Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobio priznanje

Dobio orden SPC-a za spas knjiga pakračke eparhije

'22.02.2013., Kukuljeviceva ulica, Varazdin - Profesor Ivan Hiti iz Sracinca dobitnik je ordena Svetog cara Konstantina, najviseg priznanja Srpske pravoslavne crkve, zbog spasavanja kulturnog blaga ep
'Marko Jurinec/PIXSELL'
25.02.2013.
u 19:00

Patrijarh 
Irinej uručio mu je najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve. Kulturno blago Hiti je pronašao u razrušenoj crkvi u Pakracu te ga zaštitio i organizirao njegov prijevoz na sigurno u zagrebački NSB

Siječanj je 1992. godine, studen je stisnula netom oslobođeni Pakrac u ruševinama, gladne i ranjene hrvatske vojnike.

– Nakon što sam još jednom iz Bjelovara donio odjeću promrzlim dečkima obišao sam razrušeni grad. Sve je puno mojih bivših učenika, Varaždinaca iz 104. brigade – prisjeća se Ivan Hiti, nekadašnji varaždinski profesor, a tada pomoćnik zapovjednika Operativne zone Bjelovar. Prolazeći bojištem, dolazi do eparhije srpske pravoslavne crkve u Pakracu, tzv. Vladikina dvora. Učenici upozoravaju profesora da je minirano, no on ne može odoljeti zovu kulturnog blaga i hrabro ulazi. U dvoru šokira ga pogled na razbacana umjetnička djela, kaligrafski pisane knjige, inkunabule iz 14. i 15. stoljeća. Hiti ih pokriva i štiti od snijega onime što mu dođe pod ruku. Dio mu učenika predlaže da sve spale.

– U varaždinskoj Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj nisam vas učio paliti. Neću vam nikad oprostiti ako to napravite! – kazao im je s autoritetom osobe koja ih je obrazovala te ih zadužuje da paze kako se blago ne bi raznijelo. Potom odlazi u zapovjedništvo u Bjelovar. Zapovjedniku Miroslavu Jerzečiću referira stanje na terenu i spominje blago na koje je naišao.

– Ustao je i rekao mi da imamo puno ranjenih i mrtvih te dodao da nema vremena sad misliti na knjige i umjetnine – tvrdi Hiti, koji je potom nazvao Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku u Zagrebu. Organizirao je prijevoz i iz Pakraca su u NSB prevezena četiri puna kamiona kulturnog dobra prikupljanog stoljećima.

Maknut iz vojske

Profesor Hiti u razgovoru za Večernji list predočio je i potvrdu tadašnjeg ravnatelja NSB-a, Ivana Mihela, od 11. veljače 1992. godine, u kojoj stoji da su \"stručne ekipe NSB-a i Zavoda za zaštitu spomenika kulture dva puta obavile uviđaj, evakuirale i transportirale u Zagreb knjižnu i drugu građu iz eparhije u Pakracu.\"

No tu počinje njegova kalvarija.

– Doznali su odmah i javili da nisam pogodna osoba, da mi se ne može vjerovati jer se više brinem za knjige i kulturno dobro nego za vojnike. Maknut sam s mjesta pomoćnika i iz vojske – rekao je Hiti te dodao kako se nikad poslije više nije uspio zaposliti.

– Čedomil Cesarec, tadašnji zapovjednik Kriznog štaba u Varaždinu, tek mi se prije dva mjeseca ispričao za tadašnji postupak i što sam ostao bez posla. Nije mi priznat ni oštećen sluh od detonacija – prisjeća se Hiti, koji je danas u mirovini, živi u Sračincu pokraj Varaždina i piše novi udžbenik.

Slaba mu je utjeha Spomenica Domovinskog rata, koju je potpisao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Najviše mu je priznanje ovih dana uručila Srpska pravoslavna crkva! U hramu Svetog Save u Beogradu patrijarh Irinej uručio mu je Orden cara Konstantina, najviše njihovo priznanje.

– Svako nacionalno blago i svako umjetničko djelo je svjetska baština te smo je dužni na sve moguće načine spašavati – kazao je Hiti. One koji su ga progonili podsjeća da je istom prilikom spasio i svu građu pakračke knjižnice, organiziravši prijevoz u Bjelovar, što se također vidi u potvrdi ravnatelja NSB-a.

Donirao ušteđevinu

Najviše mu smeta ideja da nije mario za ranjenike, nego samo za kulturu.

– Moj otac prošao je Križni put i nikad se od njega nije oporavio. Stoga sam dobrovoljno pošao u Domovinski rat, smatrajući to svojom obvezom – rekao je Hiti.

Iz svoga je džepa, kaže, izvadio i petnaest tisuća njemačkih maraka životne ušteđevine i dovezao vozilo za prijevoz ranjenika iz Njemačke, kao i dijelove za popravak drugih vozila, kupovao je namirnice za pučku kuhinju u Varaždinu, što nam je sve dokumentirao potvrdama različitih službi. 

>> Izbačen iz HV-a jer je spašavao imovinu pravoslavne crkve

Komentara 3

DU
Deleted user
20:58 25.02.2013.

bravo,bravo mi moramo biti svijetli primjerak

OB
-obrisani-
08:02 26.02.2013.

Svaka cast! Da je vise ovakvih primera bilo sa obe strane, mogli smo iako smo ratovali, barem da sacuvamo obraz.em da sacuvamo obraz.

MI
milan1
22:59 26.02.2013.

Apotekar koliki je tvoj IQ? Da li je on uopće mjerljiv? Ak od sebe nerca delaš, zakaj to probavaš od drugih delati? Vidiš kaj sem te se pital, buš nekaj mudroga odgovoril? Ili, kak se od tebe i šika. No, odi do kraja, napiši kaj znaš. Pozdravlam se pametne ljude dobrega srca i mudre glave. Apotekar, ti tu ne spadaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije