Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK VOJSKE

U Puli svečano otvorena vojarna 'Hrvatski branitelji Istre'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/7
15.11.2019.
u 14:44

U Puli je u petak svečano otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre", a predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se tim činom završava krug povratka Hrvatske vojske u gradove koji imaju posebno značenje u tradiciji hrvatskoga vojništva, posebice Domovinskog rata.

Ustvrdivši kako je današnje obilježavanje povratka Hrvatske vojske u Pulu sretan i svečani dan, Grabar-Kitarović kazala je kako se tim činom završava krug povratka Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče, a sada i Pulu odnosno u gradove koji imaju posebno značenje u tradiciji hrvatskoga vojništva, posebice Domovinskoga rata.

- Koji god razlozi bili izmještanju i izbivanju Hrvatske vojske iz tih gradova, bila je to strateška pogreška, kako sigurnosna, tako i razvojna i politička. Danas tu pogrešku ispravljamo i zaokružujemo ravnomjerni raspored Hrvatske vojske u svim dijelovima Lijepe Naše, za što sam se zauzimala od početka preuzimanja mandata Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga zalagala - istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako ovaj povratak Hrvatske vojske ne znači samo više sigurnosti za Hrvatsku, Pulu i Istarsku županiju, nego će to biti poticaj i gospodarskim i drugim vidicima života.

Izrazivši zadovoljstvo što je i u Puli kao i u svim drugim krajevima Hrvatske, povratak Hrvatske vojske dočekan s radošću, hrvatska predsjednica je ustvrdila kako hrvatski narod vjeruje svojoj vojsci jer je ona iz njega proizašla, živi sa svojim narodom i služi mu.

- Istrani su se tijekom Domovinskog rata najvećim odazivom uključivali u postrojbe Hrvatske vojske, što na najbolji način govori o njihovu domoljublju, stoljećima njegovanom i čuvanom u istarskome hrvatskom puku. Stoga će s punim pravom vojarna u Puli nositi ime "Hrvatski branitelji Istre" - poručila je predsjednica RH.

Povratkom u Pulu, kazala je, Hrvatska vojska donosi sa sobom jednu od svojih tehnološki najnaprednijih sposobnosti.

- Ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave i njegovim pozicioniranjem u Puli nastavljamo modernizaciju naših obrambenih sposobnosti te proširujemo mogućnosti razvoja vojne karijere za visokoobrazovane pojedince - istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako se time potvrđuje kako obrambena izdvajanja za modernizaciju Hrvatske vojske nisu tek trošak proračunskih sredstava nego itekako isplativa investicija u sigurnost Hrvatske. Zbog toga, smatra ona, hrvatska će nastaviti započete projekte modernizacije i postupno povećanje obrambenog proračuna.

Krstičević: Povratak vojske od strateškog značaja za sigurnost i obranu područja Istre

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako ga povratak Hrvatske vojske na prostor Istre ispunjava radošću i ponosom ne samo zbog snažne simbolike nego i perspektive koju sa sobom nosi.

- Povratak Hrvatske vojske u Pulu i ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave od strateškog je značaja za sigurnost i obranu područja Istre te se time otvara mogućnost zapošljavanja pripadnicima hrvatske vojske s područja Istre - poručio je ministar Krstičević dodavši kako je povratak vojske u hrvatske gradove dio koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi HV-a s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske.

Šundov: Ovo je završni korak rasporeda Hrvatske vojske

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je značaj ovog čina napomenuvši kako je ovo završni korak rasporeda Hrvatske vojske na području zemlje čime se svakako osigurava brža reakcija za sve ono što treba učiniti da bi vojska mogla izvršavati svoje zadaće.

U Vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske odnosno djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave činit će stotinjak djelatnika, pripadnika Hrvatske vojske a zapovjednik Središta je bojnik Zvonimir Mravunac. Samo središte u svom sastavu imat će besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3B", novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Primarni cilj besposadnih zrakoplovnih sustava je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva, a Hrvatska vojska sustav koristi za potporu civilnim institucijama kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštiti od požara. Inače, na ulazu u vojarnu u Puli smješten je vojni eksponat zrakoplova MIG-21 legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine preletio iz Bihaća u Pulu.

Komentara 7

MP
miroslav.petkovic.7564
15:12 15.11.2019.

Toje trebalo davno napravit ustvari uvesti obavezni vojni rok og petnest mjeseci. Da uce imaju takticku obuku. Da nauce nesto.A ne dasu na bjelom gace mu spale do kolina. Jedna noga u cipeli druga u patiki..Zatim covjek se oformi u vojsci dabi jedan dan stasao kroz zivot i nosio se sa novin izazovin i problemima. Pulu dobro znam jer sam tamo nekad sluzio. Odnosno Brijuni.mjesecima civila nisam vidio. Osim divlji konja srna zebri itd.Bio je tu i Zoloski vrt .Prekrasni otok Brijuni.uvjek cuse sjecati a disciplina bila strasna. Samo se tako vojska moze ustrojit bez discipline nista.

SO
Somelier
15:15 15.11.2019.

Suze radosnice su mi potekle. Pred oko 2 godine kada se vračala vojska u Vukovar govorilo se kako je Krstičević veliki ministar. Ja sam na to komentirao da neka vrati vojsku u Istru da će biti naj veči ministar svih vremena. Iznenadio me je. Svaka mu čast. Naj jači mirnodopski ministar svih vremena.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
16:18 15.11.2019.

Istra se mora sacuvat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije