Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pošast lijekova

U SAD-u četvrti slučaj smrti povezan s kapima za oči

kapi za oči
Bethany Clarke/News Syndication/PIXSELL
24.05.2023.
u 10:14

Odvjetnica žene koja je izgubila oko radi uporabe kapi, Natasha Cortes smatra kako se bakterija razvila jer u kapima nije bilo konzervansa

SAD vodi borbu s kapima za oči koje se dovode u vezi s novim smrtnim slučajem, četvrtim po redu. Sumnja se kako se u kapima za oči nalazi bakterija Pseudomonas aeruginosa koja je otporna na lijekove.

Četrnaest je osoba oslijepilo, a jedna je ostala bez oka te tužila proizvođača. Još četiri osobe podvrgnute su zahvatima kirurškog uklanjanja očnih jabučica, izvijestili su iz američkog Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ova bakterija je uzrokovala niz nuspojava kod čak 81 osobe u 18 američkih država. Proizvođač Ezri Care kapi povukao je svoje proizvode s tržišta koji su se mogli kupiti bez recepta.

Odvjetnica žene koja je izgubila oko radi uporabe kapi, Natasha Cortes smatra kako se bakterija razvila jer u kapima nije bilo konzervansa. Agencija CDC o ovom slučaju izvijestila je o ovom slučaju još u siječnju kada su pacijenti koji su patili od infekcije Pseudomonas aeruginosa prijavili korištenje više od 10 vrsta umjetnih suza.

VEZANI ČLANCI:

Simptomi koje su kapi za oči uzrokovale bile su povezane s bolom u očima, iscjetkom, crvenilom te zamućenim vidom. Ova se bakterija inače nalazi posvuda u okolišu, od vode do ljudskog otpada. Može ući u kapi za oči kontaminacijom te je otporna na antibiotike, prenosi Washington Post.

>>VIDEO Slijepi mladić na skateu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Cohen
Cohen
11:32 24.05.2023.

Bilo bi dobro da je u članku navedeno kako je sporni preparat namijenjen terapiji "suhog oka", koje se javlja u starijoj životnoj dobi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije