Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvještaj za 2011.

U PU ličko-senjskoj povećanje kaznenih djela za gotovo 43 posto

policija
Iva Vidović/VLM
26.01.2012.
u 12:41

Najzastupljenija su kaznena djela općeg kriminaliteta koja čine 55,89 posto ukupnog udjela kaznenih djela

Osnovna značajka stanja sigurnosti u PU ličko-senjskoj u protekloj 2011. godini jest da je evidentiran povećan broj kaznenih djela, ponajviše općeg i gospodarskog kriminaliteta.

– Godine 2011. godine evidentirano je 42,82 posto više kaznenih djela u odnosu na 2010. Najzastupljenija su kaznena djela općeg kriminaliteta koja čine 55,89 posto ukupnog udjela kaznenih djela. Slijede kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, droge, na štetu djece, javnog prometa, organiziranog kriminaliteta te suzbijanja terorizma – kazao je Mile Pleša iz ličke policije dodavši da je riješeno 79,55 posto slučajeva.

Iako je zabilježen manji broj kaznenih djela vezanih za droge, Pleša je istaknuo slučaj u kojem su petorica hrvatskih te jedan državljanin Bosne i Hercegovine, posjedovali te na području Novalje prodavali heroin, speed i marihuanu.

Spomenut je i prošlogodišnji slučaj pokušaja šverca 1398 šteka raznih cigareta preko prijelaza Ličko Petrovo Selo kada su privedeni strani državljani Poljske i Latvije. Također, spomenuta su tri policijska službenika koja su suspendirana zbog kaznenog djela prijevara u službi jer su lažnim prikazivanjem podataka o putovanju na posao i s posla pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 28 tisuća kuna.

Zabilježeno je i povećanje prekršaja javnog reda i mira, dok su prometne nesreće smanjene za 1,01 posto. U prošloj godini 15 osoba smrtno je stradalo, teško ozlijeđeno 87, a lakše 287 osoba. U nesrećama je sudjelovalo 1446 vozača od kojih je 5,81 posto bilo pod utjecajem alkohola.

Pleša je dodao kako je prošla turistička sezona protekla sigurno, bez teških kaznenih djela sa smanjenim brojem nesreća u odnosu na prethodnu turističku sezonu.

Tijekom prošle godine, ponajviše tijekom provođenja akcije "Manje oružja, manje tragedija", građani su dragovoljno predali 22 puške, od čega 12 automatskih, osam repetirajućih i dvije poluautomatske puške, 123 ručne bombe, 121 minu, 72 komada raznog rasprskavajućeg oružja te 14.725 komada raznog streljiva kao i 35,1 kg eksploziva, istaknula je glasnogovornica ličke policije Kristina Maoduš.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu u prošloj godini imali su niz aktivnosti od kojih je izdvojen očevid nakon eksplozije ručne bombe 2. travnja kada je 56-godišnjak iz Trnovačkog Novosela u obiteljskoj kući aktivirao ručnu bombu i poginuo, a njegova 47-godišnja supruga teško je ozlijeđena.

Na temelju dojave građana zbog pronalaska minsko-eksplozivnih naprava na teren su izašli 86 puta te je pronađeno 338 komada raznih sredstava i 5954 komada streljiva raznih kalibara. Ukupno je izuzeto 981,6 kilograma minsko-eksplozivnih sredstava, 35 kilograma čistog eksploziva i 31.528 komada rasprskavajućeg streljiva.

Komentara 3

VI
Vito
08:49 27.01.2012.

U PU ličko-senjskoj povećanje kaznenih djela za gotovo 43 posto Što je tu čudno? \"Gazda\" je u Zagrebu prijateljevao sa šefom plicije panije niti čudno da su \"radnici\" bili slobodni raditi bez nadzora... Sad, kad je promijenjen \"šef\" i kadkad je najavio otkaze onimakoji je rade, pokušava se \"opravdati\" rad iznošenjem ? pravih podataka... To je samo dokaz kako policija tog kraja proteklu godinu nije bila uspješna u spriječavanju kaznenih dijela, već smo u saniranju štete... Zašto policija na vratima svojih službenih vozila ima natpis koji obmanjuje javnost ? Pročitajte natpis na vratima pa se zamislite - kome i po koju cijenu?

VI
Vito
08:54 27.01.2012.

vrhovni sud ukinuo presudu Nasilnici koji su pretukli M. Tunjića (17) pušteni iz zatvora Je li to odgovor na moje pitanje? Surađuju li policije i sudstvo kako treba ili postoji nekakav inat među njima? Kakve su to poruke kriminalcima? NijeNije li bolje da policija istražuje takve suce pa dastvarno pronađe krivca za porast \"općeg kriminala\"... Ova presuda suda je samo poticaj kriminalcima da i dalje \"rade svoj posao\", jer će biti oslobođeni makoliko se policija trudila zatvoriti ih...

AK
akil
19:02 27.01.2012.

Često čitam u tiskovinama da su u kriminal često umješani sugrađani romske profesije,a ponekad i sami djelatnici policije,nije za čuditi da recesija utječe na budžet,pa pojedinci rade i dodatne djelatnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije