Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA OD ŠEST

U Šibeniku puštena prva brodica Hitne, Beroš se provozao: 'Dodatno dižemo ljestvicu'

Šibenik: Zaplovio prvi brod za hitne medicinske intervencije na moru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/14
27.03.2023.
u 19:23

Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade Lučke kapetanije - naglasio je ministar Beroš

Prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe isporučena je jučer u Šibeniku. Riječ je o projektu vrijednom 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Brodice će osigurati pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja.

Ključeve brodice nazvane SAR 1 ministru Berošu je uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra Grupe u okviru koje je Iskra brodogradilište Šibenik.

Šibenik: Zaplovio prvi brod za hitne medicinske intervencije na moru
1/11

Analizatori krvi

– Isporukom prve brodice sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, sukladno studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade Lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30 posto do 50 posto – kazao je ministar Vili Beroš. 

Prema Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Kroz projekt nabavljeni su automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Helikopterska hitna

– Dodatno dižemo ljestvicu u pružanju hitne medicinske pomoći uspostavljanjem Hrvatske helikopterske medicinske službe, za koju je trenutačno objavljen javni međunarodni natječaj te usporedno ulažemo i u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara/tehničara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama dodatno se regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom – zaključio je ministar Beroš.

Komentara 4

LL
lijepa_li si
13:33 27.03.2023.

bravo. još nabavit helihoptere i to je to.

ZF
zavisa.ferencak
14:11 27.03.2023.

Ministre, dize se letvica a ne ljestvica

TE
TexWiller
13:32 27.03.2023.

" Beroš se i provozao brodicom do šibenske rive i natrag " - pretpostavljam da je sam vozio, kad mu je ključeve predao vlasnik brodogradilišta!? Na rivi je popio kavicu, provjerio jel konobarice i dalje nose brnjice (tj.maskice), i vratioo se natrag s novim idejama o reformi zdravstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije