke prepreke omogućit će da izbjeglice, koje bi u takvoj situaciji i došle do granice, budu usmjeravane prema dopuštenim točkama ulaza u Sloveniju, a u slučaju gužvi prilikom ulaska za migrante i izbjeglice na hrvatskoj bi se strani morala brinuti hrvatska vlast, naveo je Šefic u razgovoru za "Dnevnik".

>> Njemačka odvraća izbjeglice: 'Odlazite iz Afganistana: jeste li sigurni?'

Komentara 8

DM
dr_max
12:02 16.11.2015.

Da kod nas barem metar ograde osvane bio bi to dan. Ali ovi region ću nas drže kao taoce i ne žele nas zaštititi. A narod ko ovce umjesto da se samoorganizira.

DM
dr_max
12:05 16.11.2015.

218.000 migranata u osnovi 88% teroristi. 12% teroristička logistika.

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:17 16.11.2015.

Ne očekujte da će Milanović i njegovi ministri podići ogradu prema Srbiji. "Krv nije voda". Žica prema "Regionu" ne dolazi u obzir, a susjedi s kojima je Hrvatska u EU i NATO savezu već su podigli ili podižu ogradu da se zaštite od "Jugosfere".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije