Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teror u naftom bogatoj sjeveroistočnoj državi Asam

U seriji eksplozija u Indiji najmanje 61 poginuli

30.10.2008.
u 17:50

Indijski dužnosnici objavili su da je u nizu eksplozija koje su danas pogodile indijsku državu Asam poginula najmanje 61 osoba, a ranjeno je više od tri stotine. Dužnosnici navode kako će broj žrtava vjerojatno još narasti.

Eksplozije u Guwahatiju
Policija je potvrdila ukupno devet eksplozija u glavnom gradu Guwahatiju te u okruzima Kokrajhar, Barpeta i Bongaigaon. Mediji, međutim, navode da je riječ o čak 18 eksplozija koje su se dogodile u vrlo gusto naseljenim područjima, u razmaku od samo nekoliko minuta. Na ulicama glavnog grada, krcatim ljudima, odvile su se čak četiri eksplozije.

U prvoj eksploziji koja se zbila ispred vladine zgrade poginulo je 14 ljudi. Policija je izvijestila da je uglavnom riječ bila o eksplozijama automobila bombi. Policija je zatvorila izlaze iz te sjeveroistočne države i pojačala snage sigurnosti kako bi zaštitila rafinerije na tom području bogatom naftom.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost. U toj indijskoj državi djeluje nekoliko desetaka militantnih separatističkih skupina. Prema nekim informacijama, sumnja se da je za seriju eksplozija odgovorna Ujedinjena oslobodilačka fronta Asama (ULFA).

ULFA niječe
Ta je grupa vodila dvadesetogodišnju pobunu zahtijevajući veću autonomiju od centralnih indijskih vlasti. U toj borbi poginule su tisuće ljudi.

Zalažu se, također, za protjerivanje stranaca iz države. Obavještajni izvori smatraju da nijedna druga grupa nema kapaciteta izvesti takvu koordiniranu akciju. Ta je fronta okrivljena i za tri slične eksplozije, koje su ranije ove godine pogodile državu, kao i za slične akcije prijašnjih godina, uključujući i napad na naftovod koji opskrbljuje tri glavne rafinerije u državi.

Međutim, ULFA tvrdi da nema veze s današnjim napadima, te iznosi svoj sud da je riječ o kampanji širenja dezinformacija, koju im “pakira” vlada.

Istovremeno, u državi traju obračuni između lokalnog stanovništva i imigranata iz susjednog Bangladeša. Samo ovog mjeseca u tim je borbama poginulo 47 osoba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije