Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

U rafineriji u Bosanskom Brodu od kraja 2015. koristit će se plin

rafinerija
Foto: Boris Ščitar
Autor
Marko Biočina
30.11.2013.
u 18:00

Prirodni plin je čišći pa bi se trebale smanjiti i štetne emisije, a građani Slavonskog Broda udisat će bolji zrak

Čini se da bi građani Slavonskog Broda uskoro mogli udisati čišći zrak. Taj se zaključak nameće nakon što su predstavnici ruske kompanije Zarubežnjeft, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, potvrdili da su započeli s izradom dokumentacije za plinofikaciju ložišta rafinerije. Projekt bi trebao biti gotov do kraja 2015. te bi tada rafinerija umjesto lož-ulja trebala koristiti čišći prirodni plin, čime će se umanjiti i štetne emisije. Te su najave dosad najveći zabilježeni pomak u višemjesečnim nastojanjima Vlade da riješi problem s onečišćenjem zraka.

Složeni pregovori

Pregovori su bili iznimno složeni, prvenstveno zato što je rafinerija u BiH, a tamošnji standardi zaštite okoliša drukčiji su nego kod nas. Problem je i to što zbog stanja na regionalnom tržištu nafte ulaganje u postrojenja nije baš isplativo. Posebno je to izraženo u slučaju brodske rafinerije koja iz godine u godinu bilježi milijunske gubitke. Na koncu, nepovoljna je bila i politička situacija, s obzirom na to da su vlasti u Republici Srpskoj inzistirale na gradnji plinovodnog spoja sa Srbijom u sklopu projekta Južni tok.

No, kako je neizvjesno kad bi taj plinovod trebao biti sagrađen, naši pregovarači na čelu s ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem inzistirali su da rafinerija pristane na opskrbu plinom iz Hrvatske, jer za to treba sagraditi samo nekoliko stotina metara novog plinovoda.

Rusi i lokalne vlasti u početku nisu pristali na taj zahtjev, a nakon što je prije mjesec i pol opet nekoliko dana zaredom u Slavonskom Brodu zabilježeno previsoko zagađenje zraka, u Ministarstvu su počeli razmišljati o tužbi Europskoj komisiji zbog prekograničnog onečišćenja.

Logično rasuđivanje

Da se to dogodilo i rafinerija i Republika Srpska bile bi suočene s nizom sankcija, pa je moguće da je i to pridonijelo pristanku. Uz to, radilo se i o logičnom poslovnom rasuđivanju. Zmajlović i njegovi suradnici uspjeli su Zarubežnjeft uvjeriti da teško može očekivati značajniji iskorak prema hrvatskim potrošačima dok ne uspostavi kvalitetne odnose s lokalnom zajednicom, ali i da bi problem Bosanskog Broda vjerojatno bio otegotna okolnost za kompaniju kad bi se odlučila javiti na neki od predstojećih natječaja za istraživanje ugljikovodika u Hrvatskoj.

Kombinacija formalnih pregovora, neformalnih razgovora i tihe diplomacije očito je bila uspješna, pa su vlasnici rafinerije prvi put javnosti predočili jasan, mjerljiv i ostvariv plan značajnih ekoloških poboljšanja u postrojenju. Bude li poštovan, Brođani će imati razloga za optimizam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije