Naslovnica Vijesti Svijet

U SAD-u potreban sudski nalog za određivanje položaja mobitela

Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba
22. lipnja 2018. u 21:17 14 komentara 730 prikaza
Mobitel
Foto: Thinkstock

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je presudio u petak da policajci trebaju tražiti sudski nalog kako bi im bilo omogućeno određivanje položaja nečijeg mobitela, u sklopu jedne od najvećih afera u vezi kršenja javnih sloboda zadnjih godina.

mobitel edukacija Ministarstvo upozorava o štetnosti mobitela. Ovo su savjeti kako ga pravilno koristiti!

Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba.

"Današnja povijesna odluka Vrhovnog suda o potrazi mobitela će imati posljedice u vezi poštivanja privatnog života", komentirala je Američka unija za građanske slobode (ACLU). 

"To će pomoći zaštiti svih numeričkih online informacija, kao i elektroničke pošte", dodaje ACLU.

Sudac koji predsjeda Vrhovnim sudom John Roberts i koji je sastavio odluku je dobio podršku četvorice liberalnih sudaca. Druga četiri suca, svi konzervatIvci, pismenim su putem izrazili neslaganje. 

Audi a7 sa sustavom za samoparkiranje Ako zaspite, probudit će vas Stojite pokraj auta, a parkira ga mobitel

Taj predmet se odnosi na sitnog kriminalca iz područja Detroita Timothya Carpentera uhićenog 2011.

Policajcima je omogućena lokalizirati Carpentera putem određivanja položaja njegovog mobitela tijekom 127 dana. Oni su ga ukupno lokalizirali 12.898 puta putem podataka koje je dostavio njegov operater mobilnog telefona.

Taj trag u prostoru i vremenu predstavlja kršenje sloboda privatnog života, drže aktivisti.

ACLU uživa podršku renomiranih sveučilištaraca, te divova iz područja tehnologija (Apple, Facebook, Twitter, Verizon, Google, Micorsoft) kao i konzervativnih organizacija, pa čak i pobornika nošenja vatrenog oružja koji žele sačuvati anonimnost.

Vrhovni sud je 2012. zabranio postavljanje GPS aparata za određivanje položaja vozila bez sudskog odobrenja. Dvije godine kasnije suci su odredili da policajci moraju dobiti nalog kako bi pogledali sadržaj na smartphonu privedene osobe.

Mobitel
1 / 7
Izložba inovacija u Ivanić-Gradu
Pušenje Dnevna bolnica Odsad ovisnici mogu tri tjedna na bolovanje za odvikavanje od pušenja Donald Trump Potpisao uredbu Trump odustao od razdvajanja migranata: 'Obitelji ostaju zajedno'
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Ljudska prava??? __ Što je to??? __ Tko određuje što su ljudi??? __ Tko određuje što nije ljudsko pravo privatnosti??? __ Kad lopov više ne spada u ljude??? __ Spada li ubijanje ljudi autom ili brodom u privatni život ubojice??? ... prikaži još! __ Stvarno se možemo zapitati do kuda advokati mogu "rastegnuti" demokratska prava pojedinca.

  • morejeslano:

    Naši mobilni odašilju svakih par sekundi signal čak i ugašeni. Ti podatci ostaju spremljeni bez ograničenja a suci su ovom odlukom samo ograničili uvid u te podatke tako da policija samo pod sumnjom nekog kaznenog djela i uz nalog može ... prikaži još! dobiti uvid u te podatke. Nažalost ti isti podatci prodaju se zainteresiranim tvrtkama za reklamu i slično. Zanimljiv film o privatnosti, https://youtu.be/rtJw35Vmpxk

  • nevjerujženikojalaže:

    čini se da niste shvatili članak odnosno zabranu. naime, ovdje je bit da se u mogućem pravosudnom postupku niječe ( izuzima ) sve što nema sudski nalog a ostvareno je praćenjem geo-položaja nečijeg mobitela.