Naslovnica Vijesti Hrvatska

U prvi mirovinski stup prešlo više od 30.000 policajaca

Hrvatska prošla bez packi iz EU jer nije ukinula drugi stup, nego samo u prvi prebacuje zaposlene s beneficiranim stažem.
28. ožujka 2014. u 16:29 2 komentara 911 prikaza
Joanne Segars

Više od 30 tisuća policajaca, vojnika i ostalih skupina zaposlenih čije se mirovine isplaćuju prema posebnom propisu pristalo je na prebacivanje mirovinske štednje u prvi stup. Time će u proračun sjesti 2,8 milijardi kuna iz privatnih mirovinskih fondova, kao što je i planirano. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uskoro će objaviti točne podatke o broju osiguranika koji su se zadržali u drugom stupu, kao i vrijednost njihovih uplata.

Do kraja godine pripremit će se zakonski preduvjeti za prebacivanje u prvi stup ostalih skupina zaposlenih s beneficiranim stažem, a taj dio posla prošao je bez kritičnih opaski iz europske asocijacije mirovinskih fondova PensionsEurope, čiji je i Hrvatska član uz 22 druge zemlje. Ta je organizacija ovaj tjedan upozorila da neke države članice u srednjoj i istočnoj Europi ugrožavaju postojeće mirovinske sustave s više stupova kako bi poboljšale svoje javne financije, ali među njima ne spominju Hrvatsku jer se prebacivanje osiguranika s beneficiranim stažem provodi uz njihov pristanak.

Reakciju PensionEurope potaknula su zbivanja u Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj. Poljska je povukla polovicu sredstava s računa privatne mirovinske štednje u državni proračun, čime je država znatno smanjila javni dug. Članstvo u dosad obveznim poljskim mirovinskim fondovima postalo je dobrovoljno. Rumunjska vlada priprema reformu koja bi također mogla završiti prijenosom štednje u javni mirovinski fond. Češki ministar rada potvrdio je da će Vlada nakon 2016. zatvoriti mirovinske fondove.

Joanne Segars, predsjedateljica PensionsEurope, istaknula je da će sve učiniti da se slični zahvati ne prošire na druge države i kaže:

– Demografski problemi s kojima se suočavaju mnoge članice EU veliki su i na dugi rok javne financije neće se moći s njima nositi bez privatne štednje.

>>'Tko ostane u 2. stupu, neće moći koristiti povoljnije mirovine'

>>Tko ostane u II. mirovinskom stupu radit će do 67. godine

VIP izdvaja za Vas

  • jazz.moli.5:

    Da, privatne štednje u drzavi u kojoj se i na hrani štedi! Uostalom, što s onima čije se mirovinske uplate potroše, a nisu počeli s privatnim štednjama prije petnaestak godina kad su se po prvi put zapošljavali? Nisu se ljudi ... prikaži još! dragovoljno odrekli drugog stupa, nego su se bijali potpisati za ostanak u drugom stupu jer su im preko medija servirane prijetnje, nepotpune ili iskrivljene informacije.