Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstven projekt

U Slavonskom Brodu otvoren prvi muzej tambure u svijetu

muzej tambure (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
23.01.2013.
u 22:15

Poznati glazbeni pedagog Mihael Ferić i majstor izrade tamburaških glazbala Mladen Jurković idejni su začetnici i inicijatori ovog hvale vrijednog projekta.

SLAVONSKI BROD-U obnovljenom i potpuno preuređenom prostoru kazamata zapadne kurtine Tvrđave u Slavonskom Brodu večeras je otvoren jedinstven u svijetu Muzej tambure. Poznati glazbeni pedagog Mihael Ferić i majstor izrade tamburaških glazbala Mladen Jurković idejni su začetnici i inicijatori ovog hvale vrijednog projekta. U uređenje tvrđavskog kazamata Grad i Turistička zajednica uložili su nešto više od 130 tisuća kuna. Članovi Brodske Udruge tamburaša, prikupili su šezdesetak vrlo vrijednih primjeraka tradicijskih instrumenata, a muzej je zamišljen kao multimedijalni centar u kojem posjetitelji mogu vidjeti gotovo sve što je vezano uz ovaj tradicijski hrvatski instrument, od načina njegove izrade u malenoj radionici u posebnom dijelu muzeja, povijesti vezane uz tamburu i tamburašku glazbu, notne zapise, pa sve do izloženih eksponata u velikim vakuumiranim staklenim vitrinama. Svečanosti otvorenja nazočio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Kako je večeras rečeno, ovo je samo prvi dio zamišljenog projekta obzirom da prikupljene građe ima dosta i nedostaje još prostora. U skorijoj budućnosti planira se proširenje i kandidiranje projekta prema EU fondovima.

>> Svi sviraju tamburu, nekima nije \'sjela\' teorija, ali imaju veliku volju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije