Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRANDO MRSIĆ:

'Tko ostane u 2. stupu, neće moći koristiti povoljnije mirovine'

Mirando Mrsić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.03.2014.
u 08:07

Radnici s beneficiranim stažem do kraja današnjeg dana moraju odlučiti i potpisati izjavu o tome žele li ostati članom obveznoga mirovinskog fonda ili potpuno prijeći u prvi

Ostanu li radnici u 2. mirovinskom stupu, neće se moći umiroviti po povoljnijem zakonu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog". Povod gostovanja je prebacivanje beneficiranih mirovina iz 2. u 1. mirovinski stup. U Hrvatskoj postoji 82.000 radnika s beneficiranim stažem, a svi oni do kraja današnjeg dana moraju odlučiti i potpisati izjavu o tome žele li ostati članom obveznoga mirovinskog fonda, dakle u drugom stupu, ili potpuno prijeći u prvi.

– Vrlo jednostavno, danas se još može dati ta izjava, a omogućili smo i onima koji su već dali izjavu da ostaju u 2. stupu – da se predomisle, ako misle da im to nije povoljno. Naime, oni koji daju izjavu da ostaju u 2. stupu, neće moći koristiti zakon, na način da koristi povoljnije mirovine, što uključuje prosjek deset najboljih godina, i mirovina će im se odrediti prema općem Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ostanak u 2. stupu znači da se neće moći umiroviti po ovom, povoljnijem zakonu – rekao je Mrsić.

Zaposlenici nerijetko misle da je štednja u 2. stupu neka vrsta osobnog kapitala.

– To nije tako, mi smo zaposlenicima pokušali objasniti, volja je svakog pojedinca da odluči hoće li ostati u 2. ili se prebacuje u 1. stup, no prema našem mišljenju imali smo premalo vremena za tu odluku – rekao je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

>> Tko ostane u II. mirovinskom stupu radit će do 67. godine

Komentara 35

VE
vecehe
08:36 21.03.2014.

Pa dobro sta niste prije neke godine prisilili ljude na 2 stup i da moraju dati mirovine bankarskoj mafiji jer ona ce znati kako s mirovinama upravljati. Sta sada kad su bankari popalili lovu,sada je dobar 1 stup?

LI
libo1968
08:47 21.03.2014.

Gospoda vladajući zaboravljaju da ove izjave ne podržava niti jedan pozitivni zakonski propis. Zakon mogu mijenjati, ali uvijek postoji i kategorija Ustava RH i Ustavni sud. Sretno im bilo.

SI
sinisas3
09:25 21.03.2014.

Ja sam potpisao. NEDAM vam pare, lopovčine!!! Kolega mi otuišao u mirovinu prije 6 MJESECI i još mu nisu izračunali kolika će mu mirovina biti. A ovaj kokošar zna po kakvim ću se ja uvjetima umiroviti za 10-15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije