Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVALI NA CIJEPLJENJE

U Sloveniji zabilježen rekordan broj novooboljelih: 'Društvu ne prijeti zaraza koliko teško oboljeli'

Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
1/2
11.01.2022.
u 11:06

Eventualno obvezno cijepljenje još nije "na stolu", nisu ga razmatrali niti članovi stručnog savjeta za Covid-19 niti vlada, no prognoze širenja petog vala u kojemu je omikron već postao  dominantan nisu dobre, rekao je nadalje slovenski ministar zdravstva.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 5.163 zaraza koronavirusom, što je za 1.760  slučajeva više nego prije sedam dana, ali i najviše infekcija od početka epidemije prije 22 mjeseca, što se pripisuje sada već dominantnoj varijanti omikron koronavirusa.

"Omikron je drukčiji virus, pa će se zaraziti i brojni koji su već cijepljeni, no cijepljenje štiti pred težim tijekom bolesti i hospitalizacijom", kazao je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar. Pozvao je građanstvo da se što prije cijepi.

"Društvu ne prijeti sama zaraza koliko teško oboljeli koji pune bolnice", rekao je Poklukar.

Građane je pozvao da iskoriste masovnu akciju cijepljenja od 13. do 15. siječnja, kad će se cijepiti tijekom cijelog dana i bez naručivanja.

VIDEO: Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj.

Poklukar je rekao da istraživanja pokazuju da od težeg tijeka bolesti donekle štiti već i prva doza.

Trenutno je u slovenskim bolnicama na intenzivnim odjelima covid bolnica 85 posto pacijenata necijepljenih, a najmlađi među njima ima samo 18 godina, upozorio je.

Eventualno obvezno cijepljenje još nije "na stolu", nisu ga razmatrali niti članovi stručnog savjeta za Covid-19 niti vlada, no prognoze širenja petog vala u kojemu je omikron već postao  dominantan nisu dobre, rekao je nadalje slovenski ministar zdravstva.

"Sadašnje prognoze govore da ćemo vrh vala dosegnuti krajem ovog mjeseca i u prvoj polovici veljače, no projekcije su nezahvalne jer nas omikron iznenadi svaki dan, situacija će biti jasnija kroz desetak dana", kazao je Poklukar.

Zbog jakog širenja omikron varijante slovenska vlada je gospodarstvu preporučila da se što većem broju  djelatnika omogući rad od kuće, a  osobito u kritičnim i infrastrukturnim djelatnostima, poput zdravstva i obrazovanja.

Tu je po Poklukarovim riječima potrebno formirati dvije do tri ekipe koje se međusobno neće miješati i djelovat će u balonu kako bi se izbjegao veliki ispad kadra i blokada važnih djelatnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije