Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Vladimir Celiščak

U prijevozu za vlastite potrebe skriven – teret

13.12.2014., Koprivnica - Vladimir Celiscak, predsjednik Ceha autoprijevoznika Hrvatske pri HGK-u.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
15.12.2014.
u 07:00

Predsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore apelira na mjerodavne da preuzmu zakonodavne prakse Europske unije i olakšaju im preživljavanje

Velik broj hrvatskih prijevoznika posluje s minusom ili minimalnom profitabilnošću. Strani prijevoznici čine već 40% ukupno uvezene i izvezene robe našim cestama, a mi već šestu godinu bilježimo pad količine prevezene robe i propadamo. Samo od ožujka lanjske godine broj obrtnika registriranih za djelatnost cestovnog prijevoza smanjio se za 300 – ističe Vladimir Celiščak, predsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Iako ima pozitivnih pomaka – u međuvremenu je, naime, donesen Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji je uvažio neke prijedloge obrtnika – dio poslovanja u području prijevoza i dalje je nedefiniran.

Cijena obveznog osiguranja za prosječnog prijevoznika još je znatno viša nego u okruženju. Najave poskupljenja fiksnih troškova vezanih za registraciju (i do 50%), tehničke preglede, prekršaje... dodatno pogoršavaju situaciju, dok je prijevoz za "vlastite potrebe" preslobodno definiran i dovodi do apsurdne situacije da se veća količina tereta preveze u "privatnom" aranžmanu nego javnim cestovnim prijevozom – objašnjava Celiščak.

Traži da se po uzoru na druge članice Europske unije i u nas prijevoz za vlastite potrebe zakonski ograniči na vozila do 7,5 tona dopuštene mase – i to u krugu do 100 kilometara – a cestovnim prijevoznicima vraća dio trošarina sadržanih u cijeni goriva, kako to imaju i neke druge članice Europske unije.

Tako bi se, tvrdi, suzio i prostor za rad na crno.

>>Rez za zdravstvo, agencije, subvencije i administraciju

Komentara 1

Avatar Peterančan
Peterančan
14:42 15.12.2014.

Taj isti Celiščak je svojedobno radil bez otvorenog obrta i fakturiral preko drugih. A sad prodaje poštenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije