Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje nego lani

U prvih šest mjeseci na cestama stradalo 113 ljudi, brzina kobna u više od polovine slučajeva

Prometna nesreća - Martin Vukorepa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
17.07.2020.
u 14:22

Među poginulima u prvom polugodištu su i 24 vozača motocikla i dva vozača mopeda

Na hrvatskim prometnicama je u prvom polugodištu ove godine u nesrećama poginulo 113 osoba, što je 14 osoba manje nego lani, a u više od polovine slučajeva brzina se pokazala kao koban faktor.

Samo u prošlom tjednu je u sedam nesreća s poginulima život izgubilo sedmero ljudi, među njima pet vozača automobila, mopedist i pješak, a u svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Slijetanje vozila s cesete bio je prevladavajući uzrok stradavanja, dok u tri slučaja vozači nisu koristili sigurnosni pojas, pokazala je analiza stradavanja.

Od 113 poginulih u prvih šest mjeseci, njih 57 ili 50,4 posto život je izgubilo u nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, dok su pijani vozači skrivili 25 nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili oko 25 posto od ukupnog broja.

Nekorištenje pojasa također je bio čest uzrok stradavanja jer od 56 vozača i putnika koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22 ili gotovo 40 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Među poginulima u prvom polugodištu su i 24 vozača motocikla i dva vozača mopeda. Dodatno, u prvih devet srpanjskih dana poginulo je sedam motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Policija je poručila mopedistima i motociklistima da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.

Mladi vozači skrivili su 19 nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6 posto od ukupnog broja.

Poseban apel policija je uputila roditeljima i odraslima, pozivajući ih da mladom vozaču ne daju vozilo na upravljanje dok nije položio vozački ispit ili ako primjete da je konzumirao alkohol.

Na cestama je u prvih šest mjesci stradalo i 20 pješaka i pet biciklista.

Policija je najavila nastavak pojačanog nadzora prometa koji će biti usmjeren na prekršaje vozača mopeda i motocikala, recidiviste te na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice pijane i brze vožnje, ne korištenje pojasa i korištenje mobitel.

Zbog promjenjivog i nestabilnog vremena koje je zahvatilo Hrvatsku policija je pozvala vozače da da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:31 17.07.2020.

Vise nego od korone virusa....!!!!!!!! Na zalost a tako nas hrvata je svaki dan sve manje i manje...

DH
dalibor.hren
14:40 17.07.2020.

Tak dugo dok se, za primjer ostalima, za prekoračenje dopuštene brzine, vožnju pod utjecajem alkohola i drugih opijata ne uvedu drakonske kazne (bez obzira na status počinitelja, rođake i sinove) zbrajat ćemo stotine mrtvih u prometu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije