Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće na 'Oluju'

Episkop dalmatinski Fotije: 'Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda'

episkop Fotije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.07.2015.
u 11:10

Na pitanje ima li najava da će obilježavanju 20 godina Oluje nazočiti i neki Srbi u Hrvatskoj, Fotije je rekao da Srpska pravoslavna crkva u tome "ne može sudjelovati, ne želi niti joj je tu mjesto.

Srbi u Hrvatskoj građani su drugog reda koji nemaju pravo obilježiti mjesta svog stradanja i ispisati ga svojim pismom, izjavio je to episkop dalmatinski Fotije u intervjuu za Večernje novosti, prenosi B92. 

O tome svjedoči činjenica da su Srbi pokušali obilježiti mjesta svog stradanja tijekm građanskog rata devedesetih, ali to je teško jer su mnogi spomenici preko noći uništavani, poput spomenika stradalima u Golubiću kod Knina koji je srušen iste noći kad je i podignut, dodao je Fotije.

Na pitanje ima li najava da će obilježavanju 20 godina Oluje nazočiti i neki Srbi u Hrvatskoj, Fotije je rekao da Srpska pravoslavna crkva u tome "ne može sudjelovati, ne želi niti joj je tu mjesto.

"Srbi koji namjeravaju tamo biti trebali bi znati zašto to čine. Tijekom 4. i 5. kolovoza, mi širom eparhije obilježavamo stradanje Srba u Oluji i tijekom rata. Molimo se za ljude koji su nevino stradali. Naše obilježavanje tog tragičnog događaja su molitva, pokajanje i vjera", rekao je episkop.

Dodao je i da se u crkvi svakodnevno mole za povratak i trajni opstanak Srba u Dalmatinskoj eparhiji i u Hrvatskoj.

"Do rata devedesetih u Dalmaciji je živjelo oko 120.000 Srba, danas jedva četvrtina, većinom starijih. Njihovi stanovi su zauzeti pa se ne mogu u njih vratiti. U unutrašnjosti Dalmacije, u selima, stanje je bolje. Čak i ako se nisu odlučili za konačan povratak, Srbi iz tih krajeva su barem kuće obnovili, a u njih se uvijek  netko može vratiti, rekao je za "Novosti" episkop dalmatinski Fotije.

>>Krščanin sam i ne toleriram nasilje, zato sma i osudio spaljivanje hrvatske zastave

Komentara 255

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
11:20 26.07.2015.

građani drugog reda? --- a pola vlade srbi?.... inače, za stradanje srba krivi su isključivo pobunjeni srbi i vi episkope koji ste ih u tome podupirali i huškali... a ni danas ne mijenjate retoriku. ... samo danas nas boli klip za ono što vi mislite i govorite

FR
Franciskoo
11:18 26.07.2015.

Srbi vladaju danas Hrvatskom i nikad im nije bilo bolje.

KL
Klarahrv
11:20 26.07.2015.

Cuj ovu popinu on nece na Oluju. Znas li ti popino koliko su Hrvata krajiski cetnici protjerali i pobili 90-ih godina? Nitko srbe nije tjerao koliko me pamcenje sluzi stalno su govorili da ne zele zivjeti u Hrvatskoj. Sad zive u srbiji i u cemu je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije