Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Šibeniku svečano ustoličen novi episkop dalmatinski Nikodim Kosović

Novi episkop rođen je u Zadru, nakon čega je djetinjstvo proveo u selu pored Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a školovao se u Solunu i Rimu
01. listopada 2017. u 15:27 53 komentara 3826 prikaza
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku svečano je ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka.

U svom prvom obraćanju na kraju bogoslužja episkop Nikodim poručio je kako će se truditi pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima, kao i održavati dobre kontakte i odnose s predstavnicima Rimokatoličke crkve.

1 / 12

 U liturgiji tijekom koje je Nikodim Kosović ustoličen za episkopa dalmatinskog, govorio je patrijarh srpski gospodin Irinej koji je naglasio da novi episkop ima velike i slavne primjere svojih prethodnika na čelu Dalmatinske eparhije, na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Krista i Evanđelje

 „Dragi brate, novi vladiko Nikodime dolazite na eparhiju drevnu i slavnu čiji su se predstavnici trudili da liče na svoje velike prethodnike, na eparhiju koja je u našem vremenu nažalost mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, prije svega da popravite ono što je sila zla razdrla i uništila. Želimo vam uspjeha da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i kršćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost", kazao je patrijarh srpski Irinej, dodavši: "Ugledajte se u svoje prethodnike i nastavite eru njihovu na radost crkve i svih nas. Neka vam Gospod bude na pomoći i jedini rukovoditelj u životu vašem“.

braniteljski portal prijetio novinaru Sud u Kninu podnio optužnicu protiv igumana samostana Krka

 Patrijarh srpski Irinej također je rekao kako se neka zlokobna sila u našem vremenu ponovno diže unoseći nemir i strah među ljude, naglasivši da i u ovom narodu mržnja nije prestala.

 „I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, to je prvi korak, jer Gospod traži od nas i braće katolika i svih onih koji pripadaju nekoj vjeri da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik božji u sebi i u svakom od nas bez obzira na podrijetlo i boju kože je prisutan Gospodin", kazao je patrijarh Irinej.

 Dodao je kako je potrebno živjeti u nadi i moliti se da nestane mržnje među ljudima, posebno među kršćanima, te da je zadatak svih opraštati jedni drugima kao što Bog oprašta ljudima.

 Na kraju bogosluženja prigodnu riječ uputio je vladika Nikodim koji je zahvalio Bogu da bude ustoličen u tron episkopa Dalmatinskog. Rekao je da je rođen u Zadru, nakon čega je djetinjstvo proveo u selu pored Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a školovao se u Solunu i Rimu.

'22.02.2013., Kukuljeviceva ulica, Varazdin - Profesor Ivan Hiti iz Sracinca dobitnik je ordena Svetog cara Konstantina, najviseg priznanja Srpske pravoslavne crkve, zbog spasavanja kulturnog blaga ep dobio priznanje Dobio orden SPC-a za spas knjiga pakračke eparhije

„Živeći u mediteranskim zemljama koje dišu kršćanstvo, sve više sam razumio i milu Dalmaciju, gdje se susreću istok i zapad uz prožimanje velikih kultura na ovim prostorima. Najljepšu pjesmu Dalmaciji ispjevao je Nikola Tomaseo  stihovima 'i ulit će ti u umorne žile novu snagu, pružajući desnicu Italiji, ljevicu Heladi' i zato se nadam da će iskustvo u tim zemljama biti od koristi u rodnoj Dalmaciji“, kazao je, uz ostalo, novi episkop Nikodim.

 Nikodim Kosović na čelu dalmatinske eparhije zamijenio je Fotija Sladojevića koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa, a kazao je kako nema veće radosti nego zamijeniti svog duhovnog oca na tronu.

 „Sa predstavnicima Rimokatoličke crkve na ovim prostorima trudit ću se održavati dobre odnose i kontakte. Trudit ću se pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima", rekao je, uz ostalo, novi episkop dalmatinski Nikodim.

 Svečanosti u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku nazočilo je oko 300 visokih uzvanika i gostiju, među kojima i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, splitski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, šibensko-ninski župan Goran Pauk te  ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin

Na ustoličenju su viđeni i slavni košarkaši Dejan Bodiroga i Dragan Tarlać. Obred je okupio veći broj pravoslavnih vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i Srbije koji su ustoličenje pratili i ispred crkve gdje je postavljen video zid. Nakon završetka obreda, okupljeni vjernici pozdravili su novoizabranog episkopa Nikodima, ljubeći mu ruke i sliku Presvete Bogorodice.

episkop Fotije neće na 'Oluju' Episkop dalmatinski Fotije: 'Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda' Dejan Bodiroga Tjednik Max! Dejan Bodiroga: Zauvijek zahvalan Kreši tomislav rogić JOŠ JEDAN NOVI BISKUP Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić s Udbine
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • vadis:

  Cestitam SPC i pravoslavnim vjernicima na ustolicenju episkopa. Na jednoj i drugoj crkvi je da promicu mir, oprost i toleranciju izmedu Hrvata i Srba na ovim prostorima, a i uopce.

 • Avatar dobry
  dobry:

  Kao izraz poštovanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa između serbije i Hrvatske, A. Vučić je kao izaslanika serbske države poslao umiljatog, šutljivog, lijepog i neprovokativnog, koji samo lijepo govori o Hrvatskoj, uvijek spremnog na dijalog A. Vulina. Znak da A. Vučić ... prikaži još!ć iskreno želi poboljšati dobre odnose sa Hrvatskom....Još kad pogledaš facu onog njihovog glavnog popa-sve nam je jasno!

 • kamenjar0404:

  Zasto ovog Vulina četníka koji stalno šíri mrznju niste zatvorili ???