Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U privatnu praksu doktori koji rade više od 48 sati tjedno

Za dopunski rad u privatnoj ordinaciji bolnički liječnici moraju imati i 15 posto veći učinak od svog lanjskog ili 20 posto veći od kolega
16. siječnja 2014. u 16:35 5 komentara 1111 prikaza
liječnici
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Bolničkom liječniku odobrit će se rad u privatnoj ordinaciji ako je u prethodnoj kalendarskoj godini postigao učinak 20% veći u odnosu na prosječan učinak kolega, ili 15% veći u odnosu na vlastiti učinak u prethodnoj kalendarskoj godini, ili ako je svojim radom značajno unaprijedio ugled ustanove.

Štrajkašima kazna

Takvo odobrenje ravnatelj ili sanacijski upravitelj bolnice, uz prethodnu suglasnost ministra zdravlja, može dati najviše za 50% doktora, a ako ih to zatraži više od 50%, odobrenje može dobiti samo polovica najuspješnijih. Dopusnica je na godinu dana, a doktori za koje zdravstvena inspekcija utvrdi da su privatno radili bez odobrenja, dvije godine neće moći dobiti takvo odobrenje. Kriteriji su to koje donosi novi Pravilnik o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca.Neslužbeno doznajemo da će se rad u privatnim ordinacijama dozvoliti samo onim doktorima, koji su suglasni s radom duljim od 48 sati tjedno, po principu: ako ne možeš raditi više u bolnici, ne možeš ni privatno.

Rajko Ostojić Liste čekanja sve dulje.. Liječnici ne žele štrajk već sastanak, Ostojić ih poziva da potpišu kolektivni ugovor

Odobrenje vrijedi godinu dana, a u prethodnom pravilniku iz 2010. godine nije bilo kriterija za izdavanje odobrenja u 2013. godini, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, pa se lani odobrenja za dopunski rad nisu ni davala. Trenutno stoga nema liječnika s valjanom dopusnicom, stoga Pravilnik odmah stupa na snagu, objavom u Narodnim novinama u utorak (prekjučer).Spomenka Avberšek iz sindikata zdravstva zbog novog Pravilnika proziva ministra zdravlja Rajka Ostojića.– Obećao je odvojiti javno od privatnog. Kritizirao je HDZ, a sada ponovno dopušta da doktori ne rade popodne u bolnicama, već pacijente upućuju privatnicima – optužuje ona.

Smanjiti liste čekanja

Ostojić podsjeća da se 2001. godine, kad je bio zamjenik ministrice zdravstva, pokušalo odvojiti javno od privatnog, ali je zabrana pala na Ustavnom sudu koji je stava da liječnici mogu raditi i u bolnicama i privatno.– Za razliku od prethodnog pravilnika, sada su jasno određeni kriteriji tko i pod kojim uvjetima može raditi privatno. Liječnici moraju smanjiti liste čekanja da bi dobili dozvolu za privatni rad i ministar mora odobriti – kaže ministar Ostojić.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • novo vriijeme:

  A koji učinak moraju imati liječnici da bi smjeli držati plaćena predavanja za farmaceutske tvrtke ( 15min 7000 kuna) i oni koji putuju na sponzorirana putovanja po egzotičnim zemljama. Nek ministar već jednom riješi problem lista čekanja transparentnošću, dovoljnim brojem ... prikaži još!m osoblja i plaćenim prekovremenim radom u bolnici. Već vidim kako neki šef klinike ili odjela "nabija" broj tako da mu specijalizanti odradi potreban broj sa njegovom šifrom a on sjedi u privatanoj i naplaćuje gotovinu jer je lista čekanja u bolnici decenijska.

 • novo vriijeme:

  "Neslužbeno doznajemo da će se rad u privatnim ordinacijama dozvoliti samo onim doktorima, koji su suglasni s radom duljim od 48 sati tjedno, po principu: ako ne možeš raditi više u bolnici, ne možeš ni privatno." Radni tjedan liječnika je ... prikaži još! 40h i šta briga Ministra šta on radi ostatak vremena, ovo je obična ucjena da se prihvati kolektivni ugovor po njegovom ili da oni koji grabe novac po privatnim praksama i stavraju liste čekanja jer bez njih nema pacijenata za keš podmetnu nogu onim doktorima koji ne rade. Razdvoji pa vladaj, već viđeno ministre.

 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  Pitanje 11: Tko treba financirati privatni sektor - zajednica ili svaki poslovni čovjek koji želi poslovati u djelatnosti zdravstvenog sektora treba osigurati vlastita sredstva za vlastiti posao?