Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potez oporbe

Pokrenuto pitanje povjerenja ministru Berošu: 'Mora otići'

Peđa Grbin
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
04.05.2021.
u 09:53

Beroš mora otići. No, njegov odlazak nije dovoljan, naveo je čelni čovjek SDP-a

Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio je danas Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Viliju Berošu. 

"Razlozi zbog kojih smo pokrenuli opoziv, na žalost, jasni su svima - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr.", naveo je Grbin motive za pokretanje te inicijative.

"Sustav koji ne funkcionira dodijeljen je na izradu ljudima koji su povezani s ministrom Berošem. Sumnje na javne nabave u Ministarstvu zdravstva poput one gdje su cvjećarici dane IT-usluge ili namješteni natječaji za bivše HDZ-ove ministre zdravstva Andriju Hebranga i Neven Ljubičića, koji su, doduše, obustavljeni, ali tek nakon što su o njima počeli pisati mediji", nastavio je Grbin s nabrajanjem afera.

Ministarstvo zdravstva, tvrdi, naprosto ne funkcionira.

"Reformi nema, a koliko se to odražava na život ljudi, možda zadnjih dana najbolje vidimo na slučaju Klinike za tumore gdje građani oboljeli od malignih bolesti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb, napomenuo je. Najodgovornija osoba za to je onaj tko je na čelu sustava i zbog toga želimo raspravu kako sustav zdravstva funkcionira, kako Beroš radi svoj posao i u konačnici želimo da Beroš ode jer u ovom trenutku nije napravio ništa pozitivno za zdravstveni sustav, a sve ono negativno što je napravio dovodi do direktne ugroze za zdravlje i život ljudi", poručio je čelnik SDP-a.

Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je, dodavši da se rasprava mora održati u roku od 30 dana, a hoće li biti prije ili poslije izbora ovisi o Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću.

Potpis na inicijativu stavili svi oporbeni klubovi osim Suverenista

Inicijativu su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasati za opoziv ministra Beroša, kazao je Grbin.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je da i njegova stranka već dugo upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, na velike dugove prema veledrogerijama, liste čekanja. "Svjedočimo što se događa oko cijepljenja, ali i Klinike za tumore. Platforma za cijepljenje ne funkcionira i postoji sumnja da je Beroš taj posao dodijelio svojim prijateljima i netko za to treba odgovarati. Beroš, naravno, nije jedini krivac, odgovorna je cijela Vlada i našim potpisima želimo potaknuti i reformu zdravstvenog sustava i svi se u oporbi slažemo da su promjene potrebne i da hitno trebamo krenuti s njima", naglasio je Grmoja.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Sandra Benčić iz platforme Možemo poručila je da podupiru sve razloge za opoziv ministra zdravstva, no, i ustvrdila da odgovornost za krizu u zdravstvenom sustavu, ali i za loše upravljanje kovidkrizom nije isključivo na ministru Berošu nego ponajviše na premijeru Plenkoviću.

"Nijedan ministar, a pogotovo ministar Beroš, ne donosi odluke samostalno niti su izabrani kao kompetentni u svojim resorima nego su birani po načelu lojalnosti premijeru koji u konačnici donosi sve odluke. Za afere zbog kojih tražimo smjenu Beroša premijera ne može ekskulpirati neznanje na koje se vrlo često poziva i zato pitamo može li uopće premijer koji ne zna ili ne dobiva ključne informacije upravljati zemljom", istaknula je Benčić.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo previše ispolitizirano. "Bezbroj je problema i eventualna smjena ministra Beroša neće puno promijeniti. Od početka se zalažemo da se u zdravstvu uvedu tržišni principi jer sada ne vidimo mehanizme koji će dovesti do promjena u sustavu i ako je Vlada na što otporna, onda je na strukturne reforme", ocijenio je Bartulica.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
12:07 04.05.2021.

Jedno je jasno i sigurno: ovaj Grbin mora otići kao i njegova stranka u povijest - i točka.

DU
Deleted user
20:55 04.05.2021.

Sudeći po broju komentara, Peđa, izgleda da nikom više nisi zanimljiv. Čak ni tvojima.

DU
Deleted user
10:57 05.05.2021.

nesposopna oporba.. sve uništi i pokrade a oni treže ostavku.. pametnjakovići podignite optužbe ne jednu sto.. i u lepoglavu bandu spremite za početak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije