Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki otpad u Berkasovu

U Preševo do 15 sati stiglo oko 5.500 migranata

izbjeglice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
25.10.2015.
u 18:29

Po riječima Vladimira Andrića iz humanitarne udruge "Liječnici bez granica", upravo velike količine otpada stalna su prijetnja mogućoj zarazi.

Čim prijeđu hrvatsku granicu, hrvatska policija izbjeglice i migrante autobusima prevozi do prihvatnog centra u Opatovcu, a odatle se autobusima ili vlakovima odvoze prema zapadu i granici sa Slovenijom.  

"Sada nije tako loše jer je sunčano i malo toplije, ali prošli tjedan kada su kiše padale bilo je hladno i tada je bilo teško", kaže 36-godišnji Sadam iz Iraka koji je sa skupinom sunarodnjaka čeka kod srbijanskog mjesta Berkasovo iz kojega izbjeglice i migranti prelaze u susjednu Bapsku i na hrvatsko područje. Dodaje kako ne razumije zašto ih se stalno zaustavlja. 

"Želimo prema Njemačkoj. A stalno nas netko prebrojava i zadržava. Mi ne želimo ostati, samo da nas se pusti da prođemo", kaže.
Navodi kako je Srbiju prošao u vlaku koji vozi od Preševa, srbijanskog pograničnog mjesta s Makedonijom do Šida odakle se izbjeglice i migranti prevoze autobusima do Berkasova. Autobusi se prazne dva i pol kilometara prije prijelaza kod Bapske te su taj put migranti prinuđeni prijeći pješice.

Srbijanski mediji javljau da je na jugu Srbije, u Preševu do 15 sati registrirano oko 4.500 izbjeglica i migranata, a još oko 1.000 ih je čekalo do to učine.

Po dolasku na područje prijelaza u Hrvatsku kod Berkasova, izbjeglice i migranti kratko se odmaraju, presvuku staru odjeću koju zamjene novom koju im dijele volonteri brojnih humanitarnih udruga. Staru odjeću i obuću i sve ono što im u tom trenutku više ne koristi jednostavno ostavljaju iza sebe te su posvuda goleme količine otpada koji ukloniti pokušavaju volonteri iz Češke i komunalnih službi Šida, ali i nekolicina zatvorenika iz zatvora u obližnjoj Srijemskoj Mitrovici koja su se za taj posao javila dragovoljno.

Po riječima Vladimira Andrića iz humanitarne udruge "Liječnici bez granica", upravo velike količine otpada stalna su prijetnja mogućoj zarazi.

 "Radimo kao i svaki liječnički tim u nekom gradu veličine oko 500 tisuća stanovnika", rekao je novinarima Andrić dodajući kako izbjeglice i migranti do Berkasova dolaze umorni, pothlađeni i isrcrpljeni sa žuljevima na nogama ali kako je, iako im je zdravstveno stanje narušeno, jasna njihova želja da što prije nastave putovanje.

>> Cerar: EU će se početi raspadati ne počne li se Hrvatska ponašati drukčije!
 

Komentara 5

BU
Bulaba
19:35 25.10.2015.

Jel netko uočio da već dva dana nema vijesti o orlu Ostojiću, uz obaveznu sliku njega u zelenoj kabanici kako maše svojim papcima, vrijeđa predsjednicu, Mađarsku, Sloveniju, Grčku, cijeli svijet, daje glupave prognoze i nudi još gluplja rješenja, i to minimalno tri vijesti na dan na Večernjaku? Gdje nam je Ranko, da ga nakon što je utjerao migrante u Sutlu nisu poslali na odvikavanje?

GI
giglibigli
20:15 25.10.2015.

a onome planu eu dodao bih sve migrante roditelje koji svoju djecu naganjaju preko mora i rijeka po kisi i blatu,koriste kao zivi stit i kartu za brzi prolazak zatvoriti na vise godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije