Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Saboru osnovana skupina Zastupnici za borbu protiv raka

Skupina je osnovana s ciljem poticanja izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa vlade koji pridonose borbi protiv raka.
25. travnja 2019. u 14:09 2 komentara 219 prikaza
Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kako Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od raka u Europskoj uniji, u Hrvatskom saboru osnovana je skupina "Zastupnici za borbu protiv raka" (ZBPR) koja okuplja predstavnike svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika. Skupina kojoj je na čelu nezavisni Siniša Varga, a dopredsjednici su SDP-ova Romana Jerković i HDZ-ov Ivan Ćelić osnovana je s ciljem poticanja izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa vlade koji pridonose borbi protiv raka.

starija populacija Statistike pokazuju: Europljani češće umiru od raka nego Amerikanci!

- Članovi ZBPR-a su predani i imaju volju za izgradnju konsenzusa po pitanjima vezanih za borbu protiv raka. Želimo podržati promicanje zdravlja i prevencija bolesti, smanjenje mortaliteta od zloćudnih bolesti kroz poboljšanja probira pacijenata, ranog otkrivanja i pravovremenog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i postizanje dobre kvalitete života za pacijente s rakom i oporavak i njihove obitelji – pojasnili su.

Danas su u Saboru održali prvi radni sastanak pod nazivom "Gledišta pacijenata na politiku u borbi protiv raka", a uz zastupnike sastanku su nazočili i Ivica Belina iz Koalicija udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donne Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Ivan Ćelić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Tinja konsenzus između svih političkih stranaka da se tu ne trebaju voditi međusobne rovovske borbe i prevlast po ovom pitanju nego moramo sinergistički, zajedno raditi na poboljšanju sustava, kako bi se Vlada, Ministarstvo zdravstva, HZJZ, HZZO, Agencija za lijekove i bolnice i ostali potaknuli kako bi našim pacijentima napravili što bolji sustav, ali i poticali pacijente na što raniji odaziv na preventivne preglede za rano otkrivanje raka – rekao je predsjednik skupine Siniša Varga najavivši kako će idući sastanak njihove skupine uslijediti nakon europskih izbora na kojem će se sastati s liječnicima onkolozima, potom s HZZO-om.

bolnica Odluka suda Čovjek obolio od raka, tvrtka mu mora platiti 80 milijuna dolara zbog opasnog proizvoda

HDZ-ov Ivan Ćelić objasnio je da je ova neformalna skupina nastala po uzoru na skupinu koja postoji u Europskom parlamentu.

- Ovu inicijativu smatramo prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti. Osobito je važno što je ona pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka – rekao je nakon sastanka predsjednik KUZ-a Ivica Belina.

U Medulićevoj se urušio dio zgrade
MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • vlada1:

    Kaj budu donjeli zakon da svatko ko navrši 67 treba dobiti rak i da jedini ljek na listi hzzo protiv raka bide andol.

  • modovisisajteMaraschino:

    a najveći rak našeg društva su političari, sudstvo, javna uprava.... borimo se protiv "raka"!