Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

U SAD-u potreban sudski nalog za određivanje položaja mobitela

Mobitel
Thinkstock
22.06.2018.
u 21:17

Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je presudio u petak da policajci trebaju tražiti sudski nalog kako bi im bilo omogućeno određivanje položaja nečijeg mobitela, u sklopu jedne od najvećih afera u vezi kršenja javnih sloboda zadnjih godina.

Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba.

"Današnja povijesna odluka Vrhovnog suda o potrazi mobitela će imati posljedice u vezi poštivanja privatnog života", komentirala je Američka unija za građanske slobode (ACLU). 

"To će pomoći zaštiti svih numeričkih online informacija, kao i elektroničke pošte", dodaje ACLU.

Sudac koji predsjeda Vrhovnim sudom John Roberts i koji je sastavio odluku je dobio podršku četvorice liberalnih sudaca. Druga četiri suca, svi konzervatIvci, pismenim su putem izrazili neslaganje. 

Taj predmet se odnosi na sitnog kriminalca iz područja Detroita Timothya Carpentera uhićenog 2011.

Policajcima je omogućena lokalizirati Carpentera putem određivanja položaja njegovog mobitela tijekom 127 dana. Oni su ga ukupno lokalizirali 12.898 puta putem podataka koje je dostavio njegov operater mobilnog telefona.

Taj trag u prostoru i vremenu predstavlja kršenje sloboda privatnog života, drže aktivisti.

ACLU uživa podršku renomiranih sveučilištaraca, te divova iz područja tehnologija (Apple, Facebook, Twitter, Verizon, Google, Micorsoft) kao i konzervativnih organizacija, pa čak i pobornika nošenja vatrenog oružja koji žele sačuvati anonimnost.

Vrhovni sud je 2012. zabranio postavljanje GPS aparata za određivanje položaja vozila bez sudskog odobrenja. Dvije godine kasnije suci su odredili da policajci moraju dobiti nalog kako bi pogledali sadržaj na smartphonu privedene osobe.

Mobitel
1/7
Ključne riječi

Komentara 14

VI
Vito
06:32 23.06.2018.

Ljudska prava??? __ Što je to??? __ Tko određuje što su ljudi??? __ Tko određuje što nije ljudsko pravo privatnosti??? __ Kad lopov više ne spada u ljude??? __ Spada li ubijanje ljudi autom ili brodom u privatni život ubojice??? __ Stvarno se možemo zapitati do kuda advokati mogu "rastegnuti" demokratska prava pojedinca.

NE
nevjerujženikojalaže
10:41 23.06.2018.

čini se da niste shvatili članak odnosno zabranu. naime, ovdje je bit da se u mogućem pravosudnom postupku niječe ( izuzima ) sve što nema sudski nalog a ostvareno je praćenjem geo-položaja nečijeg mobitela.

VI
Vito
06:27 23.06.2018.

U USA potreban sudski nalog za određivanje položaja mobitela Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba ::: To je "odlično". __ Sad kriminalci mogu bez problema opljačkati suce koji su bili za tu odluku i nitko im ne može dokazati da su bili na mjestu pljačke. __ Slijedeći je korak tih sudaca zabrana korištenja DNK, otisaka prstiju i općenito pretpostavljanje postojanja pljačkaša, jer nitko ne smije zlorabiti privatni život drugih osoba. __ Pljačkašima je privatni život pljačaknje drugih i to policija ne smije ugrožavati __ Hrvatska je najbolji primjer demokracije i očito su USA suci to prepoznali pa tako i odlučili. __ U Hrvatskoj je na vlasti pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske, ustavni suci su bivši komunisti i udbaši, suci općenito presuđuju u korist ubojica i kriminalaca, a zakon je tako uređen da slobodno šeću po svijetu i Hrvatskoj, jer skoro niti jedna presuda nije "pravomoćna" sve do "zastare". __ Evo, i USA se ima u koga ugledati, naš je predsjednik dobro obavio posao objašnjavajući da nije slavio rođendan s kriminalcom, a sigurnosne službe nisu smjele prisluškivati kriminalca s kojim je predsjednik organizirao tko zna što. __ Sad predsjednik Hrvatske ima osnove za tužiti državu te raspustiti državnu službu sigurnosti zbog kršenja ljudske privatnosti kretanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije