Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

WHO: sada su pandemijom najteže pogođene Sjeverna i Južna Amerika

Koronavirus u SAD
Foto: REUTERS/Caitlin Ochs
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.06.2020.
u 23:23

Prva gospodarska sila svijeta je po apsolutnoj vrijednosti daleko najteže stradala u pandemiji, i po broju umrlih i po broju dijagnosticiranih slučajeva (2.021.990)

U svijetu je više od 7,5 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa, a preko 423 tisuće osoba je preminulo. Od bolesti se oporavilo 3,8 milijuna ljudi. Najviše zaraženih, više od 2 milijuna, je u SAD-u, a slijede ih Brazil, Rusija, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Italija, Peru, Njemačka, Iran...

23:19 - Sjeverna i Južna Amerika trenutačno su najteže pogođene pandemijom covid-19, objavio je u petak WHO i ponovno pozvao lidere da učine sve kako bi cjepivo, kada se pronađe, bilo dostupno svima.

Bolest je bila "jako aktivna" u Srednjoj i Južnoj Americi, rekao je direktor programa Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan i pritom posebno upozorio na probleme u Brazilu i Meksiku. Trenutačna situacija u Brazilu, jednom od žarišta pandemije, izaziva sve veću zabrinutost, pogotovo u gusto naseljenim gradovima, rekao je na novinskoj konferenciji.

Zdravstveni sustav zemlje se "još nosi" s pandemijom, iako su neki odjeli intenzivne skrbi u kritičnoj fazi  i pod teškim pritiskom budući da je popunjeno 90 posto bolničkih ležajeva, rekao je Ryan. U Meksiku je potvrđeno skoro 130 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 15 tisuća osoba je umrlo, rekao je WHO.

Brazil je druga najgore pogođena zemlja na svijetu s više od 800 tisuća zaraženih i 41 tisućom mrtvih, prema Reutersovom izračunu. SAD ima najviše zaraženih (više od 2 milijuna) i gotovo 114 tisuća mrtvih.

21:11 - Majke bi trebale dojiti bebe čak i ako je potvrđeno da imaju koronavirus, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Na temelju dostupnih dokaza savjet WHO-a je da su dobrobiti dojenja veće od bilo kakvih potencijalnih rizika transmisije covida-19. Majke kod kojih se sumnja da imaju covid-19, ili ga imaju, trebalo bi poticati da krenu ili nastave s dojenjem te da se ne odvajaju od svojih beba, osim ako je majci pretjerano loše", rekao je na novinskoj konferenciji čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je naglasio da djeca imaju manji rizik od zaraze koronavirusom nego odrasli, ali imaju velik rizik od razvijanja bolesti i drugih stanja koje dojenje može spriječiti.

20:30 - Slovenska vlada uvrstila je Italiju na popis epidemiološki sigurnih država od ponedjeljka 15. lipnja i vraća režim prelaska granice u oba smjera na postojeći prije proglašenja epidemije Covid-19. Tu odluku u petak je donijela slovenska vlada s time da će se prelazak granice najprije liberalizirati već u subotu 13. lipnja za talijansku pokrajinu Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina), a od ponedjeljka i za sve ostale talijanske pokrajine. Budući da su i Italija i Slovenija članice Schengenskog prostora, prelazak granice moguć je i izvan graničnih prijelaza, odnosno "kontrolnih točaka" za državljane Italije i Slovenije, a za ostale otvoreni su prijelazi Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok, priopćila je slovenska vlada.

Slovenija je od susjednih država na popis epidemiološki sigurnih najprije stavila Hrvatsku, nakon toga Mađarsku, a zatim Austriju no otvaranje granice s Italijom čekalo je zbog nešto složenije epidemiološke situacije na sjeveru te države. Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak za posjeta gradiću Metlika na jugu uz granicu s Hrvatskom, da će od ponedjeljka početi i otvaranje malograničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske koji su do sada bili zatvoreni od proglašenja epidemije, što je otežavalo komunikaciju i veze između pograničnih krajeva i lokalnog stanovništva na obje strane.

17:10 - U Srbiji je u petak, treći dana zaredom, registrirano više od 50 novozaraženih koronavirusom nakon što je testiranjem 5793 osobe otkriveno 73 oboljelih. Dosad je potvrđeno ukupno 12.175 inficiranih i 252 umrlih od covida-19. Postotak smrtnosti je 2,07 posto. Na bolničkom liječenju je 512, a na raspiratorima 14 pacijenata. Od početka epidemije 5. ožujka testirano je 297.789 ljudi. Srbija postupno ublažava mjere, pa se tako umjesto 100 sada u zatvorenom prostoru može okupiti 500 ljudi.

12:34 - Tjedan dana nakon što je Teksas ušao u treću fazu popuštanja mjera, objavili su kako su u jednom danu zabilježili rekordan broj slučajeva koronavirus i to 2504 slučaja. 

U drugom američkoj saveznoj državi Arizoni bolnice koje liječe oboljele od koronavirusa su sada na 83 posto kapaciteta, navodi se u izvještaju lokalnih vlasti. Stručnjaci smatraju kako je do toga došlo zbog preranog popuštanja s mjerama, navodi Daily Mail. 

10:30 - Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Copacabani u Rio de Janeiru u četvrtak kao simbolički podsjetnik na tisuće Brazilaca koji su umrli od Covida-19, ali i da osude ono što nazivaju "nesposobnošću" vlasti u nošenju s pandemijom. Pročitajte više OVDJE 

Koronavirus u SAD
1/4

9:47 - Kabinsko osoblje u zaštitnim odijelima, zdravstvene potvrde za putnike, obvezne maske za lice i duga čekanja za prijavu leta nova su realnost putničkoga zračnog prometa. I dok mnogi ljudi maštaju o tomu da ponovno polete, suočeni su s promjenama koje će biti izazovnije od onih uvedenih nakon napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države. Pročitajte više

6:45 – U Sjedinjenim Državama je još 941 osoba umrla od novog koronavirusa u protekla 24 sata, pa se broj umrlih od COVID-a 19 u zemlji penje na 113.774, pokazuju podatci koje je u četvrtak objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Prva gospodarska sila svijeta je po apsolutnoj vrijednosti daleko najteže stradala u pandemiji, i po broju umrlih i po broju dijagnosticiranih slučajeva (2.021.990). Potonji broj je vjerojatno puno manji od stvarnog zbog teško dostupnog testiranja na početku epidemije.

SAD i dalje bilježi oko 20.000 novooboljelih od koronavirusa na dan i taj broj teško pada jer neka manje naseljena područja koja su u početku bila razmjerno pošteđena, sada imaju veći broj hospitalizacija nego prije mjesec dana. No dok poduzetnici i ulagači strahuju od drugog vala, američki ministar financija Steven Mnuchin upozorava da zemlja ne smije "ponovo zaustaviti gospodarstvo".

"Mislim da smo naučili da će zaustavljanjem gospodarstva šteta biti veća", dodao je rekavši da su kapaciteti testiranja i bolnica sada dovoljni da se spriječi ponovna izolacija.

VIDEO Operite ruke! Pogledajte kako se brzo koronavirus širi u restoranu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
22:29 12.06.2020.

Slovenija otvara granicu s Italijom te malogranične prijelaze s Hrvatskom te poklanja svojim građanima 1400 kuna ako provedu odmor doma unutra Schengena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije