Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o koncesijama
Povratak na članak

U Saboru se pitaju kome će pripasti izvor Jane

Oporba traži da se koncesije za vodu stave u rang strateških

Komentari 6

Avatar nekakav
nekakav
14:42 14.06.2017.

jeste smiješni, vi gospoda saborski zastupnici! vidim, sdpovce muče neke stvari, pa me živo zanima što nisu zakon o koncesijama oni donijeli kako sada misle da treba izgledati? zar se trebamo bojati da će 'netko' odnijeti izvor jane, tzv. janino vrelo, nekud u kinu, new york? dal znate kolko košta transport vode u flaši, da se to nikako ne može naplatiti kroz cijenu te vode tamo daleko? kakva je razlika između vode iz flaše i vode iz gradskog vodovoda? dajte ih na analizu, pa ćete vidjeti da tu razliku vide samo kemičari, dok je za običnog čovjeka ona ista, jednako kvalitetna. i da, u jani ima nitrata. i što sad? dobra je za zalijevanje, ne, ima gnojiva! i za piće. nitrati su i potrebni organizmu. uostalom, što vi očekujete, da će svi izvori i dalje biti opći, javni, da će svatko imati pravo na pristup tamo nekom izvoru, da ćete i dalje moći tumarati tuđim šumama, brati vrganje, kestene, sveu tuđim šumama? ajd jednom shvatite i prihvatite, da postoji nešto što se zove privatno vlasništvo, i da je zaštita tog prava temeljna zadaće države. izvori vode su vam važni, posebno vama koji dnevno pola kubika vode razlijete na pranje nokata, parodontoznih vilica i sl.

VL
SE
sekator2
15:16 14.06.2017.

Vlasništvo se može steći samo originarno (stvaranjem nove stvari) ili derivativno tj. izvodeći svoje pravo vlasništva iz prava prethodnika. Kako nitko od Hrvata nije Bog tako prirodna bogatstva uključujući vodu ne mogu biti u privatnom vlasništvu već samo državnom tj. sviju nas. U svim pravnim sustavima postoje i tzv. stvari izvan prometa gdje se prava na nekim stvarima ograničavaju iako bi po svojim svojstvima bila pogodna biti u privatnom vlasništvu. To su strateški resursi. U slučaju nekakvih katastrofa doživjeli bi to da bi neoliberalni ekonomisti tu Janu prodavali Hrvatima za 100 kn. litru a ako nećeš crkni. Onda bi drugu pjesmu pjevao ti i tebi mili. Poštujem privatno vlasništvo ali kad berem vrganje i kestene u državnoj šumi ja ih berem u svojoj šumi tj na svom idealnom dijelu. Ako si čuo za izreku "bez vode nema života" onda bi ti moralo biti jasno koliko je to pitanje važno. Država može racionalno eksploatirati vodne izvore kroz koncesije ali samo na načelu samoodrživosti i kroz cijene koje moraju pratiti cijene na svjetskim tržištima a ne ih, zato što vode imamo u izobilju, davati stranačkim i rodbinskim podobnicima u bescjenje. Taj novac pripada svim građanima Republike Hrvatske, mora biti utrošen u javnu svrhu i nije svejedno koliko se novca ubere. To što se političari olako odriču tog novca u korist svojih "pajdaša" jer će rupu u blagajni namiriti novim porezima nad hrvatskom sirotinjom još jednom govori o katastrofalnom moralnom propadanju dičnih "Hrvatina"

VL
Avatar juricamesko
juricamesko
15:14 14.06.2017.

onome tko za koncesiju najvise plati ,najvise ulozi u zastiti prirode i tko zaposli najvise radnika.

VL
Avatar juricamesko
juricamesko
15:17 14.06.2017.

dobro Bulj govori.jucer sam prolazo pokraj njegove kuce i tisuce ljudi ceka kad ce ih primiti da mu iznesu svoje brige oko koncesija plaza,suma,voda i oranica.neki vec tjedan dana i kampiraju.

VL
VA
valek000
14:05 19.06.2017.

Ugledajmo se na Slovence koji su odlučili da je pravo na vodu ustavno pravo i da je voda neprofitni resurs. Citat Večernji (studeni 2016) :' U prihvaćenom ustavnom amandmanu navodi se da svatko ima pravo na pitku vodu, da svimm resursima vode upravlja država, te da izvori vode nisu roba podložna tržištu nego namijenjeni održivoj vodoopskrbi i domaćinstvima. Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi.'

VL
JO
jolebiograd
14:54 14.06.2017.

Nikakav,ne trkeljaj.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.