Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Nakon 45 dana u Varaždinskoj županiji broj osoba na bolničkom liječenju pao ispod 200

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/5
05.01.2021.
u 15:11

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako je u Hrvatsku stiglo novih 17.550 doza cjepiva protiv covida-19, a zaključno s 3. siječnja u Hrvatskoj je protiv koronavirusa cijepljeno 12.285 osoba

Uposljednja 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata.   Preminule su 53 osobe.

15:09 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 250. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 417 novih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 292 uzoraka, a udio pozitivnih u testiranim uzorcima je 7 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 189 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 84 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 18 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 16 na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 35 u Novom Marofu. Preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je do sada evidentirano 297 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

14:04 - Na području Splitsko-dalmatinske županije u utorak je potvrđeno 109 pozitivnih na covid infekciju, a u zadnja 24 sata nitko od zaraženih nije umro, izvijestio je županijski  Stožer civilne zaštite. Obrađeno je 658 testova.  Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih. Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita, njih  33 i Hvara 11. Od ukupnog broja novooboljelih 62 osobe su kontakti prije oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno  je 1823 osoba u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split  je 140 covid pozitivnih osoba od kojih su tri na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

14:00 - Nova 133 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebu u posljednja 24 sata, a među novooboljelima su i 24 korisnika te 12 djelatnika domova za starije osobe i drugih socijalnih ustanova, priopćio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Od jučer su od zaraze koronavirusom ozdravila 134 osobe, a broj aktivnih slučajeva u Zagrebu trenutno je 705. U domovima za starije i nemoćne osobe na području i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 24 korisnika i 12 djelatnika.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 89 osoba, a među njima, 23 osobe su za sada negativne epidemiološke anamneze, 39 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. Također, među kontaktiranima, zabilježeno je 13 korisnika i djelatnika domova za starije, za četiri osobe obrada je još u tijeku. Jedna je osoba doputovala iz BiH, a kod šest je moguća izloženost prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama, navodi se u izvješću. 

U Karanteni Grada Zagreba trenutno nema korisnika.

13:17 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju PCR metodom testirano je 188 osoba i evidentiran 31 pozitivan slučaj na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 454. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 33.166 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o četiri pozitivna slučaja.

Video: Markotić, Capak i Božinović cijepili su se protiv koronavirusa pred kamerama

12:14 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavile su se 22 osobe, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženo je dvanaest osoba iz Dubrovnika, pet iz Korčule po dvije iz Konavala, Metkovića i Ploča te jedna iz Župe dubrovačke. Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 12 osoba ženskog spola, a za njih 13 je utvrđena epidemiološka veza. Izliječene su 22 osobe, od kojih po pet iz Dubrovnika i Korčule, četiri iz Metkovića, tri iz Konavala, dvije iz Vele Luke te po jedna iz Lumbarde, Župe dubrovačke i s Lastova. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 29 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji se nalazi 576 osoba. Od jučer obrađeno je 185 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 33 649. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.    

12:11 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 62 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV 2.
- u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR)- 179 testiranih. S područja  grada Karlovca 25 osoba, Duga Resa 2, Ogulin 2, Ozalj 2, Slunj 1, Vojnić 1, Barilović 2, Netretić 1.
- U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su 26  osobe pozitivne - brzi test za detekciju antigena - Karlovac 17 osoba, Ozalj 3, Duga Resa 4, Ogulin 1, Žakanje 1. Ukupno je u Karlovačkoj županiji do sada oboljelo 7137 osoba. (PCR-5994, antigensko-1143)
U bolnicama Karlovačke županije na današnji dan je hospitalizirano 13 COVID pozitivnih pacijenata.

11:58 - Jutros je u Općoj bolnici Zadar počela provedba cijepljenja zdravstvenih djelatnika protiv COVID-a 19. Prva prioritetna skupina za cijepljenje protiv COVID-19 su djelatnici koji rade na COVID odjelima, a u sljedećim terminima će se cijepiti svi ostali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici. U prvoj fazi cijepljenja se prijavilo 500 djelatnika za cijepljenje.

„Zdravstveni djelatnici Opće bolnice  Zadar pokazali su da kao pojedinci svojom odlukom doprinose u zaštiti zdravlja i prevencije bolesti kod pacijenata, radnih kolega, kao i svoje obitelji i šire zajednice. Naime, cijepljenje je znanstveno dokazano najučinkovitija preventivna mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv raznih zaraznih bolesti, te  je jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa SARS-CoV-2 na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava.“ rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar  dr. Edi Karuc koji je jutros zajedno s ravnateljem ove ustanove dr. Željkom Čulinom među prvima primio cjepivo. Cijepljenje protiv koronavirusa  je jučer počelo i u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan u kojoj će se do kraja ovoga tjedna cijepiti 200 djelatnika i pacijenata. Među prvima se cijepio ravnatelj ove bolnice doc. dr.sc.  Mladen Mavar koji je kazao kako nema nikakvih nuspojava te dodao: „Cijepljenje je jedini način da izađemo iz ove krize i vratimo se normalnom životu, a najviše da smanjimo smrtnost najosjetljivijeg dijela populacije te rasteretimo zdravstveni sustav. Moramo misliti na sebe, ali uvijek i na druge“.


 

Do sada je u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije u dva navrata stiglo 1.185 doza cjepiva koje je raspoređeno u četiri najveća doma za starije na našem području- Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za starije i nemoćne osobe  Ivan Pavao II u Biljanima te Dom za odrasle osobe Sv.Frane Zadar.  Cjepivo je raspoređeno i zdravstvenim ustanovama, osim u Opću bolnicu Zadar i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, distribuirano je u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije. Dodatne doze Pfizerovog cjepiva očekuju se do kraja mjeseca za oko 1400 stanovnika Zadarske županije , a uskoro bi trebala početi stizati  i cjepiva Moderna. Prema riječima  dr. Alana Medića, građani bi se mogli početi cijepiti krajem siječnja.

11:46 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristigla su 42 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (13), općine Nova Kapela i Oriovac (po 4), općine Donji Andrijevci i Sibinj (po 3), grad Nova Gradiška te općine Bukovlje i Podcrkavlje (po 2) te općine Brodski Stupnik, Cernik, Davor, Gornji Bogićevci, Klakar, Oprisavci, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.196, dok je broj aktivnih slučajeva 292.

U zadnja 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ od COVID-19 preminula je jedna osoba (Ž – 1934.). Hospitalizirano je ukupno 95 osoba (6 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 72 osobe, a u novogradiškoj bolnici 23 osobe. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 579 osoba (82 osobe više nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane, poslovne subjekte, ustanove i institucije na pridržavanje svih donesenih mjera i uputa jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

11:07 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije.
Trenutno je 136 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 40 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 504 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 156 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10:51 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 23 nove pozitivne osobe na COVID-19, od čega je 14 pozitivnih na PCR testiranju, a 9 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vukovara, po 2 iz Bapske, Slakovaca i Vinkovaca, te po 1 osoba iz Borova, Cerne, Drenovaca,  Đeletovaca, Soljana, Svinjarevaca, Nijemaca, Tovarnika, Trpinje, Vođinaca i Županje). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7837, od kojih je 7471 osoba izliječena, a ukupno je preminulo 160 osoba. Trenutno je u županiji 60 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirane su 192 osobe, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 34543. U samoizolaciji na području županije su 502 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 radnika iz sustava zdravstva (5 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (1 liječnik, 3 medicinske sestre/tehničara i 3 nezdravstvena radnika).

10:49 - Na području Zadarske županije 34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule
 Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (15), Biograd (1), Nin (2), Pag (1) te općina Kolan (2), Pašman (1), Posedarje (3), Preko (3), Privlaka (1), Sukošan (1), Sv. Filip i Jakov (2) i Škabrnja (2).
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 225 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji su 1084 osobe, a na području Zadarske županije trenutno je 338 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 158 muškaraca i 180 žena. Od bolesti se oporavilo 78 osoba.
U Općoj bolnici Zadar preminule su dvije muške osobe u dobi od 71 i 77 godina koje su bile zaražene koronavirusom. U biogradskoj bolnici preminula je 87-godišnja žena. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 58 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru smješteno je 14 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti.
Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

10:32 - Zagrebačka županija bilježi devet novih osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata, jedna osoba je umrla, a trenutno je 1928 aktivnih slučajeva zaraze, priopćili su u utorak iz te županije.

Riječ je o znatno manjem broju novozaraženih u odnosu na jučer kada ih je bilo 54. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od zaraze koronavirusom ozdravilo je još 306 osoba. Umrla osoba je iz Ivanić-Grada. Četvero novooboljelih je iz Velike Gorice, a Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Dugo Selo i općina Dubrava bilježe po jednog novozaraženog.  Županijski Stožer civilne zaštite opetovano apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te posebice vode računa o socijalnoj distanci, a poziva ih i da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera.

10:26 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje županije na koronavirus su testirana 252 uzorka od kojih je 54 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (26), Donjeg Miholjca (7), Našica i Đakova (po 4), Belog Manastira, Semeljaca i Petlovca ( po 2), Antunovca, Čepina, Satnice Đakovačke, Čeminca, Petrijevaca, Strizivojne i Valpova (po 1). 

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 osoba oboljela od COVID-19, i to 117 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 34 pacijenata s tim oboljenjem.  U zadnja 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na COVID u dobi od 37 do 93 godine.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 741 osoba.

Policijski službenici samoinicijativno su provjerili 30 osoba u samoizolaciji, dvije prema dojavi koje su se pokazale netočne i 28 samoinicijativno. Kod samoinicijativnih provjera jedna osoba s područja Belog Manastira nije zatečena u mjestu prebivališta. Obavili su i 136 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

10:24 - Na području Primorsko-goranske županije novooboljelih od Covid-19 je 94, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka umrle su tri osobe, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite. U protekla 24 sata obrađena su laboratorijski 573 uzorka, ozdravilo je 239 osoba, pa je aktivnih slučaja covida-19 u županiji 1524. U KBC Rijeka je na bolničkom liječenju 110 osoba s covidom-19, od kojih devet na respiratoru.

9:10 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 13 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme, 3 nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su na području grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su općina Sirač, Đulovac i Rovišće, a po 1 novooboljela osoba s područja je grada Grubišnog Polja te općina Veliko Trojstvo i Kapela. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 72 pacijenta zaražena  koronavirusom, od kojih je njih 9 na respiratoru. 14 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe s koronavirusom, a ukupno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od početka pandemije preminulo 88 osoba. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 858 osoba.

9:06 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je devedeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trideset osoba s područja grada Kutine, dvadeset i dvije osobe s područja grada Siska, trinaest osoba s područja grada Popovače, devet osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja općine Lipovljani, četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja  općine Sunja, te dvije osobe s područja grada Gline.

Korona je ovih dana ušla i u sisački Dom za umirovljenik koji je do sada bio pošteđen toga. Kamo nam je rekla ravnateljica Doma Ružica Čakširan pozitivan je 21 korisnik i devet djelatnika doma. Svi imaju lakše simptome, a ravnateljica pretpostavlja da je kontakt s obiteljima, rodbinom i poznanicima, koji je uslijedio nakon potresa, razlog ulaska virusa u Dom umirovljenika.

Video: Branka Aničić prva je osoba koja se cijepila u Hrvatskoj

9:02 - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održat će se u 11 sati

9:00 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 361 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 299 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 62 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalaze 932 osobe, a ukupno je testirano 23718 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 226 uzoraka, od kojih je 39 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:50 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako je u Hrvatsku stiglo novih 17.550 doza cjepiva protiv covida-19, a zaključno sa 3. siječnja u Hrvatskoj je protiv koronavirusa cijepljeno 12.285 osoba.

Komentirao je i manji broj testiranja na koronavirus u posljednje vrijeme rekavši kako su uzrok tome božićni i novogodišnji praznici, no očekuje da će se polovicom siječnja taj broj normalizirati, odnosno povećati broj testiranja na covid.

Kad je riječ o mjerama protiv koronavirusa koje bi trebale trajati do 10. siječnja, Beroš je istaknuo kako će njihovo trajanje ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

"Mi u ovom trenutku ne znamo što nam donose blagdani, druženja i potres. Bilo bi u ovom trenutku neodgovorno od mene reći da razmišljamo o relaksaciji mjera, moramo pričekati da prođe adekvatno vrijeme, sagledati brojke novozaraženih i hospitaliziranih i onda donijeti odluke", kazao je.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:43 05.01.2021.

Imamo koronavirus Hrvatsku i korona kao svoja na svome dojde i stigne do svakoga i svakakvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije