Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U prvih tjedan dana: HEP napustilo već 1500 kućanstava!

Više od tisuću i pol hrvatskih kućanstava navodno je potpisalo zahtjeve za promjenu opskrbljivača električne energije
21. lipnja 2013. u 11:45 0 komentara 20 prikaza
Računi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Više od tisuću i pol hrvatskih kućanstava navodno je potpisalo zahtjeve za promjenu opskrbljivača električne energije u prvih tjedan dana nakon što su se na domaće tržište ušli slovenski GEN-I njemačka RWE Energija.

Radi se o znatnom broju iako je evidentno da će uštede biti znatno umjerenije od prvotno najavljenih 30 posto. Dapače, prema proračunu Večernjeg lista prosječno hrvatsko kućanstvo s potrošnjom od 3500 kilovatsati godišnje u 12 mjeseci na ukupnom računu za struju, čak i uz akcijske popuste koji nude GEN-I i RWE, ostvarit će uštedu od 6 do 8 posto, ovisno o tome koriste li jednotarifni ili dvotarifni model.

U današnjoj krizi to nisu zanemarivi iznosi, no neki građani nedvojbeno će biti pomalo razočarani nakon najava velikog pada cijena električne energije.

Što s neplatišama?

Radi se o terminološkoj pogrešci. Naime, novi opskrbljivači uistinu nude dvoznamenkasta smanjenja cijene energije, no kako se svaki račun sastoji još i od naknada koje se plaćaju za korištenje mreže, očitanje i opskrbu te poreza – ta smanjenja u konačnom računu znatno su manja.

Također, na konačne iznose računa, odnosno kvalitetu usluge koja će građanima biti ispostavljena uvelike će utjecati uvjeti u ugovorima koje će sklopiti s novim opskrbljivačima. Primjerice, pretpostaviti je da će GEN-I i RWE Energija provoditi znatno veću disciplinu u naplati od HEP-a koji često tolerira i višemjesečna dugovanja.

Ipak, nije to samo pitanje poslovne politike nego i nužnost s obzirom na to da jedino pravovremenom reakcijom opskrbljivači mogu spriječiti "bijeg" dužnika konkurentima kad kao jedina metoda naplate ostaje dugotrajan i skup sudski postupak. Građani će usto morati pažljivo promisliti o sklapanje terminskih ugovora s pojedinim opskrbljivačem s obzirom na to da takvi ugovori podrazumijevaju i plaćanje određene naknade ako ih korisnici odluče samoinicijativno raskinuti prije isteka.

U ugovorima će biti određeni i penali za neuredno plaćanje, odnosno obračunavaju li se i kolike kamate dužnicima u slučaju kašnjenja s plaćanjem ispostavljenih računa.

Potrošači će i te uvjete morati uzeti u obzir odlučujući o promjeni opskrbljivača jer bi u današnjim okolnostima opće nelikvidnosti takvi uvjeti mogli bi uvelike utjecati na konačnu cijenu koju plaćaju. Za očekivati je i da će određene probleme u praksi izazivati i činjenica da će građani plaćati dva računa. Tu se otvara i mogućnost da netko plaća energiju, ali ne plaća mrežarinu ili obratno. Što će se u takvim slučajevima događati, odnosno hoće li i u kojem roku neuredni platiše biti isključeni iz mreže, zasad je u regulativi dosta nejasno riješeno. Evidentno je stoga da će se i pravila morati dodatno korigirati, a to je posao Hrvatske energetske regulatorne agencije.

>>Kraj monopola! Nakon struje, padaju plin, voda i otpad

 

Nejasne ponude Čime se potrošači

Nejasne ponude

Čime se potrošačima jamči niža cijena?

Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će opskrbljivači u ugovorima koje sklapaju s potrošačima pravno definirati obećanja o budućem kretanju cijena koja daju. Primjerice, u GEN-I ju se obvezuju da neće dizati cijenu do 2016. godine, no pitanje je čime to garantiraju. Odnosno, ako ipak dođe do rasta cijena, hoće li potrošači imati pravo na ikakvu odštetu? U RWE-u su se obvezali na aktualne cijene samo tijekom idućih 12 mjeseci, a za preostale dvije godine garantirali su "najniže cijene na tržištu". Ipak, sada na njihovoj internetskoj stranici piše da garantiraju nižu cijenu od dominantnog opskrbljivača, a to je HEP. Znači li to da RWE više ne garantira da će nuditi nižu cijenu od Slovenaca? Puno je nejasnoća u ponudama i zato ih potrošači prije donošenja odluke moraju pažljivo analizirati.

Što ako potrošač neuredno

Što ako potrošač neuredno plaća struju?

Opskrbljivač ima pravo obustaviti opskrbu, ali i tražiti isključenje dužnika iz mreže. Može to učiniti nakon isteka osam dana od prestanka isporuke struje ako dug nije podmiren

Može li dužnik prijeći novom opskrbljivaču?

Teorijski je to moguće ako prethodni opskrbljivač na vrijeme ne zatraži da se dužnika isključi iz mreže. U tom slučaju starom opskrbljivaču ostaje tek da se naplati putem suda

Kolike će kamate na dug naplaćivati opskrbljivači?

Ne postoji zakonska regulativa koja ovo definira, kao ni pitanje tolerancije neplaćanja računa. Svaki opskrbljivač pod vlastitim će uvjetima sklapati ugovore s klijentima

Nude li novi opskrbljivači opciju plaćanja po potrošnji?

Zasad ne, iako najavljuju uvođenje takve mogućnosti. Do daljnjega svi računi će se plaćati temeljem akontacijskih rata i kvartalnih očitavanja koja vrši HEP

Tko određuje kolike će biti akontacijske rate?

Akontacijske rate temelje se na proračunu potrošnje koji određuje operator mreže, odnosno HEP. Taj proračun mora biti jednak i za energiju i za mrežarinu

BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.