Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Slavoniji je prava najezda komaraca

Zagrebačka "Sanitacija" već se nekoliko dana larvicidnim i adulticidnim tretmanima bori sa uništavanjem komaraca u Slavonskom Brodu
03. svibnja 2013. u 17:35 0 komentara 107 prikaza
najezda komaraca (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

SLAVONSKI BROD - U Slavoniji je prava najezda komaraca. Ovi mali i neugodni insekti najagresivniji su u predvečerje i rano ujutro, kada boravak na otvorenim zelenim i sjenovitim mjestima postaje gotovo nemoguća misija. Istim intenzitetom napadaju djecu i odrasle, domaće životinje i kućne ljubimace. Stotine njih ulijeću u oči i usta, bockaju po svim otkrivenim dijelovima tijela, pa i kroz odjeću. Mjesto uboda na koži svrbi satima, a kod ljudi sa nešto osjetljivijom kožom pojavljuju se alergije, crvenilo i plikovi. Idealni vremenski uvjeti, toplina s puno vlage i zaostala voda u barama stajačicama pogoduju uspješnom razvoju ovih napasnih insekata.

Zagrebačka \"Sanitacija\" već se nekoliko dana larvicidnim i adulticidnim tretmanima bori sa uništavanjem komaraca u Slavonskom Brodu, a obzirom da je zaprašivanje iz zraka zabranjeno primjenjuju metode tzv. zadimljavanja insekticidima i uništavanja velikih legla i staništa na širem području oko grada, te u opkopima i kanalima u slavonskobrodskoj Tvrđavi i zaostalim barama na obali koje je ostavila Sava povlačeći se u svoje korito.

Dok je u samom gradu situacija nešto bolja obzirom da su već obavljena prva tretiranja u selima, a osobito uz Savu stanje je gotovo neizdrživo, jer se tamo komarci uopće ne tretiraju. Prva generacija komaraca na žalost već je izletjela. Zakasnilo se s primarnim proljetnim larvicidnim tretmanima zbog visoka vodostaja Save i nemogućnosti tretiranja glavnih staništa. Djelatnici \"Sanitacije\" već nekoliko dana larvicidnim tretmanima zaprašuju brojne slabo protočne i nakon proljetnih kiša zaostale bare, te veći dio vlažnih područja oko grada kako bi uništili larve, a adulticidno tretiranje dimljenjem provodi se u gradu, osobito na mjestima gdje je više zelenila pa se tu komarci najviše i zadržavaju.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.